Σχολικές δραστηριότητες

Την Τρίτη, 14 Μαίου 2013, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Δαίς των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, η εκδήλωση «Μαθητές εν δράσει»!!Μαθητές εν δράσειφωτο γενική

Πρόκειται για μια εκδήλωση που αποτελεί θεσμό για το σχολείο μας, και με αυτή, κλείνει πανηγυρικά η σχολική χρονιά!!

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία, να παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους και τους καθηγητές τους, τις συμμετοχές τους,  τις διακρίσεις, τις βραβεύσεις τους, αλλά και τις  δραστηριότητές τους  στις διάφορες  ομάδες εργασίες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς . Σας παραθέτουμε τις ομάδες εργασίες:

1. Μαθητική διαδικτυακή εφημερίδα «Ευ Ανάγνωστον», 2. Φιλολογικά, 3. Διασχολικοί Διαγωνισμοί, 4. Project, 5. Μαθηματικά, 6. Φυσικοί, 7. Ι.Β, 8. Αγγλικών (MUN 2012, MUN 3013), 9. Γαλλικών, 10. Γερμανικών, 11. Bazaar – Generation D, 12. Πολιτιστικών, 13. Γυμναστών, 14. Ολυμπιάδα Πληροφορικής, 15. Μουσικής, 16. Φιλανθρωπικά, 17. Διαγωνισμοί- Συνεργασίες.

Μαθητές1

Μαθητές3

Μαθητές4Μαθητλες5Μαθητές6Μαθητές7Μαθητές8Μαθητές10Μθητές11Μαθητές2

_________________________________________

 

Συμμετοχή σε Μαθητικό Συνέδριο στο Κολλέγιο Αθηνών

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: “Η Παιδεία στις Κοιτίδες του Ελληνισμού από το Διαφωτισμό μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή”.

Μαθητές10

Στο συνέδριο, συμμετείχαν μαθητές/τριες της Α΄και Β΄τάξης του Λυκείου μας, υπό την επίβλεψη των φιλολόγων Αναστασίας  Ραβδά και Άρη Τσουκαντά, παρουσιάζοντας εργασία με θέμα: “Η Παιδεία στα Ιωάννινα”.

Οι μαθητές που πήραν μέρος ήταν : Αγγελούση Ιωάννα (ΛΑ΄3), Αργυροπούλου Υρώ (ΛΑ΄3), Αρτεμιάδη Αναστασία (ΛΑ΄4), Ιωάννης Σακκής (ΛΒ΄1), ΣΤ. Βαιδάνη (ΛΒ΄1), Δ. Ζαφείρη (ΛΒ΄1), Ανδ. Παναγιώτου (ΛΒ΄1).

_________________________________________________________

Ευρωπαικό Κοινοβούλιο Νέων της Ελλάδος

photoΚάθε χρόνο το Ε.Κ.Ν.Ε. διοργανώνει δύο εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου νεαροί μαθητές Λυκείου συγκεντρώνονται για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα. Η 27η εθνική Συνδιασκέψη Επιλογής πραγματοποιήθηκε από 20 έως 22 Απριλίου στην Αθήνα.

Αυτή τη φορά επιλέχθηκαν μαθητές που θα στελεχώσουν την ελληνική αποστολή στην 74η Διεθνή Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί φθινόπωρο του 2013 στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Στην προκριματική συνδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι μαθήτριες του σχολείου μας Χρυσή Βασιλική και Ζυγουράκη Λουίζα. photo (2)

Ως γλώσσα εργασίας θα χρησιμοποιήθηκαν τα Αγγλικά. Οι μαθητές/τριες αφού συγκεντρώθηκαν σε ομάδες-επιτροπές , καθεμιά από τις οποίες ασχολήθηκε με ένα επίκαιρο ευρωπαϊκό ζήτημα, παρήγαγαν ψήφισμα που στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια. photo (4)

______________________________________________________________________

Η Ομάδα Χάντμπολ Λυκείου του σχολείου μας Πρωταθλήτρια Ελλάδας!

Η Ομάδα Χάντμπολ Αρρένων του Λυκείου μας κατέκτησε, για πολλοστή φορά στην ιστορία της, το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, νικώντας στον τελικό  την αντίστοιχη ομάδα  Λυκείου Συκεών της Θεσσαλονίκης,  με σκορ 26-21.
Ομάδα χάντμπολ Λυκείου
Οι μαθητές μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο Final 4 του Πρωταθλήματος που διοργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας και διεξήχθη στην Κατερίνη, κατά την απονομή του τροπαίου και των χρυσών μεταλλίων αφιέρωσαν τη νίκη τους στη μνήμη του απόφοιτου μαθητή μας Σταύρου Λέτσιου που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης (MVP) ανακηρύχθηκε ο μαθητής μας Σταύρος Μυλωνάς.

Η σύνθεση της ομάδας:

  • ΒΑΣΙΛΑΣ ΟΡΕΣΤΗΣ, ΖΙΒΟΥΛΟΒΙΤΣ ΟΥΡΟΣ, ΚΑΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΟΝΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΜΥΛΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΜΑΡΙΟΣ, ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΕΚΤΟΡΑΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΤΣΗΣ ΙΑΣΩΝΑΣ, ΤΣΟΥΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Προπονητής: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ

Συγχαρητήρια σε όλους!!

________________________________________________

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013

Πρακάτω μπορείτε να δείτε το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013:

Δελτίο Τύπου – Προγραμματισμός Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013

Πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013 

Ευχόμαστε ολόψυχα στους συμμαθητές μας αλλά και σε όλους τους υποψήφιους,

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

Η συντακτική ομάδα

_______________________________________

Βουλή των Εφήβων

Το σχολείο μας για άλλη μία φορά, συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων». Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Πολιτισμού και Αθλητισμού Ελλάδας και Κύπρου, διοργανώνει κάθε χρόνο το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

βουλή εφήβωνΗ υπεύθυνη για το πρόγραμμα καθηγήτρια φιλόλογος Ι. Καρυώτη, αφού ενημέρωσε τους μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου, συγκέντρωσε 15 συμμετοχές, πραγματοποίησε ηλεκτρονική εγγραφή στο πρόγραμμα και επιτήρησε τους συμμετέχοντες μαθητές στο εργαστήριο πληροφορικής όπου και διατύπωσαν προσωπική γραπτή πρόταση 300 λέξεων αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

 Η συντακτική ομάδα

________________________________________________

«Τρίτη θέση το σχολείο μας σε Διασχολικό Διαγωνισμό»!!!

Νομισματικό1Το Σάββατο 30 Απριλίου 2013, ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου  πήρε μέρος στον Α΄ Διασχολικό Διαδραστικό Αγών: ¨Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του¨, με θέμα:  «Πως τα νομίσματα αποτελούν τεκμήρια που σφραγίζουν την ιστορία»

Βράβευση ΝομισματικόΗ ομάδα μας με μια εξαιρετική εργασία, αποτέλεσμα σκληρής, μεθοδικής, οργανωμένης και επιστημονικής δουλειάς που έγινε με ενθουσιασμό και διάθεση από όλους  μας,  αλλά και με την βοήθεια, καθοδήγηση  και υποστήριξη των φιλόλογων μας, κ. Παπακίτσου και κ. Ραβδά, διέπρεψε και κατάφερε να καταλάβει την 3η θέση, μεταξύ άλλων 10 σχολείων.

Νομισματικό3Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο κ. Δούκας, εκπροσωπώντας το σχολείο μας, και απονέμοντας τα δύο πρώτα βραβεία, αλλά και τα βραβεία συμμετοχής, που πήραν όλοι οι διαγωνιζόμενοι.

Το δικό μας βραβείο παρέδωσε  ο πρόεδρος του Νομισματικού Μουσείου.Νομισματικό 2

Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν, ήταν οι: Μυρτώ Βλάχου, Λουίζα Ζυγουράκη, Σπύρος Καλογερόπουλος, Βασιλική Καπελετζή, Μαριλένα Καραπαναγιώτη, Παναγιώτης Τούντας.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!!

 Ζυγουράκη Λουίζα, ΛΑ’1Νομισματικό 4

_________________________________________________________________

Άκρως επιτυχημένη η διοργάνωση του Generation D!!

GENERATION D FVTOΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013,  πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το Generation D, με θέμα την Αλληλεγγύη και τον Εθελοντισμό. Ήταν μία ημέρα διασκέδασης για όλους , με πολύ κέφι, μουσική, χορό και γέλιο!!

Η μέρα κύλησε με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες!! Υπήρχαν περίπτερα φιλανθρωπικών σωματίων , όπου αφού συγκεντρώθηκαν διάφορα  είδη καθημερινής ανάγκης από τους μαθητές/τριες του σχολείου μας,  προσφέρθηκαν σε αυτά, δράσεις με την συνεργασία των φιλανθρωπικών σωματείων (VOLUNTEER4GREECE, Σ.Κ.Ε.Π., Αγκαλιά , Φλόγα κ.α.) , συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, χορευτικά , έκθεση φωτογραφίας , graffiti , εικαστική δραστηριότητα αλληλεγγύης , παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, αθλητικές δραστηριότητες , επίδειξη απεγκλωβισμού ατόμου από φλεγόμενο όχημα, και παροχής πρώτων βοηθειών από το πυροσβεστικό σώμα , μαραθώνιος zumba για φιλανθρωπικό σκοπό κ.ά.

Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η διάθεση προσφοράς, η θετική ενέργεια όλων ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης διάχυτα και περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία, το επόμενο Generation D!!!

Δείτε κάποιες στιγμές από την ίδια μέρα!!

Αμαλία Παπανικολάου ΛΑ΄4

0176 0007

05010492

04830477

13250822

10421242

10281160

1856

 1369

18251011

03720805

______________________________________________________________

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση στο «Αρχαιολογικό Μουσείο»

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013, οι τουρίστες στο «Αρχαιολογικό Μουσείο» μάλλον  σάστιζαν βλέποντας είκοσι δεκαεξάχρονα  παιδιά κρατώντας τους υπολογιστές  τους , να περιφέρονται αδιάκοπα κατά μήκος του μουσείου. Κοιτάζονταν με απορία, παρατηρώντας  τα  να κοιτούν μια τις προθήκες, μια την οθόνη του υπολογιστή και ξανά πάνω κάτω στο μουσείο. Οι είκοσι αυτοί μαθητές δεν ήταν άλλοι από το τμήμα Α’2 του λυκείου μας, που με πρωτοβουλία του κύριου Μυκωνιάτη επισκέφτηκε το «Αρχαιολογικό μουσείο» για μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση .Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο3

Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε δεν ήταν απλά μια περιήγηση στα εκθέματα του μουσείου, ούτε μια ιστορική αναδρομή  από κάποιον έμπειρο ξεναγό. Αντίθετα, κληθήκαμε εμείς ως μαθητές να ανακαλύψουμε τη γνώση, διαβαίνοντας  τα μυστικά σοκάκια του Αρχαίου Κόσμου. Παρατηρώντας τα εκθέματα και συσχετίζοντας τα με τις ήδη κεκτημένες γνώσεις από το μάθημα της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών, απαντήσαμε ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο φιλόλογός μας Κ. Μυκωνιάτης σε συνεργασία με τον κ. Οικονόμου και αφορούσε κατά κύριο λόγο τον Μυκηναϊκό πολιτισμό.

Οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν κρίσεως και δεν είχαν  αυστηρά σωστή ή λανθασμένη απάντηση. Συνεπώς ο καθένας είχε την ευκαιρία  να εκφράσει τις απόψεις του , πάντα παρακινούμενος από αυτό που παρατηρεί, δίχως το φόβο του λάθους.Οι ερωτήσεις μας «πήγαιναν» από προθήκη σε προθήκη και από έκθεμα σε έκθεμα και έτσι ξεκινούσε μια αναζήτηση όχι μόνο της απάντησης, αλλά και του μέρος στο μουσείο στο οποίο κρυβόταν. Από την προθήκη 6Μ στην 23Μ και πάλι πίσω, πάντα παρατηρώντας  και πληκτρολογώντας, ώσπου να αφήσουμε όλους τους επισκέπτες άναυδους. Κανείς μας δεν σταμάτησε ώσπου να ολοκληρώσει το ερωτηματολόγιο, όσο χρόνο και αν του πήρε, και αυτό φαίνεται να είναι η ζωντανή απόδειξη για το πόσο απήχηση είχε σε όλους τους μαθητές αυτή η επιμορφωτική επίσκεψη.Επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο2

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι οι περισσότεροι από εμάς θα ξέχναγαν ήδη από την επόμενη μέρα σχεδόν όλες τις γνώσεις που θα τους μετέφερε ένας από τους ξεναγούς του μουσείου.Αφού όμως γίναμε  εμείς μικροί ιστορικοί, θα αργήσουμε πολύ να ξεχάσουμε τα ευρήματα μας , που μετά από εξονυχιστική έρευνα στα «άδυτα» του μουσείου ανακαλύψαμε.

Νεοφωτίστου Χαριτίνη ΛΑ΄2

_______________________________________________________

“Βραδιά Αστροπαρατήρησης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα”!!!

Στην παρακάτω  διεύθυνση θα δείτε φωτογραφίες από τη Βραδιά Αστροπαρατήρησης που μας έστειλε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.174756242679571.1073741848.128946620593867&type=1.

Στέλιος Ασημακόπουλος, Καθηγητής Φυσικός Εκπαιδευτηρίων Δούκα

________________________________________________________

“Επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών”

Το τμήμα Α΄4 του Λυκείου μας,  επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Οι μαθητές έχοντας ολοκληρώσει μία εργασία διάρκειας δύο μηνών που αφορούσε στις διάφορες μορφές επένδυσης (καταθέσεις, μετοχές), παρακολούθησαν στην πράξη όσα έμαθαν στη σχολική τάξη.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση που τους έγινε από στελέχη του Χρηματιστηρίου και είδαν σε πραγματικό χρόνο τη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών. Έμαθαν την ιστορία του Χρηματιστηρίου, τις ημερομηνίες σταθμούς στην ιστορία του, και εξέφρασαν στους εκπροσώπους του τις απορίες τους, τους προβληματισμούς τους και τις εμπειρίες τους από την εικονική επένδυση που είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Την επίσκεψη επίβλεψε ο Οικονομολόγος Καθηγητής Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, κ. Ανδρέας Στριφτάρας.

____________________________________________________

“Εξαιρετική ήταν η παρουσία των μαθητών του σχολείου μας στο διαγωνισμό του Νομισματικού Μουσείου”

0233Το  Σάββατο 6 Απριλίου 2013, στο πλαίσιο του μαθητικού διαγωνισμού «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του» με σκοπό τη σύνδεση του έργου του Νομισματικού Μουσείου με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές του σχολείου μας, Δουγένης Ιάσονας, Μιχαλόπουλος Γεράσιμος, Κέλλυ Μπαγουρδή, Χαριτίνη Νεοφωτίστου, Κωστής Νιάκαρος, Βασιλική Χρυσή παρουσίασαν την εργασία τους. Συγκεκριμένα, το θέμα της εργασίας ήταν «Η απεικόνιση του μύθου στα νομίσματα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα».0133

Στο έργο των μαθητών συνέβαλλαν και οι φιλόλογοι κ. Μυκωνιάτης και κ. Χαδιάρη, αλλά και τα διάφορα τμήματα του σχολείου μας τα οποία παρακολούθησαν τις πρώτες παρουσιάσεις και με τα σχόλια τους βοήθησαν στην δημιουργία της τελικής παρουσίασης.

0192Το αποτέλεσμα της τελικής παρουσίασης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό και οι μαθητές έλαβαν τα εύσημα του απαιτητικού κοινού αλλά και καίριες παρατηρήσεις. Ελπίζουμε αυτή να είναι η αρχή για περισσότερες ανάλογες δράσεις.0007

Γεράσιμος Μιχαλόπουλος,  Κωστής Νιάκαρος ΛΑ΄2

________________________________________

“Δείτε την εικονική επίσκεψη στο πείραμα Atlas του CERN”

Στον παρακάτω σύνδεσμο, έχει αναρτηθεί το video από την εκπαιδευτική εκδήλωση, virtual visit ATLAS experiment at CERN, όπου συμμετείχαν και οι μαθητές/τριες του σχολείου μας.

http://atlas-live-virtual-visit.web.cern.ch/atlas-live-virtual-visit/2013/Athens-2013.html

______________________________________

“Εκπληκτική η βραδιά Αστρονομίας στα Εκπαιδευτήρια Δούκα”

Με  ενθουσιώδη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Βραδιά Αστροπαρατήρησης, στο Σχολείο μας, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον ανοιχτό χώρο μάθησης των Εκπαιδευτηρίων, όπου η κ. Έλενα Χατζηχρήστου, Δρ. Αστροφυσικής, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία της αστρονομίας και παρουσίασε την εξέλιξη των μέσων στην πορεία της αστρονομικής παρατήρησης.

Τον Συλλόγο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, ο οποίος ήταν και ο κύριος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας, εκπροσώπησε ο κ. Μπανιάς.
Η βραδιά συνεχίστηκε στα ανοιχτά γήπεδα του Σχολείου, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν αστέρια, πλανήτες και πιθανά φαινόμενα από τα τηλεσκόπια, που είχαν τοποθετηθεί στο χώρο γι’αυτό το σκοπό, αλλά και να παρακολουθήσουν μάθημα ουρανογραφίας.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Την εκδήλωση οργάνωσαν η Ομάδα Εργασίας Φυσικών, με πρωτοβουλία του καθηγητή του Σχολείου μας, κ. Στ. Ασημακόπουλου, σε συνεργασία με τον όμιλο Αστρονομίας.

___________________________________________

Generation D

“Η δική μας γιορτή αφιερωμένη στις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης”!!

GENERATION D FVTO

Για ακόμη μια χρονιά, πραγματοποιείται η εκδήλωση Generation D, που αποτελεί θεσμό για το Σχολείο μας και διοργανώνεται “από τα παιδιά για τα παιδιά”. Η μοναδική αυτή γιορτή, φέτος, είναι αφιερωμένη στις αρχές του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης!

Σας περιμένουμε το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, από τις 11:00 το πρωί, για να παρακολουθήσετε και να συμμετάσχετε σε ένα πλήθος δράσεων και προγραμμάτων, που θα ενθουσιάσουν αλλά και θα ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους! Ποικίλες φιλανθρωπικές δράσεις, παιχνίδια, αγώνες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις και ομιλίες θα πλαισιώσουν την ανοιχτή αυτή συνάντηση, με βασικό άξονα την κοινωνική ανάπτυξη και την προαγωγή θεμελιωδών και παγκόσμιων αξιών.

_______________________________________

“Εντυπωσιακό το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών”!!

20130331_204937 (4)Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013,  και ώρα 18.30, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αθλητικό γήπεδο του Δαίς  των εκπαιδευτηρίων Δούκα, το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών!!

Εντυπωσιακή ήταν η ομάδα των 31  μαθητών/τριών του σχολείου μας στην διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γυμνασίων – Λυκείων Ιδιωτικών Σχολείων, στο πλαίσιο του ΑΣΙΣ. Με παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, Κότσαρι ,Τρυγόνα και Τικ, άψογο βήμα και πολύ κέφι, έκλεισε η χορευτική βραδιά και  έπεσε η αυλαία του 15ου φεστιβάλ!

Υπεύθυνες καθηγήτριες Φ. Αγωγής των παραδοσιακών χορών είναι οι κ.κ Παπαθανασίου Κατερίνα και Τρομπέτα Μαρία.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2013

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τσιτσοπούλου Βάσια Α΄3, Φιλίππου Μαριάννα Α΄3, Κορωνάκη Μαρία Β΄1, Ανδρεάκου Νεφέλη Β΄2, Γκούφα Δανάη Γ΄2, Ρακοπούλου Γαβριέλα Γ΄2, Κικινή Ναταλία Γ΄3, Φλώρου Ελπίδα Γ΄3, Παπανικολάου Ευτυχία Γ΄3, Πισογιαννάκη Κατερίνα Γ΄3, Φάκη Ζωή Γ΄4, Γιαχουντή Ελεάννα Α΄2, Ξυλούρη Ελένη Γ΄3.

ΛΥΚΕΙΟ

Ζιβούλοβιτς Ούρος Β΄4, Ξυλούρη Σοφία Α΄1, Παναγιωτάκη Κατερίνα Α΄1, Καπελετζή Βασιλική Α΄1, Καραπαναγιώτη Μαριλένα Α΄3, Αναγνωστοπούλου Αργυρώ Α΄3, Βλάχου Μυρτώ Α΄3, Αγγελούση Ιωάννα Α΄3, Μητσικώστα Μάρθα Α΄4, Παππάς Νίκος Β΄1, Βαιδάνη Στεφανία Β΄1, Ζαφείρη Δέσποινα Β΄1, Σεβαστοπούλου Έλενα Β΄1, Μαρίνου Φιλίππα Β΄3, Μπραουδάκης Δημήτρης Β΄3, Μπάτσα Έλενα Β΄3, Στεφανίτσης  Ιάσων Β΄4, Μωραίτης Μάριος Β΄4.

Παπαθανασίου Κατερίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εκπαιδευτηρίων Δούκα

______________________________________________________________

“Διαγωνισμός Ερμηνευτικής Ανάγνωσης στο Κολλέγιο Αθηνών”

Διαγωνισμός ανάγνωσηςΣτις 11 Μαρτίου 2013,  το σχολείο μας συμμετείχε στον ετήσιο διαγωνισμό ερμηνευτικής ανάγνωσης,  με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία της διασποράς, που διοργάνωσε,  με ιδιαίτερη επιτυχία και φέτος, το Κολλέγιο Αθηνών.   Οι τρεις μαθητές- εκπρόσωποί  μας τιμήθηκαν με έπαινο για την προσπάθειά τους , ενώ  ένας εξ αυτών, ο Άρης Παπαδόπουλος μαθητής της  Γ1΄ Λυκείου, προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού.  Οι διαγωνισθέντες μαθητές μας  ερμήνευσαν, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου της ομάδας ερμηνευτικής ανάγνωσης  του φιλόλογου   Βαγγέλη Κομνηνού, κείμενα του Κ.Π. Καβάφη και του Ν. Καχτίτση .  Συγκεκριμένα  ο Άρης  Παπαδόπουλος  ανέγνωσε ένα απόσπασμα από  τη νουβέλα του Καχτίτση  «Ο εξώστης».  Η  Στεφανία Βαϊδάνη  μαθήτρια του Β1΄ Λυκείου   το ποίημα «Μισή  Ώρα» από τα ανέκδοτα  του  Κ.Π. Καβάφη και  η Δέσποινα Ζαφείρη, επίσης του Β1, το ποίημα  «Η Πόλις»  του  Αλεξανδρινού.

Άρης Παπαδόπουλος, ΛΓ΄1

_________________________________________________

«Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα συμμετέχουν στο Athens Model United Nations»

MUN ΦΩΤΟ2Στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2013,  έξι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου του σχολείου μας, πήραν μέρος στο 16ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, γνωστό και με την ονομασία Athens Model United Nations (AMUN).

Το συνέδριο διήρκησε συνολικά τρείς ημέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι μαθητές μας φέτος, εκπροσωπούσαν το Ιράν. Ο κάθε μαθητής βρισκόταν σε διαφορετική επιτροπή με διαφορετικά θέματα συζήτησης.

Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να μελετήσουν σε βάθος την παραπάνω χώρα, την πολιτική τους, τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους, αλλά γενικότερα και άλλες χώρες. Επιπλέον, σε κάθε επιτροπή υπήρχαν δύο θέματα συζήτησης παγκοσμίου ενδιαφέροντος στα οποία έπρεπε να βρεθούν ενδεικτικές λύσεις από τους εκπροσώπους κάθε χώρας. Μέσα από συμμαχίες χωρών, δημιουργούνταν δύο με τρεις τελικές προτεινόμενες λύσεις για το κάθε ζήτημα και στη συνέχεια μέσω Debate είτε απορρίπτονταν, είτε εγκρίνονταν.MUN ΦΩΤΟ3

Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε πως δεν υπήρχαν ούτε νικητές αλλά ούτε και χαμένοι! Όλοι οι μαθητές συνεργάστηκαν για το κοινό καλό, απέκτησαν σημαντικές και χρήσιμες γνώσεις, ανέπτυξαν τις ικανότητές τους στην επιχειρηματολογία, καθώς παρουσίασαν στους υπόλοιπους την γνώμη της χώρας τους πάνω σε κάθε ζήτημα, και στην συνεργασία τους με άλλους. Επιπρόσθετα έμαθαν πώς να συμμορφώνονται και να ακολουθούν τους κανόνες σε ανάλογες περιστάσεις.

Να μην ξεχάσουμε βέβαια να αναφέρουμε πως μέσα από τρείς, κουραστικές από τη μία, καρποφόρες και ενδιαφέρουσες από την άλλη ημέρες, οι μαθητές μας έκαναν και καινούργιες φιλίες!

Μοναδική εμπειρία, που θα θέλαμε να διαρκέσει περισσότερο!!!

MUN ΦΩΤΟΙΡΑΝ

Επιτροπές

Πολιτική: Κλειώ Βουλγαράκη (Α4/Λ)

Αφοπλισμού:  Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Γ2/Γ)

Κοινωνική και Ανθρωπιστική:  Δημήτρης Μπούσουλας ( (Γ1/Γ)

Πληροφορικής και Τεχνολογίας:   Ιάσων Δουγένης (Β2/Λ)

Κοινωνική και Οικονομικών:  Σπύρος Καλογερόπουλος (Α4/Λ)

Παγκόσμιας Υγείας: Σπύρος Σπυράκος ( Α4/Λ)  ΠΡΕΣΒΗΣ

Κλειώ Βουλγαράκη, ΛΑ΄4

________________________

«Εντυπωσιακό το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών»

20130331_204937 (4)Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013,  και ώρα 18.30, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό αθλητικό γήπεδο του Δαίς  των εκπαιδευτηρίων Δούκα, το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών!!

Εντυπωσιακή ήταν η ομάδα των 31  μαθητών/τριών του σχολείου μας στην διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Γυμνασίων – Λυκείων Ιδιωτικών Σχολείων, στο πλαίσιο του ΑΣΙΣ. Με παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, Κότσαρι ,Τρυγόνα και Τικ, άψογο βήμα και πολύ κέφι, έκλεισε η χορευτική βραδιά και  έπεσε η αυλαία του 15ου φεστιβάλ!

Υπεύθυνες καθηγήτριες Φ. Αγωγής των παραδοσιακών χορών είναι οι κ.κ Παπαθανασίου Κατερίνα και Τρομπέτα Μαρία.

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ 2013

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τσιτσοπούλου Βάσια Α΄3, Φιλίππου Μαριάννα Α΄3, Κορωνάκη Μαρία Β΄1, Ανδρεάκου Νεφέλη Β΄2, Γκούφα Δανάη Γ΄2, Ρακοπούλου Γαβριέλα Γ΄2, Κικινή Ναταλία Γ΄3, Φλώρου Ελπίδα Γ΄3, Παπανικολάου Ευτυχία Γ΄3, Πισογιαννάκη Κατερίνα Γ΄3, Φάκη Ζωή Γ΄4, Γιαχουντή Ελεάννα Α΄2, Ξυλούρη Ελένη Γ΄3.

ΛΥΚΕΙΟ

Ζιβούλοβιτς Ούρος Β΄4, Ξυλούρη Σοφία Α΄1, Παναγιωτάκη Κατερίνα Α΄1, Καπελετζή Βασιλική Α΄1, Καραπαναγιώτη Μαριλένα Α΄3, Αναγνωστοπούλου Αργυρώ Α΄3, Βλάχου Μυρτώ Α΄3, Αγγελούση Ιωάννα Α΄3, Μητσικώστα Μάρθα Α΄4, Παππάς Νίκος Β΄1, Βαιδάνη Στεφανία Β΄1, Ζαφείρη Δέσποινα Β΄1, Σεβαστοπούλου Έλενα Β΄1, Μαρίνου Φιλίππα Β΄3, Μπραουδάκης Δημήτρης Β΄3, Μπάτσα Έλενα Β΄3, Στεφανίτσης  Ιάσων Β΄4, Μωραίτης Μάριος Β΄4.

Παπαθανασίου Κατερίνα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Εκπαιδευτηρίων Δούκα

_____________________________________________________

«Διαγωνισμός Ερμηνευτικής Ανάγνωσης στο Κολλέγιο Αθηνών»

Διαγωνισμός ανάγνωσηςΣτις 11 Μαρτίου 2013,  το σχολείο μας συμμετείχε στον ετήσιο διαγωνισμό ερμηνευτικής ανάγνωσης,  με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία της διασποράς, που διοργάνωσε,  με ιδιαίτερη επιτυχία και φέτος, το Κολλέγιο Αθηνών.   Οι τρεις μαθητές- εκπρόσωποί  μας τιμήθηκαν με έπαινο για την προσπάθειά τους , ενώ  ένας εξ αυτών, ο Άρης Παπαδόπουλος μαθητής της  Γ1΄ Λυκείου, προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού.  Οι διαγωνισθέντες μαθητές μας  ερμήνευσαν, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου της ομάδας ερμηνευτικής ανάγνωσης  του φιλόλογου   Βαγγέλη Κομνηνού, κείμενα του Κ.Π. Καβάφη και του Ν. Καχτίτση .  Συγκεκριμένα  ο Άρης  Παπαδόπουλος  ανέγνωσε ένα απόσπασμα από  τη νουβέλα του Καχτίτση  «Ο εξώστης».  Η  Στεφανία Βαϊδάνη  μαθήτρια του Β1΄ Λυκείου   το ποίημα «Μισή  Ώρα» από τα ανέκδοτα  του  Κ.Π. Καβάφη και  η Δέσποινα Ζαφείρη, επίσης του Β1, το ποίημα  «Η Πόλις»  του  Αλεξανδρινού.

Άρης Παπαδόπουλος, ΛΓ΄1

__________________________________________________

«Βραδιά Αστροπαρατήρησης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα»

AstroparathrhshmmΤην Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 θα έχουμε βραδιά αστροπαρατήρησης!!

Την εκδήλωση διοργανώνει το τμήμα Αστρονομίας της Β΄ Λυκείου για όλους τους μαθητές του σχολείου μας και τους γονείς τους.

Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο  Innovatorium του σχολείου μας και ώρα  7:45μμ – 8:30μμ, η Δρ. Αστροφυσικής Ελένη Χατζηχρήστου θα παρουσιάσει την εξέλιξη των μέσων παρατήρησης στην πορεία της αστρονομικής παρατήρησης.

Στη συνέχεια θα παρατηρήσουμε πλανήτες , αστέρια και πιθανά φαινόμενα από τηλεσκόπια που θα έχει τοποθετήσει στο γήπεδο του σχολείου μας η ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων που συνεργάζεται με την  κ. Χατζηχρήστου.

Σας περιμένουμε!!!

Στέλιος Ασημακόπουλος, Φυσικός Εκπαιδευτηρίων Δούκα

_________________________________________________________

«Το CERN φιλοξενεί τα Εκπαιδευτήρια Δούκα»

FVT0 CERN1Την 28 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Δούκα συνάντηση 48 μαθητών/τριών τριών Λυκείων, του σχολείου μας,  του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Αθήνας,  και του 2ου Λυκείου Καισαριανής, ώστε να συνδεθούν ζωντανά με το κέντρο ελέγχου του πειράματος ATLAS στο CERN στα πλαίσια ενός Masterclass στην ανάλυση «γεγονότων» φυσικής από το πείραμα ATLAS με τη χρήση της HYPATIA.  Μία διαδικασία δύσκολη, που απαιτούσε αντίληψη και ευρηματικότητα.

Στη νέα υπερσύγχρονη αίθουσα του σχολείου μας, innovatorioum,  τοποθετήθηκαν υπολογιστές, αλλά και εργαστήκαμε αξιοποιώντας τη  μεγάλη οθόνη προβολής.

Ο Άγγελος Αλεξόπουλος, (Education Group Physics Department CERN 1211 Geneva, Switzerland), μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του σπουδαίου επιταχυντή, μας ξενάγησε στο συγκεκριμένο χώρο, περιηγηθήκαμε μέσω πραγματικών εικόνων στο Cern, και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων. Άκρως ενδιαφέρον ήταν το γεγονός, πως η συνάντηση μεταδόθηκε απευθείας σε όλη την Ευρώπη!!FVTO CERN2

Η δράση έγινε  με πρωτοβουλία του Στέλιου Ασημακόπουλου (Εκπ/ρια Δούκα), Παναγιώτη Χαρατζόπουλου (1ο Πειραματικό Αθήνας) και Κώστα Γκουντρομίχου (2o Καισαριανής) σε συνεργασία με την ομάδα LHC-ATLAS του Παν. Αθηνών( Στέλιος Βουράκης, Γιώργος Βασιλειάδης)  και του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής (Α. Λαζούδης).

Η σημερινή ημέρα, αποτέλεσε για μας μια μοναδική εμπειρία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Αισθανόμαστε περήφανοι και πολύ τυχεροί, αφού ελάχιστα σχολεία παγκοσμίως κατάφεραν να έρθουν σε απευθείας σύνδεση με το Cern και να ανταπεξέλθουν επιτυχώς σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία!!.

FVTO CERN3Μπορείτε να δείτε την εικονική επίσκεψη ζωντανά στη σελίδα του ATLAS Virtual Visits.

Χρήσιμο υλικό σχετικό με το CERN, ATLAS, masterclass και όχι μόνο μπορείτε να βρείτε στο Discover the COSMOS Portal

Ελιζαμπέτα Ιακώβου ΛΒ΄2

_________________________________________

«Ο Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο σχολείο μας»

25H MARTIOYΤην Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 εναντίων των τουρκικών δυνάμεων, με διάχυτα συναισθήματα συγκίνησης,  περηφάνιας και ιστορικής μνήμης.

Η φετινή εκδήλωση επικεντρώθηκε κυρίως στο «1821 εν πλω» και πιο συγκεκριμένα,  στους σημαντικότερους και αξιότερους πολεμιστές και ήρωες του Ελληνικού Αγώνα. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον Κωνσταντίνο Κανάρη, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και τον Ανδρέα Μιαούλη, τις ζωές των οποίων παρουσίασαν μαθητές της  Α΄ τάξης Λυκείου.

Η μεγάλη αγωνίστρια και ηρωίδα του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα – Πινότση, γεννήθηκε στις 11 Μαϊου του 1771 , στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης κατά την επίσκεψη της μητέρας της στον φυλακισμένο από τους Τούρκους και ετοιμοθάνατο άνδρα της, Σταυριανό Πινότση. Κατάγεται από την Ύδρα, όπου και διέμεινε τα πρώτα χρόνια της ζωής της.ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Στη συνέχεια, μετά τον δεύτερο γάμο της μητέρας της με έναν Σπετσιώτη καπετάνιο, τον Δημήτριο Λαζάρου ή Ορλώφ, εγκαθίσταται στις Σπέτσες. Η Λασκαρίνα έκανε δυο γάμους, τον πρώτο σε ηλικία 17 ετών με τον Δημήτριο Γιάννουζα και τον δεύτερο στα 30 της με τον Δημήτριο Μπούμπουλη, από τον οποίο πήρε και το όνομα και έγινε γνωστή ως Μπουμπουλίνα . Και οι δυο όμως σύζυγοί της, Σπετσιώτες καπεταναίοι, σκοτώθηκαν σε ναυμαχίες με πειρατές.  Σε ηλικία  40 ετών πια, χήρεψε για δεύτερη φορά, είχε επτά παιδιά και τεράστια περιουσία, την οποία είχε κληρονομήσει από τους συζύγους της.

Έχοντας υπό την κατοχή της λοιπόν πλοία, γη και χρήματα, τα διέθεσε στην Ελληνική Επανάσταση. Ειδικότερα, ναυπηγεί τον «Αγαμέμνονα», μια φρεγάτα με 18 κανόνια και δύο ακόμα καράβια.25η ΜΑΡΤΙΟΥ3

Στις 13 Μαρτίου του 1821, η Μπουμπουλίνα ύψωσε τη δική της σημαία στον «Αγαμέμνονα» και στις 3 Απριλίου επαναστατούν οι Σπέτσες. Τότε ξεκίνησε το ναυτικό αποκλεισμό του Ναυπλίου, επικεφαλής οκτώ καραβιών των Σπετσιωτών, μέχρι την Άλωση του Παλαμηδίου και της Τριπολιτσάς. Η Μπουμπουλίνα, γύρισε στις Σπέτσες, απογοητευμένη από τον εμφύλιο πόλεμο και έχοντας ξοδέψει σχεδόν όλη της την περιουσία στην Ελληνική Επανάσταση. Στις 22 Μαϊου του 1825 , η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα πεθαίνει, και τα παιδιά της δωρίζουν την φρεγάτα «Αγαμέμνονα» στο Ελληνικό κράτος . Μετά το θάνατό της, έλαβε από τη Ρωσία τον τιμητικό ρόλο του ναυάρχου.

ΚΑΝΑΡΗΣΟ Κωνσταντίνος Κανάρης είναι ένας από τους πιο ένδοξους πυρπολητές του 1821, με πολλές επιτυχημένες ενέργειες , ναύαρχος με αξιοθαύμαστες ικανότητες και Πρωθυπουργός του ελεύθερου Ελλήνικού Κράτους . Ένα από τα πιο σπουδαία κατορθώματα του ήταν η ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας του Καρά Αλή, κοντά στο λιμάνι της Χίου έχοντας ως συνέπεια το θάνατο 2.000 Τούρκων στρατιωτών. Στο εγχείρημα βοήθησαν δύο παράγοντες: αφενός ότι η νύχτα ήταν πολύ σκοτεινή καθώς δεν είχε φεγγάρι και αφετέρου ότι στο κατάφωτο κατάστρωμα της ναυαρχίδας οι περίπου 2.000 Τούρκοι γιόρταζαν το Μπαϊράμι κι έτσι τα μέτρα φρούρησης ήταν ελλιπή (Ιούνιος 1821).

Ακόμα πραγματοποίησε την πυρπόληση της αντιναυαρχίδας του Τουρκικού στόλου, η οποία ήταν αγκυροβολημένη στην Τένεδο. Έπειτα στις 5 Αυγούστου του 1824 πυρπόλησε μια φρεγάτα στη Σάμο και μια κορβέτα στη Μυτιλήνη.

Σταθμός στη δράση του κατά τη διάρκεια της επανάστασης αποτέλεσε η επίθεση στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας κατά του Αιγυπτιακού στόλου του Μωχάμετ Αλή.

Το πραγματικό του όνομα είναι Ανδρέας Βώκος και γεννήθηκε στην Ύδρα στις 20 Μαΐου του 1769. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό της Ύδρας με τον βαθμό του Ναυάρχου, και στη συνέχεια ολόκληρου του ελληνικού στόλου.

25H MARTIOY2Επιπλέον, επανήλθε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και διορίστηκε μέλος της Γερουσίας. Σύντομα θα αντιτεθεί στον Ιωάννη Καποδίστρια υπό την κατεύθυνση του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου. Επί βασιλέως Όθωνα, ορίστηκε Αρχηγός του Ναυτικού Διευθυντηρίου, Γενικός Επιθεωρητής του Στόλου και Σύμβουλος Επικρατείας. Διακρίθηκε το 1822 στη ναυμαχία της Πάτρας.

Ναυμάχησε στη Χίο και στις Σπέτσες. Επιπρόσθετα, επιχείρησε και κατάφερε τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου, κατά την πρώτη πολιορκία του 1822 . Σημαντικό γεγονός επίσης αποτελεί ότι το 1825 κατέστρεψε τούρκο-αιγυπτιακή κορβέτα στη ναυμαχία της Σούδας και ανάγκασε τον υπόλοιπο οθωμανικό στόλο να υποχωρήσει. Πέθανε τον Ιούνιο του 1835 στην Αθήνα λόγω φυματίωσης. Ενταφιάστηκε στον Πειραιά, στην περιοχή η οποία αργότερα ονομάστηκε «Ακτή Μιαούλη» προς τιμήν του αξιόμαχου Ναυάρχου.

Αμαλία Παπανικολάου, ΛΑ΄4

__________________________

«Μαθητές του σχολείου μας συμμετέχουν δυναμικά στους Αγώνες Αντιλογίας»

Αγώνες αντιλογίας 2013Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκαν οι Αγώνες Αντιλογίας, στο 6ο ΓΕΛ Νίκαιας. Έξι μαθητές από την Α΄ και Β΄ Λυκείου εκπροσώπησαν το σχολείο μας, υπό την καθοδήγηση των φιλολόγων κ. Καρυώτη και κ. Κομνηνού. Αν και η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν μέτρια, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε πολλούς μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από διάφορα θέματα. Λάβαμε μέρος σε τρεις αγώνες και νικήσαμε σε δύο. Αν και είχαμε πολύ  άγχος και ενδεχομένως φόβο για το τι θα αντιμετωπίσουμε, ήταν τελικά μία εξαιρετική εμπειρία, από την οποία αποκομίσαμε πολλά. Μάθαμε να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας με επιχειρήματα και να αντικρούουμε άλλες,  μπροστά σε κοινό, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση, πίστη στον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας, ετοιμότητα, μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Δεθήκαμε σαν ομάδα μεταξύ μας, αλλά και με τους καθηγητές μας.

Αρκετοί μαθητές του σχολείου που μας φιλοξένησε είχαν αναλάβει να μας διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια της αναμονής για τα αποτελέσματα,  με τραγούδια, μουσική και χορευτικά που είχαν ετοιμάσει ειδικά για όλους εμάς. Προς το παρόν, αναμένουμε με αισιοδοξία τα αποτελέσματα, και την αναλυτική βαθμολογία.

Στεφανία Βαϊδάνη, ΛΒ΄1

________________________

«Συνάντηση με τον ποιητή Κ. Χαραλαμπίδη στα Εκπαιδευτήρια Δούκα»

0089Την Τετάρτη  6 Μαρτίου 2013, το σχολείο μας είχε τη τιμή να φιλοξενήσει τον σπουδαίο Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη, και να  αποτίσει φόρο τιμής στο έργο του που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο θέατρο Δαίς, περιλάμβανε απαγγελία ποιημάτων του ποιητή από τους γνωστούς ηθοποιούς Τρύφωνα Καρατζά και Μάνια Παπαδημητρίου καθώς και μια  σύντομη αναδρομή στη ζωή και το έργο του από τον πανεπιστημιακό Θεοδόσιο Πυλαρινό.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 200 μαθητές, κατόπιν προσωπικής τους δηλώσεως (Ενιαίο Λύκειο, ΙΒ και Γυμνάσιο) καθώς και μαθητές και καθηγητές του Γ΄ Γυμνασίου Βριλησσίων.0025

Η μελωδία της κιθάρας που έπαιζε ο μαθητής Πέτρος Αυγερινός έκανε την ατμόσφαιρα και τα ποιήματα ακόμη πιο επιβλητικά. Οι μαθητές έπειτα είχαν τον απαραίτητο χρόνο να απευθύνουν όποια ερώτηση ήθελαν στον ποιητή και να συνδιαλεχθούν μαζί του. Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει σε θέματα που αφορούσαν τα ποιήματα γενικά, τις πηγές της έμπνευσης του, την οικονομική κρίση και τους νέους με βασικό άξονα πάντα τη ποίηση.

0047Πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις και ιδέες αναδείχθηκαν μέσω αυτού του διαλόγου που απέκτησαν  ακόμα περισσότερη βαρύτητα  βγαίνοντας από το στόμα ενός τόσο καταρτισμένου ποιητή όσο του Χαραλαμπίδη.

«Η ποίηση» μας είπε , «είναι μοίρα, είναι πάθος ανεξέλεγκτο που δεν καταπνίγεται και δεν περιορίζεται. Ο ποιητής δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκλάβος της, που έχει δημιουργηθεί  για να την υπηρετεί». «Η σημασία της ποίησης είναι τεράστια». προσθέτει ο Χαραλαμπίδης.

«Ένας άνθρωπος μπορεί να λέγεται ποιητής μόνο αν ξέρει ότι αν δε γράψει θα πεθάνει.» Δεν είναι απλώς μια απρόσωπη τέχνη λοιπόν η ποίηση, είναι έκφραση, είναι ανάγκη. Είναι όπως μας είπε χαρακτηριστικά η ποίηση, «η  ανάσα της ζωής».0098

Και πολλοί από εμάς , που δεν είχαν δει ποίηση παρά μόνο στις μουντές σελίδες των σχολικών βιβλίων, την εξέτασαν από μια άλλη σκοπιά. Η ποίηση έγινε πιο ανθρώπινη και πιο προσιτή . Από ένα δύσκολο κομμάτι της ύλης για τις εξετάσεις  έγινε μέσο έκφρασης το ποίημα. Γιατί πολλές φορές  κάτι σημαντικό είναι δίπλα μας  αλλά  επιλέγουμε να το αγνοούμε.

Κάτι δυνατό όμως όπως η ποίηση δεν γίνεται να αγνοείται.

Γιατί όλοι πια καταλάβαμε ότι αυτή,  είναι στα αλήθεια «η ανάσα της ζωής».

Νεοφωτίστου Χαριτίνη ΛΑ΄2

_________________________________________________

«Ημέρα Επαγγελματικής Ενημέρωσης στα Εκπαιδευτήρια Δούκα»

0087Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2013, οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, παρευρέθηκαν σε μια Ημερίδα Επαγγελματικής Ενημέρωσης που διοργάνωσε το σχολείο. Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες από διάφορους εργασιακούς τομείς, να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής ενός εργαζομένου και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας ενός επαγγελματία. Ο πιο σημαντικός όμως στόχος αυτής της ημερίδας ήταν το να αποκτήσουν οι μαθητές μια ιδέα πάνω στο επάγγελμα το οποίο θέλουν να ακολουθήσουν μελλοντικά.0154 (2)

Στη φετινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Στέφανος Λουκάκος, General Manager της Google Eλλάς. Μεταξύ άλλων μίλησαν και οι Δημήτριος Φουσκάκης και Ιωάννης Ράπτης, Επίκουροι  Καθηγητές του ΕΜΠ, ο  Γεώργιος Τεριακίδης,  Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στην DNV Greece, ο Λάζαρος Πολυμενάκος, Kαθηγητής στο Athens Information Technology (AIT) κ.α.

0121Πιο συγκεκριμένα, την ημέρα αυτή οι μαθητές μπορούσαν να παρευρεθούν σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις. Συνολικά υπήρχαν 6 πάνελ. Το πρώτο απευθυνόταν στους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης και ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με τη δικηγορία, την εκπαίδευση. Στο δεύτερο πάνελ γινόντουσαν ομιλίες σχετικά με τις φυσικές επιστήμες ενώ το τρίτο συσχετιζόταν κυρίως με την τεχνολογική κατεύθυνση καθώς κατά κύριο λόγο οι ομιλούντες παρουσίαζαν τις σπουδές που μπορεί να κάνει κανείς στο Πολυτεχνείο. Το τέταρτο πάνελ αφορούσε την ιατρική και το πέμπτο τον τομέα τον οικονομικών. Τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και σε ένα έκτο πάνελ στο οποίο γίνονταν παρουσιάσεις για τις καλές τέχνες.

0165 (2)Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων αυτών οι μαθητές απέκτησαν σίγουρα πολύτιμες γνώσεις και είδαν το επάγγελμα που τους αρέσει από μια άλλη οπτική γωνία. Μοιράστηκαν βιώματα και εμπειρίες με τους καλεσμένους, με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα στο μυαλό τους σχετικά με τη ζωή και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ακόμα όλο αυτό τους βοήθησε να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να βρουν καινούριους τομείς που τους ελκύουν, να αναθεωρήσουν ή να ενισχύσουν τις αποφάσεις τους, να βάλουν στόχους, να έχουν όνειρα και φιλοδοξίες για μια καλή σταδιοδρομία ένα καλύτερο μέλλον.

0197Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αδιαμφισβήτητα άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, όλοι οι μαθητές κέρδισαν κάτι από αυτήν την ημερίδα. Για εμένα όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι μέσω αυτής της εκδήλωσης, ο μαθητής κατάλαβε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας. Για να μπορέσει κανείς να πετύχει και να πραγματοποιήσει τα όνειρα του πρέπει να δώσει μια μάχη, να νικήσει με τον προσωπικό του μόχθο και αγώνα. Η αποτυχία είναι πάντα μια πιθανή «απειλή»,  πρέπει όμως να βρίσκουμε πάντα τη δύναμη να σηκωνόμαστε, να κοιτάμε με αυτοπεποίθηση μπροστά, και να γινόμαστε καλύτεροι.

Ευγενία Ελευθερίου ΛΑ΄2

_____________________________

«Ομιλία του Καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο σχολείο μας»

Καθηγητής μΟΥΣΙΚΟΛΟΓΊΑΣ Κάβουρας2Την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013, επισκέφτηκε το σχολείο μας  ο κ. Π. Κάβουρας. Ο κ. Κάβουρας διδάσκει μαθήματα Ανθρωπολογίας και Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκλεγμένο μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στο αντικείμενο «Πολιτισμική Ανθρωπολογία» (Εθνογραφία της Παραδοσιακής Μουσικής).

Ο  καθηγητής παρακολούθησε την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποίησαν οι μαθητές του τμήματος Α΄3 Λυκείου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Ελένης Ανδριανοπούλου. Την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας παρακολούθησε και το τμήμα Α΄2 του Λυκείου. Το θέμα της εργασίας ήταν «Παραδοσιακή μουσική και Χορός – Εθνομουσικολογία».

Στη συνέχεια ο καθηγητής μίλησε στους μαθητές για τη σχέση του ανθρώπου και των πολιτισμών με τη μουσική, την «Πολιτισμική Ανθρωπολογία». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από το θέμα της εργασίας Καθηγητής μΟΥΣΙΚΟΛΟΓΊΑΣ Κάβουρας 1τους αλλά και γενικότερα για την Εθνογραφία της Παραδοσιακής Μουσικής.

Ελένη Ανδριανοπούλου, Καθηγήτρια Πληροφορικής Εκπαιδευτήριων Δούκα

____________________________________________________

 «Καινοτόμες δράσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της Ν.Ε Γλώσσας»

Συνδιδασκαλία1

Ο βιολόγος Η. Αρδίτης και ο φιλόλογος Γ. Νταουλτζής έκαναν δύο διαθεματικές συνδιδασκαλίες. Συγκεκριμένα

(α) συνένωσαν τα τμήματα Γ΄2 και Γ΄3 και ανέπτυξαν και συζήτησαν με τους μαθητές το θέμα«Κλωνοποίηση» και

(β) συνένωσαν τα τμήματα Β΄2 και Β΄3 και ανέπτυξαν και συζήτησαν με τους μαθητές το θέμα «Ξενοφοβία».

Τις συνδιδασκαλίες παρακολούθησαν ο κ. Α. Μυκωνιάτης, ο κ. Α. Τσουκαντάς και ο κ. Κούκης, Υπεύθυνος Λυκείου.

Γ. Νταουλτζής, φιλόλογος Λυκείου

Συνδιδασκαλία2

___________________________________

«Συνάντηση μαθητών του σχολείου μας με τον ποιητή Αντ. Φωστιέρη»

Επίσκεψη στον Φωστιέρη1Ο φιλόλογος Γ. Νταουλτζής με τη βοήθεια του φιλολόγου Μ. Μιχαηλίδη, στις 26 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποίησε με 24 μαθητές  της Β’ Λυκείου μορφωτική επίσκεψη με θέμα «Λογοτεχνία – ποίηση». Στους μαθητές διανεμήθηκε τεύχος (το οποίο δημιουργήθηκε επί τούτω) με ποιήματα του ποιητή, κάποια από τα οποία επεξεργάστηκαν στην τάξη με τον καθηγητή τους. Οι μαθητές μετέβησαν στον εκδοτικό οίκο Γαβριηλίδη όπου συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τον ποιητή Α. Φωστιέρη.

Μαθητές ανέγνωσαν ποιήματα του ποιητή, έκαναν δικές τους μικροαναφορές στο περιεχόμενο ποιημάτων του ποιητή και ζήτησαν από τον ίδιο διευκρινίσεις. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο ποιητής Κ. Χαραλαμπίδης.Επίσκεψη Φωστιέρης2

Οι μαθητές, έμειναν ενθουσιασμένοι από την συνομιλία τους με τον ποιητή και στο τέλος της επίσκεψης, δημιούργησαν ένα μικρό αυτοσχέδιο έντυπο, όπου και κατέθεσαν τις σκέψεις τους. Μπορείτε να το διαβάσετε επιλέγοντας το  αρχείο pdf: ¨Συνάντηση με τον ποιητή Φωστιέρη¨.

Γ. Νταουλτζής, Φιλόλογος Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Επίσκεψη Φωστιέρης 3

______________________________________

«Παρουσίαση Μαθητικών Εργασιών στο μάθημα της Ν. Λογοτεχνίας στην ΟΕ Φιλολόγων»

Παρουσίαση εργασιών 2Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013, στη φιλόξενη αίθουσα της  βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκε από  μαθητές  της Α΄ Λυκείου παρουσίαση εργασιών. Ακροατές η ομάδα εργασίας φιλολόγων του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Στις συγκεκριμένες ομαδικές εργασίες και από τα τέσσερα τμήματα της πρώτης, παρουσιάστηκαν κλασσικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και αναλύθηκαν διεξοδικά μέσω από μια σειρά ερωτημάτων στα οποία οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν. Ο σκοπός τους εκτός  από τη γνωριμία των μαθητών με τα συγκεκριμένα λογοτεχνικά έργα ήταν και η μύηση τους στη κλασσική νεοελληνική λογοτεχνία.Παρουσίαση εργασιών 1

Στη παρουσίαση των εργασιών οι μαθητές εκτός από μία συνοπτική ανάλυση του έργου, στάθηκαν ιδιαίτερα στο τρόπο εργασίας και οργάνωσης της ομάδας, στις διαδικτυακές και έντυπες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και σε αυτά που αποκόμισαν από τη συγκεκριμένη εμπειρία. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν ότι μέσω των εργασιών όχι μόνο διάβασαν έργα κλασσικών Ελλήνων συγγραφέων που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αλλά και δούλεψαν ευχάριστα μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ομαδικότητας και γόνιμης συνεργασίας.

Παρουσίαση εργασιών 3Μέσω της παρουσίασης λοιπόν από εμάς στους καθηγητές μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να επιδείξουμε τη δουλειά μας , να ακούσουμε σχόλια και να δεχθούμε απορίες. Σε μια αντιστροφή των ρόλων είμαστε εμείς πλέον οι καθηγητές οι οποίοι στεκόμενοι μπροστά και με δεκάδες μάτια να μας κοιτούν έπρεπε να παρουσιάσουμε αυτό που είχαμε ετοιμάσει.
Παρά το άγχος της στιγμής η εμπειρία ήταν άκρως εποικοδομητική για εμάς  και φαντάζομαι ευχάριστη για τους καθηγητές μας .

Με όλα αυτά που φυλάξαμε ως παρακαταθήκη είμαστε πλέον βέβαιοι ότι  η επιμονή και η αφοσίωση που δείξαμε για αυτές τις εργασίες άξιζαν με το παραπάνω.

Νεοφωτίστου Χαριτίνη ΛΑ΄2Παρουσίαση εργασιών 4

________________________

Επίσκεψη στο «Μουσείο Λαικών Οργάνων» του Φοίβου Ανωγειαννάκη

Επίσκεψη στο μουσείο λαικών οργάνωνΣτο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας «Παραδοσιακή Μουσική και Χοροί – Εθνομουσικολογία», οι μαθητές τoυ τμήματος Α΄3  Λυκείου και η υπεύθυνη καθηγήτρια Ελένη Ανδριανοπούλου, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013, επισκέφτηκαν το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων που βρίσκεται στην περιοχή Αέρηδες της Πλάκας.  Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τα Ελληνικά παραδοσιακά μουσικά όργανα, μέσα από τη μεγάλη  συλλογή του μουσείου.

Συγκεκριμένα παρακολούθησαν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, το πρώτο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε τα ελληνικά λαϊκά όργανα» και το δεύτερο «Κουδούνια κουδουνάκια, ήχοι μαγικοί, μουσικοί και χρηστικοί», από τον καθηγητή κ. Γ.Περάκη.

Με αφορμή την ερευνητική τους εργασία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα εκθέματα και το γενικότερο θέμα του μουσείου, οι μαθητές με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα προγράμματα του μουσείου και διατύπωσαν ερωτήσεις χρήσιμες για την υλοποίηση της εργασίας τους.

_________________________

«Θριαμβευτική νίκη των Ομάδων Μπάσκετ του σχολείου μας»

ΜπάσκετΤην Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013, στο κλειστό Αθλητικό  γήπεδο του Δαίς, η  ομάδα μπάσκετ παίδων  του ΑΣΕΔ,  έκανε μια θριαμβευτική νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, στα πλαίσια του πρωταθλήματος Παίδων της Ε.Σ.Κ.Α.

Επικράτησε της αντίπαλης ομάδας με 61-33, παραμένοντας στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα.ΕΦΗΒΟΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ίδια επιτυχία με τους παίδες σημείωσε και η ομάδα μπάσκετ εφήβων ΑΣΕΔ, οι οποίοι με θεαματικές βολές και με την εμψύχωση των φιλάθλων επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 74-65. Ένα μεγάλο συγχαρητήρια λοιπόν και στους τελειοφοίτους, που δεν σταματούν να μας κάνουν υπερήφανους!!

Συγχαρητήρια στους παίκτες και συμμαθητές μας!!!

Λουίζα Ζυγουράκη, ΛΑ’1

_________________________

Α΄Διασχολικός Διαδραστικός Αγών: «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του»

Νομισματικό ΜουσείοΤα Εκπαιδευτήρια Δούκα, σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕΟ2 Β΄ Αθήνας κ. Αλεξοπούλου, υπό την αιγίδα του ΥΠΘΠ&Α, συνδιοργανώνουν την πολιτιστική – εκπαιδευτική δραστηριότητα: Α΄ Διασχολικός Διαδραστικός Αγών: «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του». Ομάδες του σχολείου μας μαζί με άλλα δώδεκα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, συμμετέχουν στις δύο δράσεις του παραπάνω αγώνα.

Οι ομάδες του σχολείου μας καθοδηγούνται από τους καθηγητές: Αντ. Μυκωνιάτη, Α. Ραβδά, Β. Παπακίτσου, Σ. Χαδιάρη, συνεργάζονται με  το επιστημονικό δυναμικό του Νομισματικού Μουσείου, επισκέπτονται το Μουσείο, αντλούν πληροφορίες, συμβουλεύονται βιβλιογραφία.

Η πρώτη ομάδα, θα αναλάβει την έρευνα και παρουσίαση του θέματος: «Μύθος και Νόμισμα. Η απεικόνιση επεισοδίων ή προσώπων της Μυθολογίας στα νομίσματα».  Οι μαθητές που συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα είναι: Ι. Δουγένης, Γ. Μιχαλόπουλος, Κ. Νιάκαρος, Β. Χρυσή, Χ. Νεοφωτίστου, Κ. Μπαγουρδή ΛΑ΄2.

Η δεύτερη ομάδα θα διαγωνιστεί μαζί με τους μαθητές των άλλων σχολείων σε ένα κοινό θέμα με τίτλο: «Πώς τα νομίσματα αποτελούν τεκμήρια που σφραγίζουν την ιστορία».  Οι μαθητές που συμμετέχουν στη δεύτερη ομάδα είναι οι: Λ. Ζυγουράκη, Β. Καπελετζή ΛΑ΄1, Μ. Καραπαναγιώτη, Μ. Βλάχου ΛΑ΄3,  Σ. Καλογερόπουλος, Π. Τούντας ΛΑ΄4.

Εκ μέρους του σχολείου, στην επιστημονική επιτροπή μετέχει ο Υπεύθυνος Λυκείου κ. Ν. Κούκης.

Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στους συμμαθητές μας!!

Λουΐζα  Ζυγουράκη ΛΑ΄1

_________________________

«Ημερίδα Μαθηματικών στα Εκπαιδευτήρια Δούκα»

0154Το Σάββατο 26  Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Πολιτιστικού και  Αθλητικού κέντρου ΔΑΪΣ  των  Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ημερίδα με θέμα «Αξιοποιώντας, με καλές πρακτικές, ψηφιακά μέσα και εργαλεία, στην διδασκαλία των Μαθηματικών της  Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης».

Την ημερίδα  διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα  με τους συμβούλους Μαθηματικών  Β΄ Δ.Δ.Ε.  Αθήνας κ. Σ.Κεΐσογλου και κ. Σ. Φερεντίνο.  Τις άκρως ενδιαφέρουσες εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, που διδάσκουν κυρίως Μαθηματικά ή Πληροφορική.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασαν οι εισηγήσεις των  καθηγητών Μαθηματικών του σχολείου μας.

Συγκεκριμένα, οι καθηγητές του Λυκείου μας κ. Γιώργος Λαγουδάκος και κ. Χρήστος Σταύρου παρουσίασαν θέμα με τίτλο «Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες στην τάξη, αναζητούμε το σημείο του Ήρωνος».0165

Ο καθηγητής  του Γυμνασίου μας κ. Χρήστος  Ρούσσης παρουσίασε θέμα με τίτλο «Εκμάθηση προπαίδειας με χρήση F.P.S. Gaming και ταυτόχρονη στατιστική μελέτη».

Όπως πάντα, το σχολείο μας οργανώνει και συμμετέχει σε δράσεις με σπουδαίο επιστημονικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, φέρνοντας το μέλλον κοντά.

Αλέξης Κόκκωνας, Μαθηματικός Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δούκα

_________________________

«Αφή Ολυμπιακής Φλόγας»

Αφή Ολυμπιακής ΦλόγαςΤην Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο του Ζαππείου η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας της Ελπίδας για τους 10ους  Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics, που θα διεξαχθούν από 29 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2013 στην πόλη Τιεόνγκ Σανγκ της Νοτίου Κορέας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Έλληνας αθλητής της ιστιοπλοΐας των Special Olympics,  Γιάννης Στρατηγόπουλος, ο οποίος παρέδωσε τη φλόγα μαζί με τους άλλους Έλληνες αθλητές. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλά επίτιμα πρόσωπα καθώς και τέσσερα σχολεία μεταξύ των οποίων και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.

Μαζί με μια ομάδα μαθητών πήγαμε στο Ζάππειο και παρακολουθήσαμε την τελετή, την οποία άνοιξαν οι ιέρειες. Πραγματοποιήθηκε η αφή της φλόγας και στη συνέχεια γνωρίσαμε τους λαμπαδηδρόμους και τους συνοδεύσαμε τρέχοντας, ξεκινώντας από τον χώρο του Ζαππείου, περνώντας από τις στήλες του Ολυμπίου Διός,  και καταλήγοντας στο Καλλιμάρμαρο.

Ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστη, αφού αυτά τα παιδιά είναι αξιοθαύμαστα για το ζήλο και την ελπίδα που έχουν. Με τα πρόσωπα τους γεμάτα από χαρά, μας έδωσαν κουράγιο να συνεχίσουμε τη ζωή μας με δυναμισμό και αισιοδοξία, προσπερνώντας τα εμπόδια που κατά καιρούς προκύπτουν.  Είναι καλό λοιπόν όλοι μας να ενημερωνόμαστε για αυτές τις δράσεις και να μαθαίνουμε από αυτά τα παιδιά.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα εκπροσώπησαν οι μαθητές του Λυκείου:

ΛΑ΄1: Βασιλειάδη Ευγενία, Δεσποτοπούλου Εύη, Ξυλούρη Σοφία, Ζυγουράκη Λουίζα, Καχρίλα Δάφνη, Παναγιωτάκη Κατερίνα, Παππάς Νίκος, Τζοτζολάκη Τανίτα, ΛΑ΄2: Ελευθερίου Ευγενία, Μπεσμέρτη Νάσια, Στεφανίτση Τερέζα, ΛΑ΄4: Βουλγαράκη Κλειώ.

Οι μαθητές του Γυμνασίου:

Γ΄4: Γεωργιάδου Εύα, Στάη Κατερίνα, Φάκη Ζωή, Γ΄3: Φλώρου Ελπίδα, Καούσης Παύλος, Τζουλιάνα Νταβίντ, Σκοζόπουλος Αριστοτέλης, Γ΄2: Φιλιππάκου Δήμητρα, Β΄4: Μανωλά Στέλλα, Ροδανού Ίρις, Β΄3: Καραγιάννη Αρετή, Νεγρεπόντη Σοφία.

Συνοδοί Καθηγητές: Μηνιώτης Ζαννής, Ευθυμίου Γιώργος

Λουίζα Ζυγουράκη ΛΑ΄1

_______________________

«Ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Γιώργος Δάσιος στο σχολείο μας»

ΕΚΔΉΛΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΣΙΟΣΤην Πέμπτη 13  Δεκεμβρίου  2012, η Γενική Διεύθυνση και το τμήμα Μαθηματικών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με ιδιαίτερη χαρά φιλοξένησαν  τον καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Δάσιο.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Τα μαθηματικά έξω από τη σχολική τάξη». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου Δαϊς και την τίμησαν με την παρουσία  τους η Γενική Διεύθυνση,  οι καθηγητές του σχολείου και  πλήθος μαθητών μας. Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Αμαρουσίου συνοδευόμενοι από το καθηγητή τους κ. Ηλία Κωνσταντόπουλο.

Μέσα από μία αναλυτική και κατατοπιστική παρουσίαση, ο κ. Δάσιος κατέδειξε τη χρησιμότητα των Μαθηματικών στην καθημερινή ζωή, την οποία δε γνωρίζει ούτε έχει χρόνο να πληροφορηθεί ο σημερινός μαθητής του απαιτητικού Λυκείου. Οι μαθητές παρακολούθησαν  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την  ομιλία από την οποία αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Μετά την παρουσίαση του κ. Δάσιου, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση.

Χρήστος Σταύρου, μαθηματικός Εκπαιδευτηρίων Δούκα

_________________________

«Επίσκεψη στο εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΤην  Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012 το Γ΄4 και το Β΄1  Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, επισκεφτήκαμε με τον κύριο Ζ. Μηνιώτη το εργαστήρι ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό οργανισμό που  ιδρύθηκε το 1979 από την Ιωάννα Τσοκοπούλου, μητέρα ενός παιδιού με σύνδρομο down, και απευθύνεται σε νέους και νέες από 14- 16 ετών με ελαφριά και μέση νοητική στέρηση. Εκεί τα παιδιά εκπαιδεύονται σε  διάφορους εργασιακούς τομείς και αποκτούν γενικές επαγγελματικές δεξιότητες,  με στόχο να τοποθετηθούν σε  μια θέση εργασίας στην ελεύθερη αγορά.

Όσοι λάβαμε μέρος στην επίσκεψη, γνωρίσαμε το έργο του «Μαργαρίτα». Ήρθαμε σε επαφή με τα παιδιά που βοηθά, κάνοντας μαζί τους διάφορες δραστηριότητες. Όλοι μαζί, περάσαμε αξέχαστες στιγμές γέλιου και δουλειάς  στα εργαστήρια κατασκευής μπομπονιέρων, μεταξοτυπίας, υφαντικής, κηπουρικής, πλυντηρίων- σιδερωτηρίων. Έτσι, μέσα από αυτή την εμπειρία μας δόθηκε η ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε, ερχόμενοι σε επαφή με  ξεχωριστά άτομα, που το καθένα κρύβει μέσα του ιδιαίτερα ταλέντα και ευαισθησίες.

Το εργαστήρι ειδικής αγωγής «Μαργαρίτα», βρίσκεται στη Ν. Πεντέλη, Μεσολογγίου 4-6 και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του αλλά και τους τρόπους υποστήριξής του μπορείτε να επισκεφτείτε το site : www.eeamargarita.gr

Έλενα Ελευθερίου, ΛΓ΄4

__________________________

«Μαθητές του Λυκείου και του IB του σχολείου μας επισκέπτονται το ίδρυμα Θεόφιλος»

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012, Θεόφιλοςμε πρωτοβουλία του δεκαπενταμελούς συμβουλίου των μαθητών του Λυκείου και του Ι.Β.  των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, επισκεφθήκαμε το ίδρυμα «Θεόφιλος», όπου προσφέραμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό, το οποίο συγκεντρώσαμε από τον χορό μας.
Το κοινωφελές ίδρυμα «Θεόφιλος» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη στήριξη πολύτεκνων οικογενειών (200 οικογένειες στην Αθήνα και 50.000 στην επαρχία).

________________________

«Επίσκεψη στην «Κιβωτό του Κόσμου»

Κιβωτός του Κόσμου1Οι μαθητές του τμήματος Α΄4 του Λυκείου μας, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, συγκέντρωσαν  χρήματα και τρόφιμα και επισκέφτηκαν την «Κιβωτό του Κόσμου», όπου αφού τα παρέδωσαν, ξεναγήθηκαν στο χώρο, ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά και ενημερώθηκαν για την Κιβωτό  και το πλούσιο έργο της.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Ειδικής Μέριμνας και Προστασίας Μητέρας και Παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Η «Κιβωτός του Κόσμου» ιδρύθηκε το 1998 από έναν εικοσιεξάχρονο ιερέα, τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου με όπλα την αγάπη του για τα παιδιά και την επιθυμία του για τη δημιουργία μιας φωλιάς στοργής και φροντίδας για τα παιδιά αυτά της «άλλης» Αθήνας, παιδιά που βίωναν καθημερινά την εγκατάλειψη, την αδιαφορία, το ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, την Ακαδημία Πλάτωνος. Βλέποντας την ανείπωτη φτώχεια και την εξαθλίωση των παιδιών αυτών ο πατέρας Αντώνιος δε δίστασε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό το έργο που εκτός από έργο αγάπης είναι για εκείνον έργο ζωής.

Μαζί με μια ομάδα εθελοντών που πλαισιώνουν ανιδιοτελώς τον πατέρα Αντώνιο , η «Κιβωτός του Κόσμου» συγκεντρώνει σήμερα περίπου  400 παιδιά από βρέφη έως 18 ετών, σχηματίζοντας έτσι μια κοινότητα ανθρωπιάς και αγάπης, που ανθεί και μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας.

Τα παιδιά, Ελληνόπουλα κυρίως, αλλά και από άλλες χώρες, βιώνουν σήμερα τη στοργή και την ειρήνη της «Κιβωτού του Κόσμου» μακριά από την πρότερη φτώχεια, την πείνα, το ρατσισμό και άλλες πληγές που μαστίζουν σήμερα την κοινωνία μας.

Αμαλία Παπανικολάου ΛΑ΄4  Κιβωτός του Κόσμου2

_______________________

«Επίσκεψη στο σύλλογο Αγκαλιά»

Σύλλογος αγκαλιάΣτις  4 Δεκεμβρίου 2012, το τμήμα Α΄1 του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το σύλλογο «Αγκαλιά». Είδαμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις  εγκαταστάσεις του συλλόγου αυτού, όπου  με πολύ προσπάθεια, φροντίδα, μεράκι και αγάπη,  «η Αγκαλιά»,  μαζεύει τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης, και τα αποθηκεύει για να τα στείλει αργότερα στις οικογένειες που τα χρειάζονται.

Το έργο τους πραγματικά προκάλεσε  συγκίνηση σε όλους μας και θα ήταν μεγάλη μας χαρά όχι μόνο να το επισκεφτούμε ξανά, αλλά και να προσφέρουμε ότι μπορούμε! Εκτός λοιπόν από τα τρόφιμα που παρέδωσε το Α’1 Λυκείου, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως  όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε!

Το  Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού «η Αγκαλιά» παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και συμπαραστέκεται με ανιδιοτέλεια, αγάπη και σεβασμό σε γυναίκες έγγαμες ή άγαμες, που διάφοροι λόγοι, κυρίως εγκατάλειψης, κακοποίησης, αλλά και κοινωνικοοικονομικοί τις πιέζουν, με κίνδυνο να οδηγηθούν στη βίαιη αφαίρεση της ζωής του εμβρύου – παιδιού τους.

Ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά είναι σωματείο φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1998.

Site της «Αγκαλιάs»: http://www.unborn.gr

Ζυγουράκη  Λουίζα, ΛΑ’1

_________________________

«1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS»

αρχείο λήψηςΣτις 4 Δεκεμβρίου 2012, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του σχολείου μας, μας παρουσίασαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση για αυτήν την ασθένεια, με θέμα: «AIDS: Εγώ νοιάζομαι…Εσύ;». Οι παρουσιαστές τόνισαν ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ΔΕΝ μεταδίδεται από την καθημερινή, κοινωνική επαφή (τη χειραψία, το αγκάλιασμα, το απλό φιλί, τη συνάθροιση ατόμων), από την τουαλέτα από τον ιδρώτα ή το σάλιο, από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, τηλέφωνα , από πισίνες ή τη θάλασσα, από κουνούπια ή άλλα έντομα. Επίσης, επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που αυτή η ασθένεια δεν θεραπεύεται πλήρως, είναι προτιμότερο να την προλαμβάνουμε παίρνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις. Στην εκδήλωση μίλησε και ο κ. Ηλίας Λιάντης, ψυχολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα τραγούδι κατά του AIDS που είχε συντεθεί από τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου του σχολείου μας.

Το AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome, Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας), είναι μια ανίατη λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ιό HIV,  ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια ασθένειες. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο ούτε εμβόλιο για το AIDS. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα επιτυγχάνουν καθυστέρηση στην εξέλιξη της ασθένειας, αλλά όχι πλήρη θεραπεία, δηλαδή εξάλειψη του ιού. Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς χρήση προφυλακτικού και μέσω χρήσης κοινών συρίγγων. Λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου, αυτή χαρακτηρίζεται ως πανδημία , καθώς ετησίως πεθαίνουν περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. πέντε (5) άνθρωποι κάθε λεπτό.

Αμαλία Παπανικολάου  ΛΑ4′     image_1354650481439712

____________________

«Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας»

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, φιλοξένησαν το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα». Πρόκειται για  ένα Εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση.

Αρχικά, τα παιδιά συμμετείχαν σε ομαδικά και  ψυχαγωγικά παιχνίδια, όπως αγώνες μπάσκετ, σκυταλοδρομίες και μουσικά στεφάνια. Στη συνέχεια, σπουδαστές και μαθητές παρακολούθησαν στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου ΔΑΪΣ  μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, που περιελάμβανε μικρής διάρκειας συναυλία, στην οποία συμμετείχε η μπάντα του Γυμνασίου – Λυκείου, η ορχήστρα του Δημοτικού αλλά και η ομάδα του Μουσικού Ομίλου του σχολείου μας . Επίσης, μαθήτριες του Λυκείου παρουσίασαν υπέροχες  χορογραφίες και τέλος αυτή η φανταστική εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς. Όλοι οι συμμετέχοντες,  διασκέδασαν πάρα πολύ καθώς ήταν μια πρωτόγνωρη αλλά και πολύ ευχάριστη εμπειρία για όλους.ειδική αγωγή Μαργαρίτα

http://www.eeamargarita.gr

Αμαλία Παπανικολάου ΛΑ΄4

____________________________

«Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα ανάμεσα στα Παγκόσμια Best Practises»

Microsoft Global Forum 2012Τα Εκπαιδευτήρια μας συμμετέχουν στο Microsoft Partners in Learning Global Forum 2012, το οποίο διεξάγεται στην Πράγα.
Στην κεντρική ομιλία έναρξης 29-11-2012, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Microsoft-Educational Sector, παρουσία 700 εκπαιδευτικών από όλο τον κόσμο, ότι ανάμεσα στα κορυφαία σχολεία που έχουν επιλέγει να είναι τα best practices worldwide και να ανήκουν στην ομάδα world tour, είναι και τα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
Συγχαρητήρια σε όλους!

________________________________________

«Φιλική Αναμέτρηση Καλαθοσφαίρισης Εκπαιδευτήρια Δούκα – Νορβηγικό Κολλέγιο»

Αγώνας μπάσκετΤην Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια της προετοιμασίας της ομάδας μπάσκετ για το σχολικό πρωτάθλημα, διεξήχθη στο κλειστό αθλητικό κέντρο του σχολείου μας, φιλική αναμέτρηση μεταξύ του Νορβηγικού Κολλεγίου και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, που έληξε με σκορ 63-82.
Οι Νορβηγοί, παρά την ολιγόχρονη παράδοση στο άθλημα, αποδείχτηκαν αντάξιοι αντίπαλοι των πρωταθλητών Ελλάδος και Κύπρου. Η ομάδα μας πήρε το προβάδισμα από την αρχή, μπαίνοντας δυνατά στον αγώνα με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Στη συνέχεια του αγώνα το σκορ δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα ο προπονητής Σ. Κούκης να χρησιμοποιήσει και τους 19 παίκτες που είχε στην διάθεσή του. Η διαφορά ασφαλείας έμεινε μέχρι το τέλος και οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου, που είχαν κατακλείσει τις κερκίδες, επευφήμησαν  τις δύο ομάδες για την αξιέπαινη προσπάθεια τους.

Η Ομάδα μας:

Α΄1 : Χαϊκάλης Ανδρέας, Α΄2: Γιωτάκης Χρήστος, Κοντογιάννης Κωνσταντίνος, Κουτσούκος Νίκος, Μιχαλόπουλος Γεράσιμος,  Νιάκαρος Κωστής, Παπακωνσταντίνου Βαγγέλης, Πέτρου Χρήστος, Β΄2: Γιαννακόπουλος Στέφανος, Β΄4: Γιαννακόπουλος Χρίστος, Πιτταράς Νίκος, Χαραλάμπης Νίκος, Γ΄1: Δελής Γιώργος, Κεφάλας Κώστας, Παλαιοχωρίτης Βαγγέλης, Παπαδιονυσίου Γιώργος, Γ΄2: Μιχαλόπουλος Γιώργος, Σταθόπουλος Γιώργος, Γ΄4: Σιμιτζής Κώστας
Ο Προπονητής μας:
Στάθης Κούκης
Τα δεκάλεπτα:
13-25, 28-43, 37-60 , 63-82

Μιχαλόπουλος Γεράσιμος,  Νιάκαρος Κωστής  ΛΑ΄2

________________________________________

«Knowledge is neccesary, but not enough»

Knowledge is not enoughΑυτό ήταν το κύριο σημείο της ομιλίας του Sir Tim Wilson που φιλοξενήθηκε στο σχολείο μας, στις 9 Νοεμβρίου 2012. Στόχος του, ήταν να μας ενημερώσει για τις δεξιότητες και τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι φοιτητές, προκειμένου να μας βοηθήσει όχι μόνο στην επιλογή ξένων Πανεπιστημίων, αλλά  και στην εξέλιξη της προσωπικότητάς μας, μέσα από την δική μας, διαρκή  ενεργοποίηση και αναζήτηση. Σε αυτό που στάθηκε,  ήταν ότι το πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε τις δυνατότητες μας και να διευρύνουμε την ¨ζώνη άνεσής¨ μας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα Πανεπιστήμια και τα Κολλέγια; Πολύ μεγάλη! Και αυτό, γιατί όπως τόνισε ο Sir Tim Wilson,  θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε νέες κοινωνίες, όπου οι άνθρωποι θα είναι διαφορετικοί και δεν θα συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις με εμάς.  Ποτέ δεν είναι αργά για να αναπτύξουμε τις προσωπικές μας δεξιότητες και να είμαστε φιλόδοξοι. Θα πρέπει να βλέπουμε πέρα από τα όρια μας και να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι το εαυτό μας.

Άλλωστε, υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες, αποτελούν το κλειδί για επαγγελματική επιτυχία!!

(Professor Sir Tim Wilson Phd Hon D.Ed FRSA DL)

Ζυγουράκη Λουίζα, ΛΑ’1

_______________________

Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2012, οι μαθητές/τριες των τμημάτων Β΄1 και  Γ΄1 θεωρητικής κατεύθυνσης,  επισκεφτήκαμε το Εθνικό

Αρχαιολογικό Μουσείο. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα της Ελληνικής Ιστορίας. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με σκοπό να διαφυλάξει αρχαιότητες από όλη την Ελλάδα  αλλά και τον κόσμο, προβάλλοντας την ιστορική ,πνευματική και καλλιτεχνική τους αξία παγκοσμίως.

Το Αρχαιολογικό μουσείο εξωτερικά μοιάζει  με ανάκτορο, καθώς η αρχιτεκτονική του είναι νεοκλασική και βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τα εκθέματά του. Αποτελείται από τρεις μεγάλους και επιβλητικούς ορόφους. Επιπρόσθετα, το μουσείο είναι χωρισμένο σε εποχές και γεγονότα, ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή , με συλλογή γλυπτών ,αγγείων και μικροτεχνιών καθώς και εκθέματα της Κύπρου,  της Αιγύπτου, της  Σκιάθου  και των Κυκλαδίτικων νησιών,  και φτάνει μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.

Καθεμία από αυτές τις συλλογές, μας πληροφορεί για  τον πολιτισμό ,την τέχνη ,τα έθιμα και τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν σε κάθε ιστορική περίοδο και άσκησαν τεράστια επίδραση στις επόμενες γενιές.      

Εμείς, έχοντας περιορισμένο χρόνο καταφέραμε να δούμε γρήγορα αυτές τις εποχές και επικεντρωθήκαμε στο μηχανισμό των Αντικυθήρων όπου ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο στα ανοιχτά μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Είναι κατασκευασμένος  από μπρούτζο, και έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες και ερευνητές για την λειτουργικότητά του.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία,  και χάρη στην ξεναγό μας, είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να γνωρίσουμε πτυχές του πολιτισμού μας, που τόσο έχει στιγματίσει ολόκληρο τον κόσμο!  Μείναμε ενθουσιασμένοι  για αυτό και σας προτείνουμε  να το επισκεφτείτε!!

Βαϊδάνη Στεφανία Β’1

__________________________

 Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο σχολείο μας

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του   ηρωικού«ΟΧΙ» και του πολέμου των Ελλήνων εναντίον των Ιταλογερμανικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, η φετινή εκδήλωση επικεντρώθηκε στην πολύτιμη και αξιοσημείωτη συνεισφορά του Ελληνικού  πολεμικού ναυτικού στον αγώνα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος Λυκείου κ. Κούκης, ο οποίος παρουσίασε το σημαιοφόρο και τους παραστάτες που είχαν την τιμή να παρελάσουν, εκπροσωπώντας τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Δούκας, τονίζοντας την αμέριστη σημασία που έχει να τιμάμε το μόχθο, τις θυσίες και τις προσπάθειες των προγόνων μας, και να μην αμελούμε τις εθνικές μας επετείους, καθώς έτσι τιμούμε τους αφανείς ήρωες που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας με καμάρι και τόλμη και δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να την αφήσουν στα χέρια ξένων κατακτητών.

Έπειτα, η φιλόλογος Λυκείου κα Ραβδά, έκανε μία σύντομη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου και των γεγονότων του έπους 1940, και αναφέρθηκε στο θέμα της φετινής εκδήλωσης, τη συνεισφορά του πολεμικού ναυτικού στον αγώνα. Αμέσως μετά, το λόγο πήρανε μαθήτριες του Λυκείου οι οποίες μας ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό ενίσχυσε τις Ελληνικές δυνάμεις και τα σημαντικά κατορθώματά του παρά τις ελλείψεις μηχανών τελευταίας τεχνολογίας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου μας παίζοντας και τραγουδώντας  επετειακά άσματα, με την καθοδήγηση του κ. Καζαμία. Ακολούθησε η απονομή των βραβείων και αριστείων συμμαθητών/τριών μας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Τέλος, η ομάδα παραδοσιακών χορών έδωσε μια ακόμα πιο ευχάριστη νότα στην εκδήλωση με την εξαιρετική  παρουσία της.

Η αυλαία της φετινής εκδήλωσης έκλεισε για μία ακόμη φορά με τον εθνικό μας ύμνο, γεμίζοντας εμάς και τους καθηγητές/τριές μας  με ένα αίσθημα υπερηφάνειας αλλά και συγκίνησης, για το απαράμιλλο θάρρος των άξιων προγόνων μας, την ιστορία, τον πολιτισμό μας.

Χρυσή Βασιλική  ΛΑ΄2

__________________

 Επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Στις 23 Οκτωβρίου 2012 , ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μορφωτική επίσκεψη από τους μαθητές των τμημάτων Α’2 και Α’3 του

Λυκείου μας, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η γνωριμία μας με μαθήματα όπως η Φυσική, η Χημεία ή η Βιολογία μέσα από μία ενδιαφέρουσα διαδραστική έκθεση . Η ξεχωριστή αυτή περιήγηση στα μονοπάτια των θετικών επιστημών περιλάμβανε τρία στάδια, καθένα από τα οποία ήταν αφιερωμένο σε ένα μάθημα . Είχαμε αρκετό χρόνο να δούμε και να περιεργαστούμε ένα ένα όλα τα εκθέματα, καθώς και να πραγματοποιήσουμε μικρά πειράματα ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονταν σε ταμπέλες δίπλα σε κάθε έκθεμα. Τα συμπεράσματα των πειραμάτων και οι αποδείξεις αναγράφονταν και αυτές για να διευκρινίσουν πιθανά μελανά σημεία στην όλη διαδικασία.

Υπεύθυνοι της έκθεσης καθώς και καθηγητές μας βρίσκονταν εκεί για τυχόν απορίες . Μετά την έκθεση ακολούθησαν κάποια απλά πειράματα, που με αντικείμενα καθημερινής χρήσης μας απoδείκνυαν βασικά θεωρήματα της Φυσικής . Τα συγκεκριμένα πειράματα πραγματοποίησε αρμόδιος του μουσείου ενθαρρύνοντάς μας να τα δοκιμάσουμε και σπίτι . Φεύγοντας από το Ευγενίδειο Ίδρυμα, πιστεύω ότι πολλές απορίες λύθηκαν και πολλά θέματα, μυστήρια πιθανόν στο μυαλό μας, ξεδιαλύθηκαν.

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η βιωματική μάθηση είναι αποδεδειγμένα ο καλύ-

τερος τρόπος διδασκαλίας .

Νεοφωτίστου Χαριτίνη ΛΑ΄2

______________________________________________________

Χριστουγεννιάτικο Bazaar Εκπαιδευτηρίων Δούκα 2012!!

Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται με επιτυχία το Bazaar του Αθλητικού Συλλόγου του σχολείου μας, με μεγάλο ενθουσιασμό, συμμετοχή, αλλά και ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις. Σας περιμένουμε το  Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου,  να ανταλλάξουμε αισιόδοξες ευχές για μια νέα δημιουργική χρονιά, γεμάτη αγάπη, υγεία και προσφορά στο συνάνθρωπο.Με τα έσοδα του φετινού Bazaar θα ενισχύσουμε το Φιλανθρωπικό Σωματείο «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».

Όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε:

• Την αγορά
• Το εστιατόριο
• Το luna park για τους μικρούς μας φίλους
• Το διάσημο (αλλά και ανανεωμένο) καφέ «Central Perk»
• Τα χορευτικά
• Τα θεατρικά
• Το ραδιοφωνικό σταθμό
• Τις αθλητικές δραστηριότητες
• Τη συναυλία

Σας περιμένουμε!!!!!!!!

Αναστασία Αρτεμιάδη ΛΑ΄4

_________________

MUN 2012

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το DSAMUN (Deutsche Schule Athen Model United Nations) είναι ένας ετήσιος ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 18 έως και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.

Σε αυτό το συνέδριο, συμμετέχουν παιδιά από όλο τον κόσμο, με σκοπό να συζητήσουν και να βρουν εφικτές και βιώσιμες λύσεις για παγκόσμια πολιτικά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα .

Το ‘’MUN’’, είναι μια προσομοίωση της διαδικασίας που ακολουθούν τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά σε πιο εικονικό επίπεδο. Στο φετινό συνέδριο συμμετείχε  μια ομάδα του σχολείου μας, η οποία δούλεψε σκληρά και διέπρεψε.

Στο συνέδριο αυτό όμως, εκτός από τα ‘’debate’’,  τις προτάσεις των νέων για ένα φιλικότερο περιβάλλον, τη σκληρή δουλειά που απαιτήθηκε από όλους, όλα τα παιδιά είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους φίλους από όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουμε γερές και όμορφες σχέσεις.

Ως  μέλος της ομάδας του ‘’MUN‘‘,  θα συμβούλευα όλους εσάς, τους συμμαθητές μου, να ενταχθείτε στην ομάδα μας, ώστε να ζήσετε από κοντά αυτή τη μοναδική εμπειρία, που αποτελεί και εφαλτήριο για τις μελλοντικές επαγγελματικές μας επιλογές!!

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα εκπροσώπησαν οι μαθητές:  

ΙΑΠΩΝΙΑ

Επιτροπές

Πολιτική: Ανδριάνα Μάρα (ΙΒ2)  Πρέσβης

Αφοπλισμού: Ειρήνη Μαρίνη  (ΙΒ2)

Κοινωνική και  Ανθρωπιστική: Πέτρος Αυγερινός (Α3/Λ)

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: Δημήτρης Αντωνιάδης (Β2/Λ)

Κοινωνική και  Οικονομικών: Εύη Μηνιάδη (Γ1/Λ)

Special Conference:  Γιώργος Κατσιώτης  (ΙΒ1)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Επιτροπές

Πολιτική: Λουίζα Ζυγουράκη (Α1/Λ)  Πρέσβης

Αφοπλισμού: Γιάννης Καραγιαννάκης  (ΙΒ1)

Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: Ευγενία Βασιλειάδη (Α1/Λ)

Κοινωνική και  Οικονομικών: Αθηνά Μαρίνη (Α1/Λ)

Special Conference:  Βασιλική Χρυσή   (Α2/Λ)

ACTION PAPERS

Σχολική Βία:

Δημήτρης Μπούσουλας (Γ1/Γ)

Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Γ3/Γ)

Η Σημασία του Εθελοντισμού:

Ευγενία Ελευθερίου (Α3/Γ)

Νάντια Μπεσμέρτη (Α3/Γ)

Την δραστηριότητα συντόνισαν οι κκ Ελένη Γκολέμη και Φώνη Κόρμπη.

Ζυγουράκη Λουίζα, ΛΑ’1

_______________

Επίσκεψη στο Θωρηκτό Αβέρωφ

Στις 24 Οκτώβριου 2012,  το τμήμα μας, Β΄2 του Λυκείου, επισκέφτηκε το Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ, σπουδαίο ιστορικό πλοίο της Νεότερης Ελλάδας. Ονομάζεται θωρηκτό, παρ ’όλα αυτά είναι ένα θωρακισμένο καταδρομικό που ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία του Ορλάντο στην Ιταλία το 1908-1911. Πήρε μέρος στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο ως ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου με υποναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη. Συμμετείχε στην απελευθέρωση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου ενάντια του οθωμανικού στόλου. Όπως μας είπαν οι ειδικοί στην ξενάγηση, ήταν ένα πολύ σύγχρονο πλοίο για την εποχή του, με πλεονέκτημα την ταχύτητά του και το μέγεθος του βεληνεκούς των πυροβόλων του. Επίσης συμμετείχε και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, και ήταν ένα από τα λίγα πλοία που κατάφεραν να φτάσουν στην Αλεξάνδρεια αφού τα περισσότερα είχαν βυθιστεί λόγω των επιδρομών των γερμανικών αεροπλάνων.

Επιπλέον, ξεναγηθήκαμε και μέσα στο πλοίο,  βλέποντας αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στον πόλεμο, τα δωμάτια των κυβερνητών, τα μαγειρεία, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου καθώς και τις αυθεντικές στολές του υποναύαρχου και των ναυτών. 

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό μετέτρεψε το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο, ώστε από τότε μέχρι και σήμερα να το επισκέπτεται όποιος επιθυμεί, τιμώντας την παρουσία του Ελληνικού Ναυτικού και την κληρονομιά της Ελλάδος.

Όλοι μας ακούγαμε με προσήλωση την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ, καθώς μάθαμε στοιχεία για το πλοίο που δεν γνωρίζαμε. Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημέρα που διεύρυνε τους ιστορικούς μας ορίζοντες και μας έκανε και πάλι περήφανους για την Ελλάδα.

Ελιζαμπέτα Ιακώβου,  Τάσος Ζαλαχώρης    ΛΒ’2

______________

Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Στο πλαίσιο των μορφωτικών επισκέψεων του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες  του Α΄4  την 24 Οκτωβρίου 2012, επισκεφθήκαμε το μουσείο Ηρακλειδών, στην περιοχή του Θησείου.

Παρακολουθήσαμε με πολύ ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, το μορφωτικό πρόγραμμα:    “Τέχνη & Μαθηματικά: από την αισθητική της Τέχνης στη λογική των Μαθηματικών’’ . Μέσα από τη ματιά των καλλιτεχνών, μας δόθηκε η ευκαιρία να  συνδυάσουμε την τέχνη με τα μαθηματικά,  δυο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους. Καταφέραμε να βρούμε τα σημεία όπου συναντώνται κι αλληλοεπηρεάζονται  οι  δυο αυτοί  τομείς της ανθρώπινης σκέψης και  έκφρασης, όπως η σχέση μαθηματικών και μουσικής, μέσα από μία ιστορική διαδρομή, από την  γεωμετρική περίοδο, στην Κλασική  τέχνη , στην Αναγέννηση, στη γεωμετρία της Μοντέρνας τέχνης  και τέλος στην  τέχνη των fractals.

Ένα μέρος του  προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση της λογικής  και της  μαθηματικής σκέψης μέσω της  παρατήρησης πινάκων που εμπεριέχουν οφθαλμαπάτες οι οποίες οδηγούν σε αβεβαιότητες και αντιφάσεις. Επιπρόσθετα, οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική συμβάλλουν στην ανάδειξη της σχέσης που μπορεί να έχουν τα μαθηματικά με την τέχνη.

Τέλος, τα fractals αποτελούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα τα οποία συναντώνται ακόμα και στη φύση. Η απλότητα των γεωμετρικών  σχημάτων έρχεται σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου και της  μοντέρνας τέχνης.

Αξίζει να το επισκεφθείτε!!

Αναστασία Αρτεμιάδη ΛΑ΄4

________________

Αποτελέσματα μαθητικών εκλογών για την ανάδειξη του 15μελούς συμβουλίου

Οι μαθητές/τριες του Λυκείου, αφού πρώτα παρακολούθησαν σε ανοικτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Δαίς τις τοποθετήσεις και τους προβληματισμούς των υποψηφίων για θέματα που αφορούν τη σχολική τους  καθημερινότητα, ψήφισαν τους εκπροσώπους τους.

Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη του 15μελούς συμβουλίου, έχουν ως εξής:

1 Ζερβός Ιωάννης, Β2 100
2 Ζυγουράκη Λουΐζα, Α1 87
3 Ζαφείρη Δέσποινα, Β1 84
4 Καλογερόπουλος Ανδρέας, Α1 80
5 Κατόπη Σοφία-Ελένη  ΙΒ2 75
6 Μουσουρούλη Αλεξάνδρα-Αναστασία  ΙΒ2 67
7 Σταυρίδη Χριστίνα  ΙΒ2 62
8 Κουγιούλης Αντώνιος-Γεώργιος  ΙΒ2 61
9 Παπαδόπουλος Άρης, Γ1 58
10 Γερόλυμος Αθανάσιος, Α4 50
11 Αποστόλου Αγγελική, Β1 50
12 Παπαλιός Γεώργιος, Γ3 48
13 Ασκητής Παντελής, Β3 47
14 Καρακάσης Αλέξανδρος, Γ2 44
15 Παπαδάκης Ιωάννης, Γ3 43
16 Σκοτίδας Ιωάννης, Β4 42
17 Αγερίδου Αικατερίνη  ΙΒ1 39
18 Βάϊλας Μάριος, Γ3 37
19 Σοφικίτης Κωνσταντίνος  ΙΒ2 37
20 Πάνου Χριστίνα, Γ1 36
21 Καραγιαννάκης Γιάννης  ΙΒ1 36
22 Μαθιού Παναγιώτα, Β2 35
23 Σολιδάκης Γεώργιος, Β2 34
24 Αγγελούσης Αθανάσιος, Β3 33
25 Παππάς Νικόλαος, Α1 32
26 Κατσιώτης Γιώργος ΙΒ1 29
27 Κατσούφης Γεώργιος, Β2 28
28 Αργυριάδης Ίων, Α3 27
29 Γκιώνης Κωνσταντίνος, Β3 26
30 Σακκής Ιωάννης, Β1 23
31 Λώλος Νικόλαος  ΙΒ2 23
32 Αϊβαλή Λυδία, Γ1 20
33 Δουγένης Ιάσονας, Α2 19
34 Στρινοπούλου Γεωργία, Γ3 19
35 ΛΕΥΚΟ 2
36 ΑΚΥΡΟ 1
37 Σύνολο ψήφων 295

___________________________________

___________________________________________________________________________________________________

Πανελλήνια συνδιάσκεψη νεολαίας στη Λάρισα

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο και κέφι στην «Πρώτη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Νεολαίας», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λάρισας, μεταξύ 17-19 Δεκεμβρίου 2011.  Ήταν ένα τριήμερο, στο οποίο συμμετείχαν σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από την Κύπρο. Οι νέοι παρουσίασαν τις εργασίες τους, με διαφορετικό θέμα το κάθε σχολείο και στην συνέχεια αντάλλαζαν τις απόψεις τους σχετικά με αυτές.

Το θέμα που απασχόλησε τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Δούκα ήταν ο εθελοντισμός όχι μόνο στο πλαίσιο της χώρας μας, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εργαστήκαμε πάνω στα αίτια, τους τρόπους κινητοποίησης, καθώς και τα οφέλη του εθελοντισμού.  Όλοι συνέβαλαν για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ο καθένας το δικό του μοναδικό στοιχείο. Οι ώρες που αφιερώθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργασία, ισοσταθμίστηκαν με τις όμορφες στιγμές που περάσαμε το τριήμερο του συνεδρίου, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παιδιά από διαφορετικά σχολεία και περιοχές, καθώς και να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί τους.

Μετά από αυτή την αξέχαστη εμπειρία νιώθουμε υπερηφάνεια και ανακούφιση για το θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας αλλά και για τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε.

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι : Παθιακάκη Αναστασία (ΛΑ5), Βλάχου Δέσποινα (ΛΑ4), Μαρίνου Φιλίππα (ΛΑ5), Βαμβακούλη Μαριέττα (ΛΑ1), Βαιδάνη Στεφανία (ΛΑ3), Ζαφείρη Δέσποινα (ΛΑ3), Αθανασιάδου Χριστίνα (ΛΑ2), Καραγιαννάκης Γιάννης (ΛΑ2), Βαγγελάτου Ναταλία (ΙΒ), Δεληγιάννη Χρυσάνθη (ΛΑ1), Ζαμπετουλάκης Πλάτωνας (ΛΑ4), Τσινώνη Χριστιάνα (ΛΑ3), Ζαρακοβίτη Εύη (ΛΑ1), Αγερίδου Κατερίνα (ΛΑ2), Αντωνιάδης Δημήτρης (ΛΑ4), Πέππας Πέτρος (ΛΑ2), Σιάτη Μαρίνα (ΛΑ2), Μελανούρη Ειρήνη (ΛΓ2), Κοψίνη Αγγελική, Χρήστου Αθηνά (ΛΑ4), Κωνσταντοπούλου Άννα (ΛΑ4).

Φίλιππα Μαρίνου Α5 Λυκείου

Μαριέττα Βαμβακούλη Α1 Λυκείου

——————————————————————————————————————————————————————————-

Σύνοδος Νεολαίας

Οι νέοι της Ελλάδας γνωρίζουν την Ευρώπη 

Μετά τη σημαντική διάκριση για τους συμμαθητές του Λυκείου μας στο “1st Hellenic Summer Camp: Youth in Action” τον Ιούνιο του 2011, στην Κυλλήνη, μία ομάδα συμμαθητών μας με επικεφαλής τον κ. Ν. Α. Κούκη και τον κ. Ζ. Μηνιώτη, συμμετείχε στη «Σύνοδο Νεολαίας: οι νέοι της Ελλάδας γνωρίζουν την Ευρώπη». Η διοργάνωση, που έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία, πραγματοποιήθηκε 25 με 28 Οκτωβρίου 2011 στην πόλη των Βρυξελλών.

Νέοι από όλη την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις δομές, τις λειτουργίες και τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να παρουσιάσουν προτάσεις και προβληματισμούς για θέματα που σχετίζονται με την Ευρώπη και τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δρ. Θεόδωρος Καλλιάνος μας μίλησε για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμό και τη σημασία του να είναι κανείς ενεργός και συμμέτοχος στην Ευρώπη του αύριο. Στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε από την κα Αικατερίνη Καρανίκα, Policy Officer EYV 2011 Task Force, για τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού. Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε το Parlamentarium, όπου ένας ηλεκτρονικός προσωπικός οδηγός μάς ξενάγησε στην έκθεση και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψή μας εκεί ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι που ονομαζόταν role play game, όπου συμμετείχαμε σε μια προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καθένας από εμάς εκπροσωπούσε μία χώρα της Ε.Ε. Διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε ένα εικονικό νομοσχέδιο και έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή.

Την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα σε άλλους ομιλητές η κα Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, μας μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της νέας γενιάς σε αυτό. Η τελευταία μας επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου ο κος Charles Henry Andreo, Information Officer, μας ενημέρωσε για τη δομή, τη λειτουργία, τις δράσεις αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Άννα-Μαρία Αγερίδου ΙΒ1

Κατερίνα Αγερίδου (Α2 Λυκείου)
 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του πολιτιστικού και αθλητικού κέντρου “ Δαΐς ” η εκδήλωση του Λυκείου για τον εορτασμό της επετείου του αγώνα των Ελλήνων κατά των Ιταλών και Γερμανών εισβολέων το ’40. Η εκδήλωση άρχισε με την τελετή παράδοσης- παραλαβής της σημαίας. Ακολούθησε σύντομο χρονικό από μαθητές του  Λυκείου, που πλαισιώθηκε από οπτικό υλικό που εκπόνησαν οι συμμαθητές μας. Η όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από μουσικό σχήμα μαθητών και από τη χορωδία. Τέλος, έγινε η απονομή των αριστείων και των βραβείων για τη σχολική χρονιά που πέρασε  από τον Δ/ντή του Λυκείου, κ. Κ. Ι. Δούκα.Η εκδήλωσε έκλεισε  με παραδοσιακούς χορούς από χορευτική ομάδα μαθητών-τριών του σχολείου μας.

Αναστάσης Μανουδάκης (Β4 Λυκείου)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μετά τη σημαντική διάκριση για τους συμμαθητές του Λυκείου μας στο “1st Hellenic Summer Camp: Youth in Action” τον Ιούνιο του 2011, στην Κυλλήνη, μία ομάδα συμμαθητών μας με επικεφαλής τον κ. Ν. Α. Κούκη και τον κ. Ζ. Μηνιώτη, συμμετείχε στη «Σύνοδο Νεολαίας: οι νέοι της Ελλάδας γνωρίζουν την Ευρώπη». Η διοργάνωση, που έγινε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία, πραγματοποιήθηκε 25 με 28 Οκτωβρίου 2011 στην πόλη των Βρυξελλών.

Νέοι από όλη την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις δομές, τις λειτουργίες και τη φιλοσοφία του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και να παρουσιάσουν προτάσεις και προβληματισμούς  για θέματα που σχετίζονται με την  Ευρώπη και τη νέα γενιά.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δρ. Θεόδωρος Καλλιάνος μας μίλησε για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμό και τη σημασία του να είναι κανείς ενεργός και συμμέτοχος στην Ευρώπη του αύριο. Στη συνέχεια, ενημερωθήκαμε από την κα Αικατερίνη Καρανίκα, Policy Officer EYV 2011 Task Force, για τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού. Την ίδια μέρα επισκεφτήκαμε το Parlamentarium, όπου ένας ηλεκτρονικός προσωπικός οδηγός μας ξενάγησε στην έκθεση και μας βοήθησε να ανακαλύψουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίσκεψή μας εκεί ολοκληρώθηκε με ένα παιχνίδι που ονομαζόταν role play game, όπου συμμετείχαμε σε μια προσομοίωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κάθε ένας από εμάς εκπροσωπούσε μία χώρα της Ε.Ε. Διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε ένα εικονικό νομοσχέδιο και έτσι μπορέσαμε να καταλάβουμε πώς γίνεται η λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία !!

Την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανάμεσα σε άλλους ομιλητές η κα Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, μας μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της νέας γενιάς σε αυτό. Η τελευταία μας επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου ο κος CharlesHenryAndreo, Information Officer, μας ενημέρωσε για τη δομή, τη λειτουργία, τις δράσεις αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Βέβαια, πέρα από όλα αυτά, δεν χάσαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το όμορφο κέντρο των Βρυξελλών και να γευτούμε  … τόνους σοκολάτας.

Άννα-Μαρία Αγερίδου ΙΒ1

Κατερίνα Αγερίδου (Α2 Λυκείου)

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Ο όρος βιοποικιλότητα αποδίδεται στην ποικιλία του φαινομένου της ζωής σε κάθε επίπεδο οργάνωσής της, από τα γονίδια, τα χρωμοσώματα και τους οργανισμούς ως τα είδη, τις βιοκοινότητες και τα οικοσυστήματα.

Ρόλος- σημασία

Όσο περισσότερο πολύπλοκο είναι ένα οικοσύστημα, όσο δηλαδή περισσότερα είναι τα διαφορετικά είδη οργανισμών που υπάρχουν σ’ αυτό, τόσο περισσότερες και πολυπλοκότερες είναι και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το οικοσύστημα να είναι σταθερότερο, γιατί αυξάνονται οι ευνοϊκές συνθήκες για διατήρηση της ισορροπίας του.

Επιπτώσεις

Σύμφωνα με την ενδιάμεση μελέτη του 2008 για την «Οικονομική των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας» υπολογίζεται ότι:

  • Το  11% των φυσικών περιοχών που απέμειναν το 2000, ενδέχεται να χαθούν κυρίως ως αποτέλεσμα της χρήσης τους για γεωργία, της εξάπλωσης διαφόρων υποδομών και της κλιματικής αλλαγής.
  • Περίπου 40% της γης που υπόκειται σε ελαφριάς μορφής αγροτική χρήση ενδέχεται να υποστεί περισσότερο εντατικές χρήσεις στο μέλλον, με επακόλουθη απώλεια βιοποικιλότητας.
  • Τα τελευταία 300 χρόνια, οι εκτάσεις των δασών στον πλανήτη έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 40%. Τα δάση έχουν χαθεί εντελώς σε 25 χώρες και ακόμη 29 χώρες έχουν χάσει περισσότερο από το 90% της δασικής τους έκτασης. Και η υποβάθμιση συνεχίζεται… (FAO 2001, 2006).
  • Από το 1900, ο πλανήτης έχει χάσει περίπου το 50% των υγροβιότοπών του. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα τα πρώτα 50 χρόνια του 20ου αιώνα στις βόρειες χώρες κυρίως, και από το 1950 τα συστήματα αυτά δέχονται αυξανόμενη πίεση μέσω της μετατροπής τους σε άλλες χρήσεις γης (Moser κ.α., 1996).
  • 30% των κοραλλιογενών υφάλων – οι οποίοι συντηρούν σε πολλές περιπτώσεις βιοποικιλότητα μεγαλύτερη από αυτήν των τροπικών δασών – έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές μέσω της αλιείας, της ρύπανσης, ασθενειών και του αποχρωματισμού τους (Wilkinson 2004).
  • Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, 35% των μακρόβιων φυτών έχουν εξαφανιστεί. Σε μερικές χώρες η απώλεια αυτή έχει φτάσει και στο 80% μέσω της μετατροπής των περιοχών αυτών σε αγροτικές εκτάσεις, εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης και τον καταιγίδων (Millennium Ecosystem Assessment 2005a).
  • Η εξαφάνιση των ειδών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης έχει υπολογιστεί ότι προχωράει με ρυθμούς 1000φορές πιο γρήγορους απ’ ό,τι θα συνέβαινε φυσιολογικά (Millennium Ecosystem Assessment 2005b).
  • Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής έχουν μειωθεί κατά 80% μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Παράγοντες μείωσης της βιοποικιλότητας

Ποιοι είναι οι παράγοντες όμως? Σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η ερημοποίηση των εδαφών, η μόλυνση των υδάτων, η αυξημένη θήρευση.

Ρύπανση

Η ρύπανση διακρίνεται σε ατμοσφαιρική, σε ρύπανση των υδάτων και σε ρύπανση του εδάφους.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα από τότε που ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά. Η συστηματική όμως επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ξεκίνησε κατά τη Βιομηχανική Επανάσταση με την εντατική καύση ορυκτών καυσίμων. Η επιβάρυνση αυτή υποβοηθήθηκε από την ανέγερση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού. Τον 20ο αιώνα η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη συνεχιζόμενη εκπομπή αέριων βιομηχανικών ρύπων και με τη μαζική χρήση του αυτοκινήτου.

Η ρύπανση των υδάτων είναι κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή που καθιστά ακατάλληλο το νερό για τους οργανισμούς οι οποίοι ζουν σ’ αυτό  ή το χρησιμοποιούν. Οφείλεται στις ενέργειες του ανθρώπου όπως για παράδειγμα η απελευθέρωση των αστικών  λυμάτων σε γειτονικά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Τις περισσότερες φορές όμως η ρύπανση του νερού οφείλεται κυρίως στην αστική και τη βιομηχανική δραστηριότητα της ξηράς.

Η ρύπανση του εδάφους άργησε να γίνει αντιληπτή, γιατί εξαπλώνεται με πιο αργό ρυθμό από τη ρύπανση των υδάτων. Το λεπτό στρώμα χώματος που καλύπτει την επιφάνεια του εδάφους είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των φυτών και τη δράση των αποικοδομητών. Εξαιτίας όμως της ανθρώπινης δραστηριότητας το έδαφος διαβρώνεται από τοξικές ουσίες (ραδιενεργά απόβλητα) με συνέπεια την ερημοποίηση και τη διοχέτευση των τοξικών ουσιών στα υδάτινα οικοσυστήματα.

Αιτίες απώλειας της βιοποικιλότητας

• Οι μεγάλες άμεσες αιτίες της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι:  η αλλαγή της χρήσης της  γης και η μετατροπή των οικοτόπων, η ρύπανση, η μη  βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, η αλλαγή του κλίματος και η διείσδυση ξένων ειδών.
• Πίσω από αυτές τις αιτίες ενυπάρχουν οι αποτυχίες στη διαχείριση,  στη λήψη  ακαταλλήλων αποφάσεων και στη δυσλειτουργία των θεσμών, καθώς και  η αποτυχία της οικονομίας  και των αγορών. Η έλλειψη επαρκούς γνώσης και κατανόησης των διεργασιών των οικοσυστημάτων που διατηρούν τη  βιοποικιλότητα και την παροχή υπηρεσιών οικοσυστήματος είναι διάχυτη σε όλες τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στα οικοσυστήματα.

Χριστίνα Σταυρίδη (Α2 Λυκείου), Μιχάλης Μοάτσος (Α2 Λυκείου)

Ομιλία του κ. Κ.  Δεληκωνσταντή  στον εκθεσιακό χώρο του Δαΐς

Στις 20 Ιανουαρίου 2011 οι μαθητές της Α΄ και της Β ΄ τάξης του Λυκείου μας παρακολούθησαν στον εκθεσιακό χώρο του Δαΐς μία διάλεξη από τον κύριο Κωνσταντίνο Δεληκωνσταντή, καθηγητή θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέλυσε το ακόλουθο θέμα: «Η παιδεία ως πολιτισμός του προσώπου»,παρουσιάζοντας την πορεία του ανθρώπου και της εκπαίδευσης στο πέρασμα των χρόνων. Ακολούθησε διάλογος μέσα από τον οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την παιδεία, το Χριστιανισμό και τον πολιτισμό. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους μας, μία εμπειρία που αδιαμφισβήτητα εμπλούτισε τις γνώσεις μας, έλυσε τις απορίες μας και διεύρυνε τους πνευματικούς μας ορίζοντες.

Αυγερινού Κυριακή (Α4 Λυκείου)

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ACTION AID ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ

Στις 15 Φεβρουαρίου 2011 στο θέατρο Δαίς, οι μαθητές της Β΄ Λυκείου είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια εξαιρετική παρουσίαση-διάλεξη  για τη δράση της Action Aid από την κ. Λήδα Αλέπη, πτυχιούχο της Νομικής Σχολής και απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Σκοπός της παρουσίασης, ήταν να ενημερωθούμε για το έργο των εθελοντικών ομάδων της Action Aid  σε τριτοκοσμικές χώρες που μας έχουν μεγάλη ανάγκη. Η κ. Λήδα Αλέπη, μας πληροφόρησε για το πώς η ίδια ξεκίνησε τη δράση της μέσα στο συγκεκριμένο οργανισμό, τι ήταν αυτό που την ώθησε να προσφέρει τη βοήθειά της και πολύ περισσότερο να συνεχίζει, με αμείωτο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό.

Συγκεκριμένα, μας παρουσίασε με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μια πρόσφατη δράση της Action Aid όπου η ίδια μαζί με άλλα τριάντα άτομα εθελοντές, ταξίδεψαν στην Κένυα, σε ένα χωριό που ονομάζεται Langobaya στη «μέση του πουθενά», με στόχο να οργανώσουν από την αρχή την κοινότητα παρέχοντας τα απολύτως αναγκαία και απαραίτητα.

Έτσι με πολύ κόπο αλλά και περίσσια αγάπη, ενδιαφέρον και αξιοπρέπεια, βοήθησαν στην εγκατάσταση συστήματος άρδευσης που συνέβαλε στην ανάπτυξη της γεωργίας, οργάνωσαν το σχολείο, αλλά και ομάδες πληροφόρησης και ενημέρωσης για το Aids και άλλα θέματα υγείας.

Η ομιλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντικά ελκυστική, αφού κατάφερε όχι μόνο να μας ενημερώσει αλλά και να μας πείσει να γίνουμε μέλη αυτής της οργάνωσης, είτε ως εθελοντές, είτε μέσω της αναδοχής παιδιών. Προσφέροντας λοιπόν ένα χρηματικό ποσό, μπορούμε να συμβάλλουμε στη βοήθεια και στήριξη πολλών κοινοτήτων που μας χρειάζονται, παρέχοντας όλα εκείνα που εμείς τα θεωρούμε δεδομένα.

Αυτή η παρουσίαση άγγιξε πραγματικά την ψυχή μας και δημιούργησε σε όλους την ανάγκη της προσφοράς και του εθελοντισμού. Άλλωστε το σχολείο μας ήδη συμμετέχει στο πρόγραμμα της Action Aid, έχοντας υιοθετήσει τρία παιδιά.

Ταφραλή Ειρήνη (ΛΒ΄1)

Στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, επισκεφθήκαμε το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» που ιδρύθηκε το 1979 από μία μητέρα που ο γιος της είχε σύνδρομο Down.

Το Εργαστήρι Μαργαρίτα είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης, απασχόλησης και στήριξης νέων με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Εκεί φοιτούν περίπου 150 άτομα ηλικίας 14- 49 ετών. Εκπαιδεύονται και ασκούνται σε πρακτικές γνώσεις της καθημερινής ζωής, αναπτύσσουν δεξιότητες και μαθαίνουν να  διεκδικούν τα δικαιώματά τους καθώς και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

Φτάνοντας εκεί , ανάμεικτα συναισθήματα κυρίευαν την ψυχή μας. Πώς θα είναι αυτό που θα δούμε; Πώς φέρονται στους νέους; Πώς φέρονται οι ίδιοι οι νέοι; Πώς αντιμετωπίζεται μια τέτοια κατάσταση; Και πολλά ακόμα ερωτήματα. Μπαίνοντας, συναντήσαμε τον κ. Μπίτσο, το διευθυντή του ιδρύματος ‘Μαργαρίτα’. Μας καλωσόρισε και μας μίλησε για τη δράση τους. Όλοι κοιτούσαμε με θαυμασμό τους χώρους, τους όμορφα και χαρούμενα στολισμένους χώρους και το πράσινο της φύσης γύρω- γύρω. Μιλούσε με αγάπη και στοργή τόσο για το εργαστήρι όσο και για τους νέους. Αργότερα, επισκεφθήκαμε ένα εργαστήρι, στο οποίο κατασκευάζουν αντικείμενα χρησιμοποιώντας την ξυλουργική. Μας χαιρέτησαν ζεστά και ύστερα μεταφερθήκαμε στο εργαστήρι ‘Μεταξοτυπίας’. Εκεί ήταν πολύ συγκινητικά! Γνωρίσαμε δύο δασκάλες και καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι με τους νέους. Φανή, Δόμνα, Ειρήνη, Αλέξης, Γιώργος, Θεόφιλος… με χαρά συστήνονταν ένας ένας! Όλοι είχαν κάτι να πουν. Χαμόγελα αισιοδοξίας έβλεπες στα πρόσωπα τους, καθώς χαίρονταν  που ήμασταν εκεί μαζί τους. Μας μιλούσαν με αυτοεκτίμηση και ενθουσιασμό για το τι κατασκευάζουν, μιλούσαν με αγάπη για τις δασκάλες τους και για το εργαστήρι. Όλοι τους αθώοι, με ψυχές μικρών παιδιών.. εμείς συγκινημένοι που βλέπαμε πώς μιλούσαν, γελούσαν, πείραζαν ο ένας τον άλλον και πόσο αισιόδοξοι ήταν…  Είχαν την ανάγκη να μας μιλήσουν, να μας ακουμπήσουν! Οι δασκάλες τους φέρονταν με αγάπη και φροντίδα σαν να ήταν πραγματικά τους παιδιά! Τέλος, χαιρετηθήκαμε, όλοι τους ήταν θερμοί! Όλοι μας χαμογελούσαν!

Είμαι σίγουρη πως όλοι πήραμε ένα μεγάλο μάθημα εκείνη την ημέρα. Στην ζωή πρέπει όλα να τα αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία, να έχουμε θετική σκέψη απέναντι σε καταστάσεις, να χαμογελάμε και να είμαστε δυνατοί! Εμείς οι νέοι σκορπίζουμε χαρά και χαμόγελα σε όλο τον κόσμο! Έχουμε τη μαγεία να γεμίζουμε το χώρο με ζεστασιά και να τη μεταδίδουμε! Είναι στο χέρι μας..!

Χριστίνα Σταυρίδη (Α2 Λυκείου)

Κ.Α.Σ.Π- Δύναμη ζωής

Στις 16 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε το Χατζηπατέρειο ίδρυμα, το οποίο εξυπηρετεί κάθε χρόνο περίπου 100 παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών με κινητικά προβλήματα και νοητική υστέρηση απ’ όλη την Ελλάδα.

Το κλίμα που επικρατούσε ήταν εξαιρετικά φιλόξενο και οι υπεύθυνοι, πολλοί από τους οποίους είναι εθελοντές, ήταν  ιδιαίτερα φιλικοί μαζί μας και συνεχώς κοντά στα παιδιά. Τα παιδιά βρίσκονται εκεί από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι και ασχολούνται με τις χειροτεχνίες, τη ζωγραφική και το τραγούδι. Τους παρέχεται ιατρική παρακολούθηση, καθώς επίσης προσχολική ειδική αγωγή και εκπαίδευση σε οργανωμένη τάξη.

Όλοι εμείς λοιπόν, πιστεύουμε ότι το ίδρυμα, το προσωπικό και οι υποστηρικτές τους είναι δύναμη ζωής, διότι παρά τις δυσκολίες βρίσκονται εκεί για να φροντίζουν άτομα που έχουν την ανάγκη τους. Φεύγοντας από τον χώρο αυτό, είμαι σίγουρη πως όλοι μας κερδίσαμε πολλά από αυτή την επίσκεψη. Ήταν μία εμπειρία διαφορετική αλλά και ιδιαίτερη καθώς γέμισε την ψυχή μας με κουράγιο και ελπίδα!

Στην επίσκεψη συμμετείχαν μαζί με τον καθηγητή μας Ζ. Μηνιώτη οι: Δανάη Βαλδεσέρα, Πάολα Χαραλάμπους, Χριστιάννα Μπέττα, Κλαίρη Σαραμαντή, Έλενα Βαμιεδάκη, Πέμυ Παπουτσή, Εβελίνα Τσέλιου.

Δανάη Βαλδεσέρα (Β1 Λυκείου)

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Μπενάκη (ΛΑ5’)

Οι μαθητές του ΛΑ5 επισκεφτήκαμε το Μουσείο Μπενάκη την προηγούμενη Τετάρτη (19/01/2011). Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικότατα στην επίσκεψη αυτή και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλα τα εκθέματα,  από την εποχή της Τουρκοκρατίας, της Επανάστασης του 1821,της βασιλείας του Όθωνα, ως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και άλλα λαογραφικού περιεχομένου. Ανάμεσα σε όλα αυτά τα εκθέματα, φιλοξενούνταν μια έκθεση μοντέρνας τέχνης, που αναμφισβήτητα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών.

Αρχικά εντυπωσιαστήκαμε από το διάκοσμο του σαλονιού ενός Υδραίου προεστού της εποχής της Τουρκοκρατίας, είδαμε αρκετά πρωτότυπα επιστημονικά συγγράμματα της εποχής, ελληνικά και μη, που χρησιμοποιούνταν κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους, και σε έντυπη μορφή το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδος. Έπειτα, επισκεφτήκαμε ένα δωμάτιο με πολλά εντυπωσιακά εκθέματα απ’ την περίοδο της Επανάστασης, όπως για παράδειγμα λάβαρα, όπλα, ένα κανόνι, τον θρόνο του Όθωνα (κάτω απ’ τον οποίο ένας μοντέρνος καλλιτέχνης είχε τοποθετήσει ένα δοχείο νυκτός) καθώς και φωτογραφίες του Ελευθέριου Βενιζέλου από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων.

Οι μαθητές με ζωηρό ενδιαφέρον για όλα αυτά, θέσαμε ερωτήματα στις ξεναγούς μας. Στο τέλος της ξενάγησης, απαντήσαμε σε ερωτηματολόγια.

Γενικότερα, ήταν μια πραγματικά ευχάριστη κι εποικοδομητική επίσκεψη στο πλαίσιο των σχολικών μορφωτικών δραστηριοτήτων του σχολείου.

Άρης Παπαδόπουλος (ΛΑ5)

Επίσκεψη στην Ε.Ε.Ε. ( Εθνική Εστία Επιστημών)

Λίγα λόγια για την Εθνική Εστία Επιστημών

Η Εστία Επιστημών δημιουρ­γήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας το 1996. Πρόκειται για ένα χώρο προώθησης της γνώσης και συγχρόνως ένα κέ­ντρο αναζήτησης και εφαρμογής σύγχρονων διδακτικών προσεγγί­σεων στα Μαθηματικά, στη Φυσική και στην Πληροφορική. Το επιστημο­νικό έργο που υλοποιείται στους χώρους της, σχεδιάζεται και επο­πτεύεται από Επιστημονικό Συμ­βούλιο, ενώ το εκπαιδευτικό έργο πραγματοποιείται από επιτελείο κα­θηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαί­δευσης, το οποίο ορίζεται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. Επίσης, η Εστία Επιστημών συνεργάζεται με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Εκπαιδευ­τικής Έρευνας.

Την Τετάρτη 19/1/2011 τα τμήματα  Α1 και Α2 του Λυκείου μας επισκέφτηκαν την Ελληνική Ένωση Επιστημόνων ως μέρος των μορφωτικών εκδηλώσεων του σχολείου μας. Εκεί, μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπλακούμε σε προβλήματα όπου απαιτείται η μαθηματική σκέψη και λογική. Με βαθύτατη σκέψη και προβληματισμό καταφέραμε να κατασκευάσουμε αλγορίθμους οι οποίοι επέλυαν τα διάφορα προβλήματα. Πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον και το ‘’παίδεμα’’ του μυαλού, η επίσκεψη υστερούσε αρκετά ως προς τις εγκαταστάσεις της. Ο χώρος θα μπορούσε να είναι πιο προσεγμένος και η οργάνωση των  δραστηριοτήτων λίγο καλύτερη. Με αυτές τις μικρές βελτιώσεις, οι επισκέψεις στην Εθνική Εστία Επιστημών  θα μετατραπούν σε εμπειρία μοναδική.

Άρης Ιωάννου (Α2 Λυκείου)

Μουσείο Ηρακλειδών

Την Τετάρτη 19.1.2011 το τμήμα Α3 Λυκείου επισκέφτηκε το Μουσείο Ηρακλειδών στην περιοχή του Θησείου. Αρχικά παρακολουθήσαμε μία καλά οργανωμένη παρουσίαση στην οποία μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε ενεργά . Πληροφορηθήκαμε για την τρίτη διάσταση και πώς αυτή αποτυπώνεται σε πίνακες διάσημων ζωγράφων όπως ο Escher. Τα τελευταία είκοσι λεπτά αξιοποιήθηκαν θαυμάζοντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση του Munch. Όλη η τάξη συμφώνησε πως ίσως να ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφωτικές επισκέψεις σε συνδυασμό με τον ελεύθερο χρόνο που μας δόθηκε  να απολαύσουμε το χυμό μας με θέα τα ωραιότερα αξιοθέατα της Αθήνας.

Το ταξίδι του Munch

Ο Edvard Munch είπε κάποτε« Με την τέχνη μου προσπάθησα να αντιληφθώ τη ζωή και τη σημασία της».

Το ταξίδι του Munch στα βάθη της ψυχής του, πρόσφερε στον κόσμο μοναδικάκαλλιτεχνικά αριστουργήματα. Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει ( από 26 Νοεμβρίου 2010 έως 27 Φεβρουαρίου 2011) την έκθεση με τίτλο: «Edvard Munch, Πέρα από την Κραυγή», η οποία περιλαμβάνει 80 έργα χαρακτικής του Edvard Munch από τησυλλογή Kramer του Μουσείου Τέχνης του Τελ Αβίβ [Gift of Charles and Evelyn Kramer, New York].

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και τουΠολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη της Πρεσβείας της Νορβηγίαςκαι του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Είναι μία εξαιρετική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε!!

Αθηνά Καρποζήλου (Α3 Λυκείου)

Μουσική απογευματινή τάξη

Η μουσική, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητά μας αλλά και ένα πολύ ενδιαφέρον «χόμπι» των νέων! Τα απογευματινά μουσικά τμήματα στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν ένα μουσικό όργανο της αρεσκείας τους, αλλά και να τραγουδάνε! Επίσης, έπειτα από πολύ πρακτική και πολλές πρόβες, οι «μαθητές» της τάξης αυτής παίζουν τραγούδια σε επετειακές και άλλες μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου, προσφέροντας ευχαρίστηση σε όλους!!!.

Αυτό είναι που κάνει πιο ευχάριστη και δημιουργική την εκδήλωση για τα παιδιά. Επιπροσθέτως, τα παιδιά μπορούν να παίξουν όποιο τραγούδι θελήσουν εκείνα (εφόσον έχουν την απαραίτητη ικανότητα και διάθεση για να το μάθουν) σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις που δεν θα έχουν συγκεκριμένο θέμα, όπως για παράδειγμα στο bazaar! Τέλος αυτοί που κάνουν μαθήματα περισσότερο καιρό εκπροσωπούν το σχολείο μας σε μουσικούς διαγωνισμούς! Το μουσικό αυτό ταξίδι, δεν έχει τέλος!!!!

Κωνσταντίνος Μπότσης (ΛΑ΄5)


Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: