Διαδίκτυο : μέρος της καθημερινότητάς μας.

Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νέων. Η γενιά μας είναι η πρώτη που έχει μεταλλάξει  τον τρόπο μόρφωσης, διασκέδασης και κοινωνικής επαφής  από, μέχρι σήμερα, συμβατικό σε ηλεκτρονικό, μέσω του διαδικτύου. Για παράδειγμα οι σημερινοί μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών για τις διάφορες εργασίες τους. Επιπλέον παρατηρούμε ότι οι νέοι προτιμούν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, από τα οποία τα περισσότερα είναι άκρως εθιστικά, αντί να παίζουν έξω στις γειτονιές όπως παλαιότερα. Τέλος πολλοί νέοι έχουν περιορίσει την προσωπική επαφή και επιλέγουν να επικοινωνούν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook.
Το διαδίκτυο μας δίνει πρόσβαση σε ένα πλούτο πληροφοριών. Το μυαλό μας αναπτύσσεται αφού έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, λεξικά, άρθρα και πολλά άλλα. Με αυτό το νέο μέσο διευρύνουμε τις γνώσεις μας και βελτιώνουμε τον τρόπο σκέψης μας. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πανίσχυρο μέσο μάθησης που οι προηγούμενες γενιές  δεν είχαν στη διάθεσή τους.
Οι σημερινοί νέοι χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook) ως έναν τρόπο γρηγορότερης επικοινωνίας. Παρόλα αυτά, η συνεχής χρήση των ιστοσελίδων αυτών τείνει να αποξενώνει  τους νέους και να τους απομονώνει από τις παρέες τους. Παράλληλα, η πρόσβαση στο facebook δεν είναι πάντα ακίνδυνη. Πολλοί χρήστες εκμεταλλεύονται την ανωνυμία και την εξ’ αποστάσεως επαφή και δίνουν ψεύτικα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Στόχος τους είναι οι νέοι οι οποίοι πολλές φορές φέρονται απερίσκεπτα και πέφτουν θύματα στα σχέδια κακοποιών.
Τελικά δε γνωρίζουμε που θα μας οδηγήσει η όλο και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου στο μέλλον. Η γενιά μας, επειδή είναι η πρώτη που συμμετέχει σε αυτό το μορφωτικό και κοινωνικό πείραμα, θα πρέπει να βρει τρόπους να το χρησιμοποιεί με ασφάλεια και μέτρο!
Ελένη Βρεττάκου (Α2 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 2, 2011 at 6:45 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: