Ο άνθρωπος της τεχνολογίας βρίσκεται ανάμεσά μας…


Ορισμένα από τα τελευταία επιτεύγματα που συνιστούν την έννοια του βιονικού ανθρώπου είναι οι βιονικοί τένοντες, το τεχνητό δέρμα που επαναφέρει την αίσθηση της αφής, ο τεχνητός εγκέφαλος και μικροτσίπ που αποκαθιστούν την όραση των τυφλών. Μέλη και ιστοί που έχουν καταστραφεί, αισθήσεις και όργανα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, μπορούν να επιδιορθωθούν χάρη στην προηγμένη τεχνολογία της εποχής μας, σώζοντας ή ακόμα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Οι γιατροί, έχοντας για βοηθούς τους ρομπότ τρίτης γενιάς, αποκαθιστούν οποιαδήποτε βλάβη οφείλεται σε δυστύχημα, ασθένεια ή γηρατειά, με επιτυχημένες εγχειρήσεις. Τίποτε πλέον δεν είναι αναντικατάστατο. Τα δόντια μπορούν να αντικατασταθούν από τιτάνιο, το δέρμα από βιομιμητικό υλικό, οι αορτές από τεφλόν,  το νεφρό από πορώδεις συνθετικές μεμβράνες… ΄Ο, τι κι αν τύχει σε κάποιον, υπάρχει στοκ σε βιονικά ανταλλακτικά και προσθετικά εμφυτεύματα για να ξαναγίνει όπως πριν…

Σίγουρα μπορούμε να εντοπίσουμε θετικά σημεία στο όλο εγχείρημα αφού οποιαδήποτε βλάβη προκύψει από ασθένειες ή δυστυχήματα ακόμα και από τα γηρατειά, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν! Η κοινωνία ωστόσο, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει τη γενετική για ολικές μεταβολές, στο όνομα μικρών «βελτιώσεων».

Τελικά, υπάρχει, διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις μικρές και ολικές βελτιώσεις; Και αν ναι, που βρίσκεται; Ποιος αμφιβάλλει ότι μετά από τα ίδια τα μαλλιά, θα διαλέγουμε χρώμα στα μαλλιά μας και ύστερα χρώμα στην επιδερμίδα και μετά ποιος ξέρει τι άλλο; Στην ταινία «Γκάτακα» μόνον οι γενετικά «καθαροί» μπορούν να έχουν τις καλύτερες δουλειές. Τα «παιδιά του έρωτα», που γεννήθηκαν χωρίς εξωτερικές «παρεμβάσεις» και έχουν φυσιολογικά γονίδια, με όλες τις αδυναμίες που αυτό συνεπάγεται, βρίσκονται στον πάτο της επαγγελματικής και κοινωνικής ιεραρχίας.

Ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη, αλλά ποιος είναι προετοιμασμένος να ακούσει κάποια στιγμή στο μέλλον, ότι ο άνθρωπος είναι ον ξεπερασμένο;

Βασίλης Κοτσιώνης (Α2 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 8, 2011 at 5:03 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: