Έλληνες Πρότυπα για τη Νέα Γενιά

Ζούμε σε μία εποχή που συχνά καλλιεργεί και δίνει έμφαση σε ένα σύνολο αρνητικών προτύπων, τα οποία έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την κοινωνία μας. Εμείς οι νέοι, που πιστεύουμε στην ειρήνη, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοκρατία και ενδιαφερόμαστε για τη ζωή και το μέλλον, έχουμε ανάγκη από πρότυπα συμπεριφοράς για να τα μιμηθούμε, να προσπαθήσουμε να τα φτάσουμε και γιατί όχι, να τα ξεπεράσουμε.

Αναλογιζόμενη τα παραπάνω, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κινητικότητα των Νέων στην Έρευνα και την Τεχνολογία αποφάσισε τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Αριστεία: Έλληνες Πρότυπα για τη Νέα Γενιά», που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2011 σε κεντρικό ξενοδοχείο, με τη συμμετοχή 300 νέων από όλη την Ελλάδα και με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών, της επιστήμης, του πολιτισμού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν 11 σημαντικοί Έλληνες, για τη διάκριση και την προσφορά τους στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς- εθελοντισμού και του αθλητισμού,  οι οποίοι αναδεικνύουν την «άλλη» Ελλάδα, την Ελλάδα που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο και να γίνει πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση τιμήθηκαν: o Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος ο οποίος βραβεύτηκε για την κοινωνική προσφορά του.  Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO. Με αριστείο στην Επιστήμη τιμήθηκε ο Sir Βασίλης Μαρκεζίνης, διακεκριμένος  ακαδημαϊκός, ο οποίος εκτός από τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. Για την προσφορά τους στην Επιστήμη βραβεύτηκαν επίσης οι Διονύσης Σιμόπουλος, αστρονόμος, διευθυντής του Ευγενίδιου Πλανηταρίου Αθηνών και ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ecole Normale Superiore.

Για την πολύχρονη προσφορά του στον πολιτισμό της χώρας τιμήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Ακόμα, Αριστείο παρέλαβε ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Ιωάννης Σμαραγδής ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους νέους για το βραβείο που του απένειμαν, χρησιμοποιώντας μία φράση του Θουκυδίδη, είπε: «Ευτυχία είναι η ελευθερία και ελευθερία είναι η εύμορφη ψυχή». Για την προσφορά του στη μουσική βραβεύτηκε ο Γιώργος Νταλάρας. Οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου και ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης είναι τα πρόσωπα που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στον αθλητισμό. «Όσο πιο σκληρή είναι η πραγματικότητα, τόσο πιο σκληρή είναι η ανάγκη για προσφορά», είπε κατά την βράβευσή της η κ. Μαρί Κυριακού, συγγραφέας και παρουσιάστρια, η οποία τιμήθηκε για την κοινωνική προσφορά της.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη μάλιστα, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση επισήμανε: «…όλες οι μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο ξεκίνησαν από καθημερινούς ανθρώπους που δεν θεωρούσαν τον εαυτό τους ως το κέντρο του κόσμου αλλά τον κόσμο ως κέντρο των πράξεων τους…Όταν καταφέρνουμε το «εγώ» να γίνεται ταυτόσημο του «εμείς», τότε πραγματικά μπορούμε να ελπίζουμε…».

Τα «Εκπαιδευτήρια Δούκα» δε θα μπορούσαν να μη δώσουν το παρών σε μία τέτοια σημαντική εκδήλωση. Ο καθηγητής κος Ζ. Μηνιώτης και οι συμμαθητές μας : Κων/νος Μπότσης (Α5 Λ), Δάνης Μακρίδης (Α3 Λ), Άννα- Μαρία Αγερίδου (Α1 Λ), Άρης Παπαδόπουλος (Α5 Λ), Ηλέκτρα Κοτρωνάκη (Α4 Λ), Ιωάννα Κόκκωνα (Α3 Λ), Γιώργος Βάλβης (Α1 Λ),  φωτογραφήθηκαν με την κα Μ. Βαρδινογιάννη, η οποία μας συνεχάρη ως σχολείο για την ευαισθησία μας και την κοινωνική μας προσφορά, αλλά και με τον καθηγητή Β. Μαρκεζίνη και την Ολυμπιονίκη Β. Πατουλίδου.

Άννα- Μαρία Αγερίδου (Α1 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 15, 2011 at 9:56 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: