Οικολογία

«Περιβάλλον και Ανακύκλωση»

ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ3Η ανακύκλωση των συσκευασιών αφορά στη διάσωση του περιβάλλοντος άρα την ίδια τη ζωή μας. Σκεφτείτε ένα μικρό μόνον παράδειγμα: ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.

Επιπλέον, για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι για τη διαδικασία παραγωγής χαρτιού από ξύλο. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αττική, 200.000 τόνοι χαρτιού καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου των απορριμμάτων της κάθε χρόνο. Για την παραγωγή αυτού του όγκου χαρτιού θυσιάστηκαν 3.400.000 δέντρα και καταναλώθηκαν 68.000.000 κυβικά νερού, δηλαδή μια ποσότητα νερού που θα κάλυπτε τις ανάγκες του πληθυσμού τις Αττικής για 80 ημέρες! Γνωρίζοντας πόσο ζεστά είναι πια τα καλοκαίρια μας καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού.

«Ανακυκλώνω» σημαίνει, ουσιαστικά, αξιοποιώ τα απορρίμματα. Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί μπορούν να μετατρέψουν άχρηστα και επικίνδυνα για τον άνθρωπο υλικά, σε χρήσιμα και ακίνδυνα. Με την ανακύκλωση των σκουπιδιών μας επιτυγχάνουμε διπλό όφελος για το περιβάλλον, διότι από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη ρύπανση και από την άλλη, εξοικονομούμε ενέργεια και υλικά.

Η ανακύκλωση εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, και οι πολίτες των χωρών αυτών σέβονται και ενισχύουν τη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται τώρα πραγματικότητα η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι πια με ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες αλλά συγκροτημένα, με το Σύστημα Συλλογικής/ Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή με τους γνωστούς Μπλέ Κάδους.

Κάθε σπίτι να έχει σε μικρή απόσταση έναν μπλε κάδο και να μπορούν όλοι, ακόμα και οι ηλικιωμένοι και οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλη απόσταση, να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση.

Έτσι, σε όλους τους Δήμους υπάρχει πια μια σπουδαία υποδομή οικολογικής δραστηριότητας και μένει να ενισχυθεί από την δική μας ευαισθησία.

Το Πρόγραμμα όμως δεν σταματάει στους μπλε κάδους. Συζητείται ακόμη η προοπτική τοποθέτησης ειδικών κάδων, μεγαλύτερης χωρητικότητας, για τις μεγάλες συσκευασίες.ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ2

Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις ενέργειες των Δήμων για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και για μια πιο όμορφη πόλη.

Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός τότε η ανακύκλωση είναι Παιδεία. Και σίγουρα, διαθέτουμε όλοι και τα δύο!!

Δημήτρης Κούκης, ΛΑ΄4

_________________________________________________________________________

Συνέντευξη της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας στους μαθητές του Ι.Β.

Η περιβαλλοντική ομάδα του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας παραχώρησε ηλεκτρονικά στους μαθητές του ΙΒ των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Φαίδρα Αλεβίζου, Ειρήνη Μακαρούνη και Μιχάλη Μοάτσο την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας Όλγα Φάνη, Πηνελόπη Λαλιώτη, Φωτεινή Δεληγιάννη, Δανάη Δήμου- Κίκουε και Αγγελική Γεώργιζα  

1.    Πιστεύετε ότι το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των μαθητών;
Από τις εμπειρίες που είχαμε μέσα από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθ όλη τη σχολική χρονιά, μπορούμε να πούμε πως το σχολείο συμβάλλει στη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης. Εξάλλου μέσα από όλα τα μαθήματα σχεδόν, ο κάθε καθηγητής/τρια μπορεί να περνάει μηνύματα για το περιβάλλον και να συμβάλλει έτσι στη διαμόρφωση της  οικολογικής συνείδησης των μαθητών.
2.    Από την εμπειρία σας ως περιβαλλοντική ομάδα πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης των εφήβων για την προστασία του Περιβάλλοντος;`
Πιστεύουμε ότι κάθε έφηβος μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον ενημερωθεί από το σχολείο ή και από οργανώσεις πολιτών για τη προστασία του περιβάλλοντος. Τα σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που είναι εθελοντικά, σκοπό έχουν να ενημερώσουν το σύνολο των μαθητών του σχολείου. Έτσι εμείς που είμαστε μέλη της ομάδας Π.Ε του σχολείου μας , θα παρουσιάσουμε στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμά μας στους συμμαθητές μας  και ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίησή τους. Επίσης προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε όλους τους συμμαθητές μας , με αφίσες και με ένα τραγούδι που συνέθεσε και τραγουδά η  συμμαθήτριά μας και μέλος της ομάδας  Ευγενία Καραμπόγια, για το LET΄S DO IT GREECE  , ένα πρόγραμμα για να καθαρίσουμε την Ελλάδα μέσα σε μία ημέρα, στις 29 Απριλίου 2012. Αυτό είναι μια   πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής »Ώρα για Δράση»  στην οποία δηλώσαμε συμμετοχή και με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής σας καλούμε να ενημερωθείτε από την επίσημη ιστοσελίδα http://letsdoitgreece.org/   και αν θέλετε, να δηλώσετε κι εσείς ως σχολείο τη συμμετοχή σας.
3.    Περιγράψτε μας μια ευχάριστη εμπειρία από το όλο εγχείρημα της δημιουργίας του λαχανόκηπου και μια δυσάρεστη που σας έχουν συμβεί.
Μια πολύ ευχάριστη εμπειρία ήταν η ίδια η δημιουργία του λαχανόκηπου. Όλοι μαζί ως ομάδα,  δεν ομορφύναμε μόνο  ένα κομμάτι του κήπου του σχολείου  αλλά και ένα κομμάτι της ψυχής μας. Η χαρά που νιώσαμε όλοι μας όταν ήρθε η ώρα της συγκομιδής δεν περιγράφεται. Πήγαμε στο σπίτι μας τα «δικά μας» λαχανικά και πιστέψτε μας, είχαν πιο γλυκιά γεύση!
Το μόνο δυσάρεστο ήταν ότι υπάρχουν συμμαθητές μας που δυστυχώς πετούν διάφορα απορρίμματα ( συσκευασίες από τα σνακ που τρώνε στα διαλείμματα) γύρω από το κήπο μας ( ο ίδιος ο κήπος είναι περιφραγμένος), που εμείς φυσικά τα μαζεύουμε…
4.    Πώς αντιμετώπισε την προσπάθειά σας η τοπική κοινωνία της Γλυφάδας;
Δεν έχουμε παρουσιάσει ακόμη την εργασία μας στο κοινό (όπου πάντα προσκαλούνται οι τοπικές και σχολικές αρχές), κάτι που θα γίνει τον Ιούνιο. Όμως ο σύλλογος γονέων μας στηρίζει και με οικονομική βοήθεια και με προβολή του προγράμματος από την εφημερίδα των γονέων και κηδεμόνων. Επίσης πολλοί περίοικοι βλέποντας μας να ασχολούμαστε με τον κήπο μας ενθαρρύνουν σχολιάζοντας θετικά τις δραστηριότητές μας.
5.    Θεωρείτε ότι σήμερα με την οικονομική κρίση μια «πράσινη Ελλάδα» είναι ένα εφικτό όνειρο;
Πολλοί άνθρωποι θα  έλεγαν ότι με τις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης,  η ενασχόληση με το περιβάλλον φαντάζει ως πολυτέλεια. Εμείς θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και εφικτή είναι και αναγκαία γιατί σχετίζεται με την ποιότητα της ζωής. Δεν είναι τυχαίο που διαβάζουμε ότι μεγάλο ποσοστό  νέων στρέφεται  προς τη καλλιέργεια της γης και μάλιστα  προς  εναλλακτικές ή και βιολογικές καλλιέργειες   . Η στροφή αυτή νέων και μορφωμένων ανθρώπων γεννάει ελπίδες για βελτίωση του τρόπου παραγωγής  των γεωργικών προϊόντων που όλοι καταναλώνουμε   αλλά και του τρόπου ζωής των ίδιων των καλλιεργητών.
6.    Ασχολούνται κάποιοι από εσάς με άλλες οικολογικές δράσεις; π.χ. ανακύκλωση, καθαρισμός παραλιών κλπ.;
Οι περισσότεροι από εμάς εκτός από τη συμμετοχή μας στην περιβαλλοντική ομάδα, έχουμε υιοθετήσει οικολογικές συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Κλείνουμε τα φώτα όταν δεν χρειάζεται, δεν σπαταλάμε νερό, ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του χωρίς να κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες .
7.    Θεωρείτε ότι πιο πολύ ευαισθητοποιημένοι είναι οι άνδρες ή οι γυναίκες;
Μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας φέτος συμμετείχαμε στον  καθαρισμό του Υμηττού, στην περιοχή «Αιξωνή» της Γλυφάδας, που οργάνωσε ο ΣΚΑΙ με την ομάδα «ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ» καθώς και στη δεντροφύτευση  του Υμηττού (Γλυφάδα) που οργάνωσε η ομάδα « ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ». Να επισημάνουμε εδώ ότι η ομάδα αυτή είναι η πρώτη ομάδα νέων που δημιουργήθηκε στη Γλυφάδα και οργανώνει ποικίλες περιβαλλοντικές δράσεις. Οργανώθηκε από απόφοιτους του σχολείου μας, οι οποίοι υπήρξαν και μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας. Για μας αποτελούν το καλύτερο πρότυπο!
Εάν απαντήσουμε με βάση τη σύνθεση της ομάδας μας, θα λέγαμε ότι τα κορίτσια είναι πιο ευαισθητοποιημένα. Ακόμη και οι καθηγήτριες μας ( κα Δεμίρη και κα Μαναίου) που οργανώνουν την περιβαλλοντική ομάδα τα τελευταία 11 χρόνια , μας λένε ότι πάντα τα κορίτσια είναι περισσότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άντρες είναι λιγότερο ευαισθητοποιημένοι, απλά κρίνουμε μόνο από τις εμπειρίες μας.
8.    Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να υπάρχει ειδικό μάθημα περιβαλλοντικής αγωγής στο Λύκειο ή στο Γυμνάσιο;
Θα μπορούσε να είναι μάθημα επιλογής και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο -χωρίς  βαθμούς! Πάντως νομίζουμε ότι είναι μάθημα ζωής, δεν αρκεί να μαθαίνεις θεωρητικά αλλά βιωματικά, με δράσεις που σε ωθούν στη συμμετοχή. Οι εμπειρίες είναι που σου αφήνουν την αίσθηση ότι κάνεις κάτι για να είναι καλύτερος ο κόσμος μας και η ζωή μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας (ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ)

Γεια σας ! Αυτός είναι ο λαχανόκηπος μας. Τον φυτέψαμε στις 20/11/2011 στο σχολείο μας, το 5ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Ποιοι είμαστε; Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με 23 μέλη και συνοδοιπόρους και υπεύθυνες για τα λάθη μας και περήφανες για τις προσπάθειές μας τις καθηγήτριές μας κ. Δεμίρη  και κ. Μαναίου. Στο σχολείο μας η περιβαλλοντική εκπ/ση μετρά ήδη 11 χρόνια
Το θέμα της φετινής περιβαλλοντικής ομάδας είναι:  «ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΗ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΟΥ»  Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τις μεθόδους καλλιέργειας της τροφής μας και πώς αυτές συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης μας θα μας απασχολήσει η σχέση του σύγχρονου προτύπου  κατανάλωσης με την φτώχεια και την εξάντληση των φυσικών πόρων.
Ίσως ακούγονται λίγο υπερβολικοί αυτοί οι στόχοι για μια ομάδα παιδιών 14 ετών!  Σκοπός μας δεν είναι να αραδιάσουμε  εκατοντάδες πληροφορίες από το  internet  ή τις εγκυκλοπαίδειες, αλλά με βιωματικό τρόπο να συνειδητοποιήσουμε τις αξίες της αλληλεγγύης , του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού στη φύση και της υπεύθυνης κατανάλωσης .
Πρώτο μας βήμα ήταν  η δημιουργία του δικού μας λαχανόκηπου αλλά και μικρού βοτανόκηπου. Η επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε φυσικό λίπασμα από κομποστοποιημένη ποσειδωνία – ένα φύκι που προσφέρει οξυγόνο στη θάλασσα – είναι ένας τρόπος να μάθουμε και να δείξουμε και  στους άλλους ότι η καλλιέργεια της τροφής δεν πρέπει να στηρίζεται σε χημικά δηλητήρια για να αυξάνεται η παραγωγή. Φυτέψαμε, φυσικά, λαχανικά αυτής της εποχής: κρεμμυδάκια, μαρούλια, σπανάκι, σέσκουλα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, ρόκα, κάρδαμο.
Από μυρωδικά βότανα φυτέψαμε Λουΐζα, εστραγκόν, φασκόμηλο, λεβάντα, μελισσόχορτο, δίκταμο, δεντρολίβανο και στέβια. Η στέβια είναι το φυτό που διαθέτει γλυκαντικές ιδιότητες χωρίς θερμίδες!!! και ήδη εξαπλώνεται η καλλιέργειά της στη Θεσσαλία και αλλού.

Αναζητάμε τη γνώση και την πληροφόρηση για το θέμα μας παντού, ενδεικτικά:
Η επίσκεψή μας στο αγρόκτημα που δημιουργήθηκε στο πρώην αεροδρόμιο του  Ελληνικού  από κατοίκους της περιοχής, και η συνάντησή μας εκεί με τη ομάδα του ΠΕΛΙΤΙ- μια από τις πρώτες ομάδες κατοίκων που διατηρούν και προσφέρουν παραδοσιακούς σπόρους, μας έφερε σε επαφή με το θέμα της σταδιακής εξαφάνισης παραδοσιακών ποικιλιών αγροτικών προϊόντων και της υποκατάστασης τους από σπόρους που διαχειρίζονται τρεις τέσσερεις εταιρείες στον κόσμο!  Εκεί μάθαμε επίσης πώς να φτιάχνουμε μερέντα με χαρουπάλευρο, ταχίνι και μέλι ( υλικά που υπάρχουν στον τόπο μας και δεν τα εισάγουμε επιβαρύνοντας την οικονομία και το περιβάλλον) , ψωμί , αλάτι βοτάνων, σάλτσα ντομάτας και τυρί !!!
Στο ανταλλακτικό παζάρι αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στην πνευματική Εστία τους Δήμου Βούλας από την ομάδα ενεργών πολιτών « Εναλλακτική Δράση», μετείχαμε με ενθουσιασμό και συνειδητοποιήσαμε τις  έννοιες της επαναχρησιμοποίησης  των αγαθών και της μείωσης της κατανάλωσης.
Παράλληλα συμμετείχαμε σε καθαρισμό της δασικής περιοχής στην Αιξωνή – Γλυφάδας, που δοκιμάστηκε από πυρκαγιές το προηγούμενο καλοκαίρι, και ασκηθήκαμε στον εθελοντισμό και τη δράση.
Προγραμματίζουμε  δραστηριότητες  για τη νέα χρονιά που κάθε μια θα μας φέρνει πιο κοντά στη γνωριμία με θέματα όπως το δίκαιο εμπόριο, η φτώχεια στον κόσμο (με εκπαιδευτικό υλικό της Action Aid), η αειφόρος παραγωγή και κατανάλωση αγαθών,. Αισιοδοξούμε ότι στο τέλος της χρονιάς και με τις εμπειρίες που θα έχουμε θα αντιληφθούμε εντέλει ότι μικρές αλλαγές στη προσωπική μας ζωή θα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε εμάς και τους άλλους γύρω μας.
Φυσικά θα σας καλέσουμε στην παρουσίαση του προγράμματος που θα γίνει στο σχολείο μας περίπου στο τέλος Απριλίου, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας.

______________________________________________________

«Η ώρα της γης» – όλοι μαζί μπορούμε!!!

Οι μαθητές του δημοτικού ανοίγουν το δρόμο! Ας τους ακολουθήσουμε!

Ενισχύστε την προσπάθειά τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή!

Στηρίξτε την «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ»!

Μπείτε στην σελίδα που άνοιξαν οι μαθητές του Δημοτικού μας στο site της WWF: http://www.wwf.gr/earthhour/doukas

Στο πλαίσιο «Δήλωσε συμμετοχή» συμπληρώστε το όνομά σας, το email σας και πατήστε «αποστολή».

Θα λάβετε μήνυμα στο email σας από τη WWF. Ακολουθείστε την οδηγία για να ενεργοποιήσετε τη συμμετοχή σας.

Αν έχετε περισσότερα από ένα email, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία.

Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή!  Αναλάβετε κι εσείς δράση!

Η Γη δε μπορεί να περιμένει! Μας χρειάζεται όλους!

Ας διαδώσουμε το μήνυμα!!!

______________________________________________________

Καρχαρίας… είδος υπό εξαφάνιση

Για πολλούς, οι καρχαρίες είναι ο φόβος και ο τρόμος. Ετησίως, καταγράφονται 100 επιθέσεις καρχαριών προς τους ανθρώπους, από τις οποίες οι πέντε είναι θανατηφόρες. Τα γεγονότα αυτά λειτουργούν ως αφορμή για τον αρνητικό χαρακτηρισμό αυτών των θαλάσσιων πλασμάτων ως ζώα- απειλή για τους ανθρώπους. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως οι άνθρωποι, νομίζοντας πως μπορούν να εκμεταλλεύονται καθετί που υπάρχει στη φύση, τελικά αυτοί απειλούν υπό εξαφάνιση το είδος των καρχαριών; Το βίντεο που ακολουθεί θα σας δώσει την απάντηση…

Κυριακή Αυγερινού (Α4 Λυκείου)

Συμβουλές  για την Προστασία του Περιβάλλοντος

Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πως να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Συμβουλές απλές που όλοι μας τις έχουμε ακουστά, μα οι περισσότεροι, για να μην πούμε καλύτερα όλοι, τις αγνοούμε τις περισσότερες φορές!! Όσοι δεν βαριέστε να το διαβάσετε, ρίξτε μια ματιά έστω και στους τίτλους.

Ο πληθυσμός της γης σήμερα είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μέχρι το 2050 θα έχει φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια περίπου.
Οι ανάγκες μας σε τρόφιμα και άλλα αγαθά θα συνεχίσουν, συνεπώς, ολοένα να αυξάνονται. Αντίστροφα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η δυνατότητα του πλανήτη μας να παρέχει τους απαραίτητους φυσικούς πόρους για την κάλυψη αυτών των αναγκών, ολοένα θα περιορίζεται.
Αυτό οφείλεται σε μια σειρά νέων περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, όπως η υποβάθμιση της ποιότητας της γεωργικής γης, η ανορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, η κλιματική μεταβολή, η ρύπανση από χημικά, το οικονομικό χάσμα μεταξύ αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, η ανθρώπινη παρέμβαση στο γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, η αλόγιστη κατανάλωση υλικών αγαθών και ενέργειας, φαινόμενα που καθιστούν τις προβλέψεις για το μέλλον δύσκολες και αβέβαιες.
Οι προσπάθειες Κυβερνήσεων και Διεθνών Οργανισμών για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν μπορούν να είναι επιτυχείς, εάν δεν στηρίζονται και από τους ίδιους τους πολίτες.
θα πρέπει επομένως να γίνει συνείδηση σε όλους μας, και κυρίως σε εμάς που ζούμε στις πιο αναπτυγμένες χώρες, ότι έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορά, για να συμβάλουμε ο καθένας από την πλευρά του στην κοινή προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν έναν ακόμα πιο όμορφο και φιλικό πλανήτη.

Στο Σπίτι
Η δράση για το περιβάλλον αρχίζει από το σπίτι. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά κάνουμε και οικονομία στις δαπάνες μας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ
Η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας, όξινη βροχή και επηρεάζει το κλίμα. Διάβασε πόσα πολλά μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Φώτα
o Φρόντισε να μην τα αφήνεις αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεσαι.
o Μια καλή λύση είναι οι οικονομικοί λαμπτήρες. Διαρκούν 10 φορές περισσότερο και καταναλώνουν 75% λιγότερο ρεύμα από τους κοινούς λαμπτήρες.
Οικιακές συσκευές
o Φρόντισε να μην τις ξεχνάς αναμμένες. Επίσης, καλό είναι να σβήνεις την τηλεόραση, το βίντεο, το στερεοφωνικό κλπ. από τη συσκευή και όχι από το τηλεχειριστήριο.
o Πριν αγοράσεις μια οικιακή συσκευή, ρώτα πάντα πόση ενέργεια καταναλώνει, ειδικά στις ενεργοβόρες συσκευές όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Προτίμησε αυτές με τη χαμηλότερη κατανάλωση.
Ψυγείο
o Σε ένα μέσο νοικοκυριό, το ψυγείο καταναλώνει περισσότερο από το 1/4 του ρεύματος. Ρύθμισε το ψυγείο σου(2 έως 5 βαθμούς στην ψύξη, -15 έως -18 στην κατάψυξη).
o Φρόντισε να μην ανοίγεις συχνά την πόρτα
o Καλό είναι να μην το τοποθετείς κοντά σε παράθυρο ή σε θερμαντικό σώμα.
Πλυντήριο
o Όταν βάζεις πλυντήριο, φρόντιζε να είναι γεμάτο.
o Προτίμησε να πλένεις σε μέτρια θερμοκρασία.
o Αν το πλυντήριο σου έχει πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, προτίμησέ το. Έτσι θα εξοικονομήσεις ρεύμα και νερό.
Θερμοσίφωνας
o Ο θερμοσίφωνας χρησιμοποιεί περίπου το 20% του ρεύματος που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. Γι’ αυτό, μην τον ξεχνάς αναμμένο.
o Σιγουρέψου ότι ο θερμοσίφωνας σου δεν είναι ρυθμισμένος σε πολύ ψήλη θερμοκρασία. Οι 60 βαθμοί είναι μια πολύ καλή θερμοκρασία.
o Ζούμε στη χώρα του ήλιου. Αν λοιπόν ανακαινίζεις τα σπίτι σου ή φτιάχνεις καινούριο, προτίμησε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.
Θέρμανση – Κλιματισμός
o Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του καλοριφέρ κατά 1 Βαθμό, κάνεις μέχρι και 10% οικονομία στο λογαριασμό της θέρμανσης.
o Ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας πάει χαμένο, λόγω κακής μόνωσης. Γι’ αυτό, μόνωσε καλά τις πόρτες, τα παράθυρα και τις χαραμάδες. Επίσης φρόντισε να κλείνεις την πεταλούδα του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείς.
o Καθάριζε ή άλλαζε το φίλτρο του κλιματιστικού μια φορά το μήνα.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ
Πρέπει να το χρησιμοποιούμε με σύνεση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πόλεις μας δεν βρίσκονται κοντά σε επαρκείς υδατικούς πόρους. Έτσι, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες μας, μεταφέρεται νερό από ολοένα και πιο μακρινές αποστάσεις, επηρεάζοντας οικοσυστήματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Βρύσες
o Μια βρύση που τρέχει, ξοδεύει πολύ περισσότερο νερό απ’ όσο φαντάζεσαι: 10-15 λίτρα το λεπτό. Αν κλείνεις τη βρύση όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή όταν ξυρίζεσαι, εξοικονομείς 10 λίτρα νερό τη φορά. Και πολύ περισσότερα όταν πλένεις τα πιάτα.
o Φρόντισε να διορθώνεις τις διαρροές. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλάει μέχρι και 90 λίτρα νερό την ημέρα.
Μπανιέρα
Προτίμησε να κανείς ένα ντους, παρά ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα. Για να γεμίσεις τη μπανιέρα χρειάζεσαι τόσο νερό όσο για 3 ντους. Και βέβαια, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερο ρεύμα.
Καζανάκι
o Το νερό στο καζανάκι έρχεται από το ίδιο δίκτυο με το νερό που πίνουμε. Αν λοιπόν το καζανάκι σου τρέχει, διόρθωσε το. Σπαταλάς πολύτιμο πόσιμο νερό.
o Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χιλιάδες λίτρα νερό το χρόνο. Γέμισε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι με νερό (αφού πρώτα βγάλεις την ετικέτα) και τοποθέτησε το μέσα στο καζανάκι. Έτσι μειώνεις τη χωρητικότητα του.
o Αν ανακαινίζεις το μπάνιο σου ή φτιάχνεις καινούριο, προτίμησε καζανάκι διπλής λειτουργίας, θα έχεις μέχρι και 15% οικονομία στη συνολική κατανάλωση νερού.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Τα σκουπίδια που «παράγει» ο καθένας από μας στη ζωή του, είναι περίπου 600 φορές περισσότερα από το βάρος του. Είναι λοιπόν σημαντικό να αποφεύγουμε να δημιουργούμε σκουπίδια, όταν μπορούμε.
Όχι στις περιττές συσκευασίες
Το 1/3 από τα σκουπίδια του σπιτιού μας αποτελείται από τις συσκευασίες. Προσπάθησε λοιπόν να αποφεύγεις τα προϊόντα με περιττές συσκευασίες. (Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στο κεφάλαιο «Αγορές»).
Ανακύκλωση
Ρώτησε στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τα προγράμματα ανακύκλωσης που υπάρχουν στην περιοχή σου. Φύλαγε χωριστά τα υλικά που ανακυκλώνονται, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο και δίνε τα για ανακύκλωση, εάν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.
Σκουπιδοφάγος
Η χρήση του σκουπιδοφάγου μπορεί βέβαια να μειώνει τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων, όμως παράλληλα επιβαρύνει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, που δεν έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στο φορτίο που δημιουργείται.

ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ορισμένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν το περιβάλλον ή την υγεία μας, αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Τέτοια «επικίνδυνα» προϊόντα μπορεί να είναι: χρώματα, βερνίκια, εντομοκτόνα, αποσμητικά χώρου, μπλοκ καθαρισμού τουαλέτας, σκωροκτόνα για τη ντουλάπα, καθαριστικά και γυαλιστικά κάθε είδους. Όπως γίνεται με όλα τα χημικά, πρέπει να παίρνουμε κάποιες προφυλάξεις κατά τη χρήση τους:
o Φύλαγε τα προϊόντα καλά κλεισμένα στα αρχικά τους δοχεία σε δροσερό και στεγνό μέρος, μακριά από παιδιά.
o Πριν χρησιμοποιήσεις κάποιο καθαριστικό, διάβασε τις προφυλάξεις και τις οδηγίες χρήσης.
o Μην ανακατεύεις ποτέ καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη με εκείνα που περιέχουν αμμωνία, γιατί δημιουργείται τοξικό αέριο.
o Ποτέ μην τα πετάς στο νεροχύτη, στο αποχετευτικό σύστημα ή στο έδαφος. Κινδυνεύει να ρυπανθεί σοβαρά το νερό.
o Μην αγοράζεις περισσότερο προϊόν από όσο χρειάζεσαι. Αν δεν το χρησιμοποιήσεις, δώσε το υπόλοιπο σε κάποιον που το χρειάζεται.
o Το σπίτι θα πρέπει πάντα να αερίζεται αρκετά και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καθαρίσματος.

Πόσα από αυτά τα χημικά προϊόντα είναι πραγματικά απαραίτητα στο σπίτι;
Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές για καθαριότητα στο σπίτι, που είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές:
o Τα τζάμια καθαρίζουν με ξύδι και νερό.
o Το ίδιο μίγμα σε μία βούρτσα καθαρίζει τα χαλιά.
o Τα ασημικά γυαλίζονται με οδοντόπαστα ή σόδα.
o Στα χάλκινα ρίξε αλάτι και ξύδι και μετά από λίγο γυάλισε τα με ένα καθαρό πανί.
o Η φυσική λεβάντα μέσα σε σακουλάκια στη ντουλάπα προστατεύει τα ρούχα από το σκώρο.
o Τα άλατα στο μπάνιο και στα πλακάκια φεύγουν με σόδα καθαρισμού και ζεστό νερό.
o Όπου χρειάζεται απολύμανση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύδι.
o Τα αποσμητικά χώρου δεν εξαφανίζουν την πηγή της μυρωδιάς. Για καθαρή ατμόσφαιρα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες καθαριότητας, υγιεινής και αερισμού.
o Προτίμησε χρώματα και βερνίκια με βάση το νερό (υδατοδιαλυτά) και όχι με οργανικούς διαλύτες.

Στον Κήπο και το Μπαλκόνι
Τα φυτά ομορφαίνουν τη ζωή μας και ωφελούν το περιβάλλον. Περισσότερο πράσινο στο σπίτι μας, σημαίνει καθαρότερο αέρα στην πόλη μας. Και είναι μια πολύ ευχάριστη ασχολία, για μικρούς και μεγάλους.

ΠΟΤΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ
o Απόφυγε να ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά σου και προτίμησε το αργό πότισμα, για να μην πηγαίνει χαμένο το νερό. Αν μπορείς, εγκατάστησε αυτόματο πότισμα.
o Τους ζεστούς μήνες πότιζε τον κήπο σου νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Έτσι το νερό δεν θα εξατμίζεται από τη ζέστη.
o Διάλεξε φυτά που αντέχουν στην ξηρασία, όπως αμυγδαλιά, κουτσουπιά, ελιά, μουριά, συκιά, δάφνη, μυρτιά, πικροδάφνη, τεύκριο, λεβάντα και για τις γλάστρες: γεράνια και σαρκώδη φυτά.

ΦΙΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Στον κήπο μας δεν χρειάζεται να ακολουθούμε κατά γράμμα τις μεθόδους της γεωργίας μεγάλης κλίμακας. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα συνθετικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Άλλωστε, τα περισσότερα έντομα του κήπου είναι αβλαβή και μάλιστα είναι μέρος της αλυσίδας της φύσης.
o Συχνά μια προσβολή από μελίγκρες ή κάμπιες μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα: Απομάκρυνε τους «εχθρούς» με το χέρι, χωρίς να καταφύγεις σε φυτοφάρμακα.
o Αν υπάρχουν σοβαρότερες προσβολές ή ασθένειες, σκέψου μήπως τα φυτά σου δεν είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής σου ή έγιναν ευαίσθητα επειδή χρησιμοποιήθηκε υπερβολική ποσότητα λιπάσματος ή νερού.
o Προτίμησε τα οργανικά λιπάσματα, γιατί αποτελούν τροφή για τους οργανισμούς του εδάφους.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΞΕΡΑ
…για να μην καίγονται και τα χλωρά. Εάν πρέπει να κάψεις ξερά χόρτα και κλαδιά, διάλεξε έναν ανοιχτό χώρο και μια μέρα που δεν φυσάει, αφού πρώτα πάρεις την απαιτούμενη άδεια από τις αρχές.

Στη Γειτονιά
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη γειτονιά μας πιο όμορφη και πιο φιλική. Αρκεί να δείξουμε λίγη φροντίδα σε μερικά απλά πράγματα.

ΑΣ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΟΜΟΡΦΗ
o Δείξε ευαισθησία και σεβασμό για το πράσινο στους κοινόχρηστους χώρους και στα πάρκα. Αν δεις κάποιο φυτό που χρειάζεται φροντίδα, απευθύνσου στο Δήμο.
o Όταν βγάζεις το σκύλο σου βόλτα, σκέψου τους γείτονες και τα παιδιά που παίζουν: πάρε μαζί σου ένα φτυαράκι για να μαζεύεις τα περιττώματα.

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
o Καμία δικαιολογία δεν είναι αρκετά σοβαρή για να πετάμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο. Αν οι κάδοι απορριμμάτων δεν είναι αρκετοί στους δημόσιους χώρους, απευθύνσου στο Δήμο ή στην Κοινότητα.
o Όταν η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται κανονικά και οι κάδοι είναι γεμάτοι, μην επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Φύλαξε τα σκουπίδια σου στο μπαλκόνι.

ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ;
Όταν πλένεις το αυτοκίνητο με το λάστιχο, ξοδεύεις μέχρι και 300 λίτρα νερό. Αν το πλύνεις με κουβά και σφουγγάρι, χρειάζεσαι μόνο 30 λίτρα.

ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΑ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ
o Όταν ακούς μουσική ή βλέπεις τηλεόραση, σκέψου το διπλανό σου.
o Είναι ανάγκη να κορνάρεις; Ή μήπως το κάνεις από… συνήθεια; Χρησιμοποίησε την κόρνα μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο.
o Σιγουρέψου ότι ο συναγερμός του αυτοκινήτου ή του σπιτιού είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε να μη χτυπάει με το παραμικρό.

Στις Μετακινήσεις
Είναι σημαντικό να είμαστε συνετοί στις μετακινήσεις μας, κάνοντας σωστή χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Έτσι βοηθάμε το περιβάλλον, αφού συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης, αλλά και… τον εαυτό μας αφού κάνουμε οικονομία στα καύσιμα και παρατείνουμε τη ζωή του αυτοκινήτου.

ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ
o Φρόντισε να συντηρείς τακτικά το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου. Όταν είναι ρυθμισμένα σωστά, ρυπαίνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα και καίνε λιγότερη βενζίνη.
o Απόφευγε τη χρήση του αυτοκίνητου για πολύ μικρές αποστάσεις. Μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή, η κατανάλωση καυσίμου είναι έως και διπλάσια της κανονικής. Το ίδιο διάστημα δεν λειτουργεί σωστά και ο καταλύτης, οπότε και οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες.
o Μην αφήνεις τη μηχανή αναμμένη όταν περιμένεις κάποιον. Επιβαρύνεται το περιβάλλον και γίνεται σπατάλη καυσίμου. Επιπλέον εμποδίζεται η σωστή λειτουργία του καταλύτη. Επίσης, αν είναι ασφαλές, σβήνε τη μηχανή στο μποτιλιάρισμα. Χρειάζεται λιγότερη βενζίνη νια να τη βάλεις μπροστά μετά από λίγο παρά για να την αφήσεις αναμμένη.
o Βεβαιώσου ότι τα λάστιχα είναι φουσκωμένα, αλλιώς αυξάνει η κατανάλωση καυσίμου.
o Η νευρική οδήγηση με απότομες επιταχύνσεις και φρεναρίσματα σπαταλά τα καύσιμα και αυξάνει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.
o Ποτέ μην πετάς τα χρησιμοποιημένα λάδια του αυτοκινήτου στην αποχέτευση ή στο έδαφος. Δώσ’ τα σε ένα συνεργείο ώστε να αξιοποιηθούν.
o Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις αυτοκίνητο, προτίμησε κάποιο που ο κατασκευαστής του έχει προβλέψει, ώστε τα μέρη του να ανακυκλώνονται.

ΟΧΙ ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύουμε με το αυτοκίνητο, γίνονται στη διαδρομή προς και από τη δουλειά μας. Και συνήθως είμαστε μόνοι. Δεν είναι κρίμα; Η ομαδική χρήση του αυτοκινήτου είναι μια πρακτική λύση, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Συνεννοήσου με τους γείτονες και τους συναδέλφους που μένουν στο δρόμο σου, ώστε να χρησιμοποιείτε τα αυτοκίνητα σας εναλλάξ. Έτσι θα βοηθήσεις να μειωθεί η ρύπανση και το μποτιλιάρισμα, θα έχεις οικονομία στα καύσιμα, αλλά και συντροφιά!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
o Όταν μπορείς, προτίμησε τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Έτσι κάνεις οικονομία στα καύσιμα και ξεχνάς τον πονοκέφαλο του παρκαρίσματος.
o Κάνε τις μικρές αποστάσεις με τα πόδια. Είναι πιο… φιλικό στο περιβάλλον και πολύ καλή άσκηση.
o Το ποδήλατο είναι επίσης πολύ καλή γυμναστική και ιδανική οικολογική λύση για τις κοντινές αποστάσεις στην περιοχή σου.

Στη Δουλειά
Στη δουλειά σκέψου… σαν στο σπίτι σου! Ακριβώς όπως και στο σπίτι μας, έτσι και στη δουλειά μπορούμε να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια, στο νερό, στα σκουπίδια, στις αγορές μας. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά ακόμα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ
Ο μέσος εργαζόμενος γραφείου πετάει περίπου 80 κιλά χαρτί το χρόνο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό, είναι χαρτί υψηλής ποιότητας: το γνωστό σε όλους μας χαρτί για εκτυπωτές και φωτοτυπίες. Παράγεται από πολύτιμους φυσικούς πόρους, όπως είναι τα δάση και οι δασικές φυτείες, ενώ για τη λεύκανσή του χρησιμοποιούνται χημικά που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Γι’ αυτό:
o Χρησιμοποίησε το χαρτί υψηλής ποιότητας με οικονομία και μόνο για τις χρήσεις που προορίζεται. Για τις άλλες χρήσεις υπάρχει χαρτί κατώτερης ποιότητας.
o Περιόρισε όσο μπορείς τη σπατάλη. Όταν βγάζεις φωτοτυπίες ή κρατάς σημειώσεις, συνήθισε να χρησιμοποιείς και τις δύο πλευρές του χαρτιού.
o Ανακύκλωσε το χαρτί. Ρώτησε στο Δήμο ή στην Κοινότητα για τα προγράμματα ανακύκλωσης της περιοχής.

ΜΙΚΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
o Μια καλή ιδέα είναι να πάρεις στη δουλειά τη δική σου κούπα για καφέ, αντί να χρησιμοποιείς κύπελλα μιας χρήσης.
o Πρότεινε στον υπεύθυνο να αντικατασταθούν τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης με χάρτινα.
o Ορισμένες συσκευασίες από μελάνια εκτυπωτή, γραφίτη φωτοαντιγραφικού και
συσκευών fax συλλέγονται και επαναχρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που τα παράγουν. Μάθε από τον προμηθευτή ποια προϊόντα επιστρέφονται μετά τη χρήση. Οργάνωσε με τους συναδέλφους σου ένα σύστημα συλλογής για ολόκληρο το γραφείο ή την εταιρία.

ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΟΥ
Συζητήστε ποιες από τις συμβουλές του μπορείτε να εφαρμόσετε. Ίσως μάλιστα σκεφτείτε κι άλλους τρόπους για να βοηθήσετε το περιβάλλον. Μοιραστείτε τις ιδέες σας. Μαζί μπορείτε να πετύχετε περισσότερα.

Στις Αγορές
Όταν πηγαίνεις για ψώνια, να θυμάσαι: Κάθε τι που αγοράζεις έχει επίδραση στο περιβάλλον. Φρόντιζε λοιπόν να κάνεις πάντα την καλύτερη επιλογή.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
o Προτίμησε τα προϊόντα με τα λιγότερα υλικά συσκευασίας. Δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια.
o Όταν μπορείς, να αποφεύγεις τις πλαστικές συσκευασίες. Προτίμησε συσκευασίες που ανακυκλώνονται πιο εύκολα, όπως από χαρτί, χαρτόνι, γυαλί ή αλουμίνιο (π.χ. σε αναψυκτικά, μπύρες, σάλτσες, καρυκεύματα).
o Προτίμησε τις συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά, όπως από ανακυκλωμένο χαρτόνι. Ψάξε στη συσκευασία για το σήμα της ανακύκλωσης.
o Αγόραζε προϊόντα «χύμα». Είναι πιο οικονομικά και έχουν ελάχιστα υλικά συσκευασίας.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ
Τα περισσότερα είδη πλαστικού, ποτέ δεν αποδομούνται εντελώς. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενσωματώνονται στο περιβάλλον ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να γίνει αυτό. Με άλλα λόγια, τα σκουπίδια από πλαστικό ρυπαίνουν τη γη μας για αιώνες. Μερικές φορές μάλιστα, τα πλαστικά αντικείμενα που καταλήγουν στη θάλασσα (όπως πλαστικές σακούλες, κύπελλα και πιάτα μιας χρήσης) μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα για τα θαλάσσια ζώα, που τα περνούν για τροφή και τα καταπίνουν. Επιπλέον, το πλαστικό είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σκέψου το καλά όταν αγοράζεις προϊόντα από πλαστικό ή σε πλαστική συσκευασία. Όταν μπορείς, προτίμησε εναλλακτικές λύσεις.

ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Αν ο καθένας από μας έπαιρνε έστω και μία πλαστική σακούλα λιγότερη την εβδομάδα, θα εξοικονομούσαμε εκατοντάδες εκατομμύρια σακούλες κάθε χρόνο.
o Δυστυχώς ούτε οι χάρτινες σακούλες είναι λύση, γιατί συνήθως δεν φτιάχνονται από ανακυκλωμένο χαρτί. Ένα ολόκληρο δέντρο 15-20 χρόνων, μας δίνει μόλις 700 σακούλες.
o Το καλύτερο είναι, όταν βγαίνεις για ψώνια, να έχεις μαζί σου μια πάνινη τσάντα, δίχτυ ή καροτσάκι.

ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πολλά προϊόντα διαφημίζονται ως «οικολογικά» ή «φιλικά προς το περιβάλλον», αναφέρουν ότι «δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον» ή ακόμα και ότι «προστατεύουν το περιβάλλον». Οι αναφορές αυτές συχνά γίνονται με πρωτοβουλία των ίδιων των εταιριών που τα παράγουν, δηλαδή δεν βασίζονται σε κάποια συγκεκριμένα κριτήρια ούτε γίνεται έλεγχος των προϊόντων από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό. Τα μόνα προϊόντα π υπηρεσίες που δικαιούνται να χρησιμοποιούν παρόμοιες ενδείξεις και τα ανάλογα σήματα, είναι τα εξής:
o Προϊόντα (εκτός τροφίμων, ποτών και φαρμακευτικών) και υπηρεσίες στα οποία έχει απονεμηθεί το Οικολογικό σήμα (Eco-Label) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
o Υπηρεσίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και ελέγχου  (EMAS) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
o Προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται από εταιρίες οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΛΟΤ, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο για Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001 o Βιολογικά προϊόντα (τρόφιμα και ποτά), στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά παρακάτω.

ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Θα έχεις δει το σήμα της ανακύκλωσης σε αρκετά προϊόντα. Η χρήση του εξαρτάται αποκλειστικά από τον παραγωγό του κάθε προϊόντος και δεν ελέγχεται από κάποιον οργανισμό. Το σήμα αυτό μπορεί να σημαίνει:
α) είτε ότι η συσκευασία ή το περιεχόμενο της είναι ανακυκλωμένο προϊόν (κατασκευάστηκε δηλαδή από υλικά που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί)
β) είτε ότι είναι ανακυκλώσιμο (δηλαδή είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί).
Η διαφορά είναι βέβαια μεγάλη, αφού το γεγονός ότι κάποιο προϊόν είναι δυνατόν να ανακυκλωθεί δεν μας δίνει πληροφορίες για την παραγωγή του και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Επιπλέον, πολλά προϊόντα είναι θεωρητικά «ανακυκλώσιμα», όμως στην πράξη αυτό είναι τεχνικά δύσκολο ή απλώς δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα πλαστικά.

ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Τι είναι
Στη χώρα μας περίπου 5.600 αγρότες ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία. Συνεργάζονται αρμονικά με τη φύση και εκμεταλλεύονται τις βιολογικές αλληλεπιδράσεις και τις φυσικές διεργασίες, πετυχαίνοντας να ελαχιστοποιούν τη χρήση συνθετικών ουσιών και την κατανάλωση ενέργειας. Παράλληλα προστατεύουν καλύτερα το έδαφος, τα νερά και τους ζωντανούς οργανισμούς. Τα προϊόντα που παράγουν ονομάζονται βιολογικά (επειδή στηρίζονται στην ισορροπία των βιολογικών διεργασιών) ή σπανιότερα οργανικά (επειδή η φύση αντιμετωπίζεται ως ένας ενιαίος οργανισμός) ή ακόμα και οικολογικά (επειδή βασίζονται στις αρχές της οικολογίας και του σεβασμού προς τη φύση).
Σε τι διαφέρουν
Οι προδιαγραφές των βιολογικών προϊόντων είναι ίδιες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Κανονισμοί 2092/91/ΕΟΚ, 1804/99/ΕΚ) και εξασφαλίζουν ότι:
o Δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.
o Για τα κτηνοτροφικά προϊόντα χρησιμοποιούνται μόνο ζωοτροφές που έχουν οι ίδιες παραχθεί βιολογικά, απαγορεύονται οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων ταιριάζουν με τις φυσικές τους ανάγκες.
Πώς τα ξεχωρίζουμε
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τα εξής:
o «Προϊόν βιολογικής γεωργίας» ή, αν η παραγωγή έχει γίνει πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος προετοιμασίας (περίπου 1 ως 3 χρόνια), «προϊόν βιολογικής γεωργίας σε μεταβατικό στάδιο».
o Επίσης πρέπει να αναφέρεται ο κωδικός του Οργανισμού Πιστοποίησης και, προαιρετικά, να εμφανίζεται το σήμα του
Οι Οργανισμοί Πιστοποίησης έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας για να ελέγχουν κάθε αγρότη ή έμπορο σύμφωνο με ορισμένες προδιαγραφές.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Τα τοπικά προϊόντα είναι πιο φρέσκα από εκείνα που έρχονται από πολύ μακριά και επιβαρύνουν το περιβάλλον λιγότερο με τη μεταφορά τους.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ
o Μην αγοράζεις προϊόντα από ζώα ή φυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως γούνες, δέρμα ερπετών, κοράλι, ταρταρούγα, ελεφαντόδοντο.
o Μην αγοράζεις για κατοικίδιο κάποιο ζώο που έχει αφαιρεθεί από το φυσικό του περιβάλλον. Παπαγάλοι, τουκάν και πολλά άλλα τροπικά πουλιά, καθώς και ορισμένα ερπετά, συλλαμβάνονται συχνά παράνομα σε χώρες του εξωτερικού και εισάγονται στη χώρα μας. Όμως ακόμα και εάν έχει δοθεί σχετική άδεια, πρέπει να ξέρεις ότι τα περισσότερα από αυτά πεθαίνουν κατά το ταξίδι ή κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, προκειμένου τα λίγα που επιβιώνουν να «διακοσμήσουν» τα σπίτια μας.
o Επικοινώνησε με τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για να μάθεις τι άλλο μπορείς να κάνεις.

ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΔΕΝ… ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
Μπορεί να μην τα βλέπουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Τσιγάρα που πετιούνται από το παράθυρο, τασάκια που αδειάζουν στο δρόμο, σκουπίδια σε ρέματα και απόκρημνες παραλίες… είναι άσχημα, ανθυγιεινά και πολλές φορές επικίνδυνα. Μερικές φορές μάλιστα, τα σκουπίδια μας γίνονται πραγματικοί φονιάδες για τα ζώα, που παγιδεύονται σ’ αυτά ή τα περνούν για τροφή και τα καταπίνουν. Γι’ αυτό όταν πηγαίνεις εκδρομή, παίρνε πάντα μαζί σου μια σακούλα για τα σκουπίδια.

ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρισκόμαστε σε αρχαιολογικούς χώρους, βιότοπους και οικολογικά πάρκα.
Η προστασία των ιστορικών μνημείων, καθώς και των σπάνιων ζώων και φυτών, είναι ευθύνη όλων μας.

ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
o Όταν κόβεις λουλούδια, μην κάνεις υπερβολές. Και κυρίως μην τα κόβεις από τη ρίζα.
o Γενικά, προτίμησε να μην αφαιρείς τίποτα από τη φύση, αν δεν σου είναι απαραίτητο.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Μην ανάβεις ποτέ φωτιά στο δάσος ή όταν βρίσκεσαι κοντά σε δέντρα, ξερά χόρτα ή κατοικίες. Μια σπίθα που θα ξεφύγει ή μια μικρή αλλαγή του αέρα αρκεί για να ξεσπάσει πυρκαγιά.

Πηγή : Ροκ Ρεφρεν

Η συντακτική ομάδα Λυκείου

______________________________________________________

Καθαρίστε χωρίς χημικά με 5 απλά σπιτικά υλικά

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί σύμμαχοι στην καθαριότητα του σπιτιού που δεν επιβαρύνουν την υγεία και το περιβάλλον.

Τα απορρυπαντικά περιέχουν πολύπλοκα χημικά κοκτέιλ αποτελούμενα από διαλυτικά, αρώματα, λευκαντές κ.λπ. Πολλά συστατικά τους είναι παράγωγα του πετρελαίου και παρόλο που οι κατασκευαστές του συνήθως υποστηρίζουν ότι είναι βιοδιασπώμενα, αυτή η διάσπαση καθυστερεί αρκετά με αποτέλεσμα τον σχηματισμό καταλοίπων στους αγωγούς αποχέτευσης.

Κατά τη διάρκεια της διάσπασής τους, ή όταν έρχονται σε επαφή με άλλα χημικά, μπορεί να δημιουργηθούν τοξικές ουσίες οι οποίες είναι θανατηφόρες για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Σώστε το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό του σπιτιού σας με 5 απλά υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας.

1 Αλάτι

Για να καθαρίσετε τις κηλίδες από το φούρνο: Σκορπίστε αλάτι όταν είναι ακόμη ζεστός και καθαρίζετε μόλις κρυώσει.

2 Ελαιόλαδο

Για τα ξύλινα έπιπλα και τα ξύλινα πατώματα: Το μείγμα από ένα μέρος ελαιόλαδο και ένα μέρος χυμό λεμονιού θα τα καθαρίσει και θα τα γυαλίσει.

Για το πλύσιμο των πιάτων: Χρησιμοποιήστε πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς. Το τριμμένο σαπούνι ελιάς, διαλυμένο σε ζεστό νερό, χρησιμοποιείται για γενικό καθαρισμό, για πλύσιμο πιάτων, για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων. Για επίμονους λεκέδες, προσθέστε λίγο ξίδι.

3 Λεμόνι

Για τις δυσάρεστες μυρωδιές της κουζίνας: Βράστε φέτες λεμονιού σε λίγο νερό.

Για τις ανοξείδωτες βρύσες: Γυαλίστε τες τρίβοντάς τες με μια φέτα λεμόνι.

Για την σκουριά και το γράσο: Ο χυμός του λεμονιού αναμεμειγμένος με χοντρό αλάτι είναι ιδανικός για τα καθαρίσετε. Αν είναι σε λευκό ύφασμα ρίξτε λεμόνι και αλάτι και αφήστε το στον ήλιο για μία με δύο ώρες. Έπειτα πλύνετε το όπως συνηθίζετε.

4 Ξύδι

Για τους νεροχύτες: Διαλύστε μισή κούπα ξύδι σε 4 – με 5 λίτρα ζεστού νερού και καθαρίστε τους νεροχύτες και τις επιφάνειες της κουζίνας σας.

Για τα κεραμικά πλακάκια: Αναμείξτε 8 κουταλιές ξύδι σε 3 λίτρα ζεστό νερό και σφουγγαρίστε.

Για τα άλατα από το βραστήρα του νερού: Βράστε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό. Ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.

Για τα τζάμια και τους καθρέπτες: Ανακατέψτε 2 κουταλιές ξύδι ανά λίτρο ζεστού νερού και καθαρίστε τζάμια και καθρέπτες χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες αντί για χαρτί κουζίνας ή ύφασμα.

Για τα χαλιά: Χρησιμοποιείστε 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού. Με μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα (για να μη μείνει πολλή υγρασία στο χαλί), το βουρτσίζετε προς την κατεύθυνση του πέλους του.

Στεγνώστε το χαλί σε σκιερό και δροσερό μέρος. Τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιείτε για να φρεσκάρετε τα χρώματα των χαλιών σας ανά διαστήματα, με ένα απλό πέρασμα με πανί.

5 Σόδα φαγητού

Για τη δυσοσμία από τα αποτσίγαρα: Βάλτε στον πάτο ενός σταχτοδοχείου 4 κουταλιές σόδα με 3 σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο.

Για το φούρνο: Φτιάξτε μία παχύρρευστη κρέμα με σόδα με λίγο νερό και αλείψτε τις επιφάνειες του φούρνου που θέλετε να καθαρίσετε όταν είναι κρύος. Ψεκάστε με νερό όταν αρχίζει να ξεραίνεται και επαναλάβετε αρκετές φορές γιατί η σόδα πρέπει να είναι υγρή για να δράσει. Τέλος, σκουπίστε καλά με ένα πανί.

Συνδυασμός ξυδιού, λεμονιού ή σόδας

Για τη μούχλα: Διαλύστε ένα μέρος σόδας σε ένα μέρος ξύδι ή χυμό λεμονιού. Αφήστε το να δράσει μία με δύο ώρες και ξεπλύνετε.

Για τη λεκάνη της τουαλέτας και των αποχετεύσεων: Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι ξύδι.

Η χημική αντίδραση διασπά τις λιπαρές ουσίες  και καθαρίζει τις αποχετεύσεις. Μετά από 15 λεπτά ρίξτε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. Μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το διάλυμα αν έχετε ρίξει εμπορικά παρασκευάσματα απόφραξης γιατί θα δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις.

Το μυστικό

Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια. Τα καλύτερα αποσμητικά είναι όλα τα εσπεριδοειδή, το τριαντάφυλλο, το γεράνι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα.

*****η φωτογραφία είναι από το omorfamistika

Πηγή : http://www.omorfamistika.gr

Βάλια Παπαοικονόμου (Α4 Λυκείου)

______________________________________________________

Το ταξίδι των πλαστικών μπουκαλιών…

Βάλια Παπαοικονόμου (Α4 Λυκείου)

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: