Διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα

Η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αξίες του κοινοτικού δικαίου. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της ισότητας γυναικών και ανδρών αφορούν αφενός την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης και για τα δύο φύλα και αφετέρου την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης λόγω φύλου. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει επίσης μια διεθνή διάσταση όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας, τη συμμετοχή στην οικονομία και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα δικαιώματα των γυναικών ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το ευχάριστο είναι ότι, με το πέρασμα των χρόνων, η προκατάληψη σταδιακά ξεθωριάζει. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει και απλά να μας χαροποιεί. Αν θέλουμε να ζούμε σε μία κοινωνία πολιτισμένη, όπου όλοι θα έχουν τα ίδιες ευκαιρίες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ‘‘εξόντωση’’ των διακρίσεων. Ακόμη κι αν δεν μας έχει ‘‘αγγίξει’’ κάτι τέτοιο σε προσωπικό επίπεδο, θα πρέπει να ενδιαφερθούμε για όλους εκείνους που το βιώνουν καθημερινά και που τους περιορίζει από μία ολοκληρωμένη ζωή, καθώς και να σκεφτούμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στην ίδια θέση και πλέον να είναι αργά για να δράσουμε. Άλλωστε, μόνο μέσα από ισότιμες διαδικασίες μπορούμε να λειτουργούμε πιο οργανωμένα, δημιουργικά και αποτελεσματικά, επιτυγχάνοντας παράλληλα ισορροπία και ποικιλία απόψεων και εφαρμογών τους.
Επομένως, είτε σκεπτόμενοι το ατομικό μας συμφέρον, είτε το συνάνθρωπό μας, είτε το σύνολο, συμπεραίνουμε ότι η διάκριση δεν αποσκοπεί σε τίποτα που να σχετίζεται με την ανάπτυξη, την πρόοδο ή την βελτιστοποίηση, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε, με το δικό μας ξεχωριστό τρόπο, στην προσπάθεια αυτή που γίνεται και θα ανακαλύψουμε ότι μέσω αυτής θα έχει γεμίσει ένα κομμάτι του εαυτού μας και ταυτόχρονα θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας ως προς την ανθρώπινη αξία.

Μαρίνου Φιλίππα (Α5 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 14, 2011 at 9:52 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: