Επίσκεψη στο Κέντρο Καλυψώ στο Καπανδρίτι

Είναι περίεργο πόσο δύσπιστο είναι το μυαλό ενός νέου. Όσες φορές και να του πουν κάτι, δεν θα το πιστέψει μέχρι να το ζήσει από κοντά.

Μέρες πριν την επίσκεψή μας στο Κέντρο Αποθεραπείας και Προσαρμογής, Καλυψώ, για σχιζοφρενείς οι οποίοι είχαν βγει από ψυχιατρικές κλινικές, η καθηγήτριά μας είχε επανειλημμένως πει πως δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Παρ’ όλα αυτά, στο σχολικό και λίγο πριν μπούμε μέσα υπήρχε ένα κλίμα αμηχανίας.

«Πώς πρέπει να τους μιλάμε; Να τους μιλήσουμε εμείς πρώτοι;  », ερωτήσεις που ακούγονταν από εδώ και από κει. Κάποια στιγμή η πόρτα ανοίγει και από πίσω της χαμογελαστοί άνθρωποι! Απλοί, καλοσυνάτοι, χαμογελαστοί άνθρωποι! Οι υπεύθυνοι του προγράμματος μας πληροφόρησαν για το ρόλο του Κέντρου Επανένταξης καθώς και για την κατάσταση των ανθρώπων αυτών πριν εισέλθουν εκεί. Μας είπαν σε πόσο κρύο και απάνθρωπο περιβάλλον ζούσαν στις κλινικές και πόσα άλλα προβλήματα, πέρα από την αρρώστια τους, τους ακολουθούν ως σήμερα. Μας περιέγραψαν και οι ίδιοι τι ακριβώς τους πρόσφεραν και μας εξήγησαν πόσο δύσκολο, αλλά και πόσο ανταποδοτικό, είναι να βοηθάς αυτούς τους ανθρώπους να επανενταχτούν στην κοινωνία.

Στη συνέχεια όταν κατεβήκαμε κάτω στο εργαστήριό τους και μιλήσαμε λίγο μαζί τους  συνειδητοποιήσαμε πως η εικόνα αυτή που έχουμε στο μυαλό μας, «άνθρωποι σε κρίση και παράνοια» είναι μεν αληθινή, αλλά όχι μόνιμη. Τους περισσότερους εκεί άμα τους συναντούσαμε στο δρόμο δεν θα μας έκαναν κάποια εντύπωση. Ήταν πολύ γλυκείς και ευγενικοί μαζί μας  και πραγματικά κανείς μας δεν αισθάνθηκε άβολα.

Σίγουρα όσοι διαβάσουν το άρθρο αυτό θα θεωρήσουν λογική αυτή μας την ανησυχία, αλλά είναι; Ίσως είναι λογική με τα δεδομένα που έχουμε, δεδομένα λανθασμένα. Πρέπει να τονιστεί πως όλα αυτά που μας προβάλλονται ως σχιζοφρενική συμπεριφορά είναι επεισόδια. Αν οι γιατροί θεωρούν πως η αγωγή των ανθρώπων  πάει καλά, τότε κι εμείς δεν έπρεπε να ανησυχούμε. Όπως μας είπε και ο ψυχίατρος που μας μίλησε : «Πιο πολύ κίνδυνο αποτελούμε εμείς για αυτούς, παρά αυτοί σε μας». 

Οριάννα Μπαϊρακτάρη ΙΒ1

Advertisements
This entry was published on Απρίλιος 13, 2011 at 8:58 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: