Τσέρνομπιλ : «Γνωρίζεις τι έγινε το 1986 ;»

Από το 2011 και τη Φουκουσίμα, πίσω στο 1986 και το Τσέρνομπιλ. Αποκαλυπτικός είναι ο χάρτης Γάλλων επιστημόνων με την πορεία που ακολούθησε το ραδιενεργό νέφος από την τότε ΕΣΣΔ, το διάστημα 26 Απριλίου – 9 Μαΐου 1986.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μία κινούμενη γραφική αναπαράσταση (animation) της εξάπλωσης του ραδιενεργού σύννεφου που έφυγε από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσέρνομπιλ και ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη.

Τα χρώματα της αναπαράστασης (κίτρινο, πορτοκαλί, ανοιχτό κόκκινο, κόκκινο και σκούρο κόκκινο), που έχει τη σφραγίδα του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) δείχνουν την περιεκτικότητα σε Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα στην ατμόσφαιρα.

Από την αναπαράσταση φαίνεται ότι το ραδιενεργό νέφος (Καίσιο 137) άρχισε να εισέρχεται στην Βόρεια Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαΐου 1986, Μεγάλη Παρασκευή.

Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου 3 Μαΐου 1986, με διαφορετικές εντάσεις ανά ώρα και περιοχή.

Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 9 Μαΐου 1986.

Κάντε ΚΛΙΚ στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί :

http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx

πηγή: sport-fm.gr

Η συντακτική ομάδα Λυκείου

Advertisements
This entry was published on Απρίλιος 2, 2011 at 7:43 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: