Ο εθελοντισμός είναι «Στάση Ζωής»

Ορισμός

Ο εθελοντισμός είναι η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιον  κοινωφελή σκοπό. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών, με κύριο χαρακτηριστικό του την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο, μέσα από χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες παρεμβαίνουν με στόχο να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να διαμορφώσουν ένα κόσμο καλύτερο. Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις, με βάση την κοινωνικό- οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της κοινωνίας. Τέλος, αποτελεί μια στάση ζωής, με ιδιαίτερες αξίες όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συλλογική συμμετοχή.

Τι είναι ο εθελοντής;

Εθελοντής είναι ο πολίτης εκείνος που προσφέρει ανιδιοτελώς τον ελεύθερό του χρόνο ή τη γνώση του, για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων , χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Η διαφορά ανάμεσα στον εκπαιδευόμενο εθελοντή και στην παλιά έννοια της φιλανθρωπίας είναι ότι ο εθελοντής αντιμετωπίζει τα άτομα στα οποία προσφέρει εθελοντική εργασία, όχι με οίκτο, αλλά σαν ισότιμα τα οποία περνούν δυσκολίες και στα οποία μπορεί να προσφέρει.

Τα οφέλη του εθελοντισμού

Μέσα από τον εθελοντισμό το άτομο κοινωνικοποιείται, μαθαίνει να συμβιώνει αρμονικά, αποβάλλοντας τον ατομισμό και τον εγωισμό του, καθώς προσφέρει αφιλοκερδώς στο συνάνθρωπο, ό,τι και όσο μπορεί. Παράλληλα, καλλιεργεί την ηθική του και προσπαθεί να λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ειλικρίνεια και συνέπεια. Απαλλαγμένο, πλέον, από διάφορους κοινωνικούς ρατσισμούς και προκαταλήψεις, όπου τις περισσότερες φορές οδηγούν στην αδικία και στην κάθε είδους εκμετάλλευση, συμβάλλει στην επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ακόμη, αποκτά συνείδηση των υποχρεώσεών του και των δικαιωμάτων του με αποτέλεσμα να γίνεται πιο υπεύθυνο. Εν τέλει, ο απώτερος σκοπός του εθελοντισμού είναι η ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου, αφού εξοπλίζεται με κοινωνικές, ηθικές και πολιτικές αρετές.

Πώς ο εθελοντισμός επιδρά θετικά στη ζωή των νέων στη σημερινή εποχή  

Η σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται από τον ατομικισμό. Παράλληλα , με την ανάπτυξη της ελεύθερης οικονομίας επηρεάζεται η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων και ειδικότερα των νέων.  Πιο συγκεκριμένα, η πολυδιάστατη κρίση της εποχής μας σε συνδυασμό με την πολιτική αποξένωση και τη φθορά της συλλογικότητας επιβάλλουν την ενεργοποίηση του πολίτη και την εθελοντική του προσφορά. Επιπροσθέτως, με τη δραστηριοποίηση του νέου ενισχύεται ένας ριζοσπαστικός τρόπος συμμετοχής στα κοινά ο οποίος τονώνει τη δημοκρατία καθώς καθιστά τον εθελοντισμό στάση ζωής.

Έτσι, με την υφισταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, είναι σχεδόν απαραίτητο για το νέο να προβεί σε εθελοντικές ενέργειες οι οποίες θα τον ευαισθητοποιήσουν , θα αναδείξουν την ανθρωπιά του και το αίσθημα της κοινωνικής του αλληλεγγύης δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου βασισμένου στον αλτρουισμό και τις ανθρωπιστικές αξίες.

Στη συνέχεια, η εθελοντική πράξη συμβάλλει στην ανανέωση της πίστης και της ελπίδας του νέου για μία ζωή καλύτερης ποιότητας. Ακόμη, επιλύει προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή των πολιτών προασπίζοντας τα δικαιώματα των ανθρώπων αφού αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συναίνεσης. Τέλος, εκπαιδεύει τους νέους σε αξίες, όπως η συνεργασία, η υπευθυνότητα , η συλλογικότητα και η αγωνιστικότητα. Έτσι, αίρει τη νοοτροπία του ατομικισμού.

Αιτίες κινητοποίησης των νέων στον εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους να διασκεδάσουν, εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, ενώ ακόμη μπορούν να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, που δεν προσφέρονται στο σχολικό περιβάλλον. Άλλο ένα σημαντικό κίνητρο, είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και η ευκαιρία που του δίνεται να γίνει μέλος μιας ομάδας. Στη συνέχεια, η αναζήτηση εμπειριών και η ανάγκη φυγής από τη ρηχότητα και την πεζότητα της καθημερινότητας. Επιπλέον, η συνειδητοποίηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής μέσα από την ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία και την εθελούσια προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Επιπροσθέτως, με τον εθελοντισμό οι έφηβοι μαθαίνουν τι σημαίνει δέσμευση, συνέπεια, περηφάνια και ικανοποίηση για την καταβολή της προσπάθειάς τους προκειμένου να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο. Στη συνέχεια, διαδίδεται η σημασία της αυτοθυσίας. Χαρίζοντας ένα παιχνίδι σε κάποιο λιγότερο τυχερό παιδάκι, το παιδί μαθαίνει ότι είναι καλό μερικές φορές να θυσιαζόμαστε. Αν αντί να παίξει δύο ώρες με τους φίλους του , τη μία ώρα την αφιερώσει για να καθαρίσει , για παράδειγμα, την κοντινή παραλία από τα σκουπίδια , τότε το παιδί μαθαίνει ότι υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα από τις προσωπικές του ανάγκες και την άμεση ικανοποίησή του. Επίσης , αποκτά υπομονή και ανεκτικότητα αφού η ενασχόληση με εθελοντικές εργασίες είναι σίγουρο πως θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών , ικανοτήτων , μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Με την επαφή αυτή μαθαίνει να ανέχεται τη διαφορετικότητα και διδάσκεται ότι ακόμα και οι πιο αντίθετοι χαρακτήρες μπορούν να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό. Ακόμη, συνεισφέρει στον επαγγελματικό προσανατολισμό του ατόμου. Ειδικότερα, ο νέος μαθαίνει να λειτουργεί ως μέλος της ομάδας , να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ή ηγετικό ρόλο και να θέτει στόχους – στοιχεία που θα του χρειαστούν μεγαλώνοντας όταν θα μπει στην αγορά εργασίας . Εν τέλει, διδάσκει ότι ακόμα και ένα άτομο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ίσως το πιο δυνατό και υπέροχο μήνυμα του εθελοντισμού για τον νέο είναι ότι το ίδιο είναι τόσο σημαντικό ως προσωπικότητα που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους και καταστάσεις ακόμα και σε ατομικό επίπεδο.

Αναστασία Παθιακάκη  (Α5 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 29, 2011 at 8:07 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: