Μικρή θύμηση από την επίσκεψή μας στο Εθνικό Θέατρο…

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, οι μαθητές του Α3 Λυκείου, στο πλαίσιο της ερευνητικής μας εργασίας με κεντρικό άξονα το Αρχαίο και Σύγχρονο Θέατρο και υπεύθυνη καθηγήτρια τη φιλόλογο κ. Σίσσυ Χαδιάρη, επισκεφθήκαμε το Εθνικό Θέατρο το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 22- 24, στο κέντρο της Αθήνας.

Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας μας εκεί, είχαμε τη δυνατότητα να συλλέξουμε πλούσιο γραπτό και φωτογραφικό υλικό το οποίο καθίσταται πολύτιμο για την ολοκλήρωση της εργασίας μας. Στην αρχή, μας υποδέχτηκε η πολύ καλοσυνάτη και πρόθυμη να μας βοηθήσει με οποιαδήποτε απορία μας, κυρία Σπαθούλη, θεατρολόγος στο Εθνικό Θέατρο. Αρχικά, μας μίλησε γενικά για το θέατρο και  μας πληροφόρησε για τη δημιουργία και την ιστορική εξέλιξη του  Εθνικού Θεάτρου για να αναφερθεί στη συνέχεια,  σε θέματα που αφορούσαν στο αντικείμενό της, όπως η επιλογή θεατρικών έργων για τη περίοδο 2011- 2012 καθώς και τα κριτήρια επιλογής και απόρριψης αυτών.).

Έπειτα,  είχαμε την τύχη να αντλήσουμε πληροφορίες από τον κ, Μαρινόπουλο, μηχανικό θεάτρου και τον κ. Παντελιδάκη, σκηνογράφο και δη της θεατρικής παράστασης «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Αφού μας χαιρέτησαν θερμά, μας μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα σκηνικά, για τη χρονική διάρκεια του συγκεκριμένου εγχειρήματος αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας και εποπτείας των μηχανισμών του θεάτρου και τη μεγάλη προσοχή και προσήλωση που απαιτείται. Αμέσως μετά είχαμε τη μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά και εμείς την αλλαγή σκηνικού, το οποίο μεταφερόταν σε ένα άλλο υπόγειο επίπεδο το οποίο χρησιμοποιείται άλλοτε ως αποθήκη και άλλοτε ως χώρος εισόδου νέων ηθοποιών στη σκηνή, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης.

Όταν αυτή η απίστευτη περιήγηση ολοκληρώθηκε, μας δόθηκε η δυνατότητα  να μιλήσουμε με  τον κ. Τζόρτζογλου ο οποίος είναι υπεύθυνος φροντιστής του Εθνικού Θεάτρου. Ο κ. Τζόρτζογλου μας εξήγησε πώς δημιουργούνται τα κοστούμια των ηθοποιών, και αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους. Επιπλέον, μας ξενάγησε στους χώρους του φροντιστηρίου, όπως σε μια αποθήκη με μάσκες από παλαιότερες αλλά και σύγχρονες παραστάσεις που φορούσαν οι υποκριτές καθώς υποδύονταν κάποιο ρόλο στη σκηνή.

Τέλος, και ως αποκορύφωμα όλων αυτών που είχαμε ακούσει, ζήσει και μάθει,  συναντήσαμε την  κυρία Έφη Θεοδώρου η οποία είναι διακεκριμένη σκηνοθέτης και  καλλιτεχνική σύμβουλος του Εθνικού Θεάτρου. Η κ. Έφη Θεοδώρου, πρόσχαρη και φιλική απέναντί μας, μας απάντησε με υπομονή και προθυμία σε όλες μας τις ερωτήσεις που αφορούσαν στην επιλογή του θεάτρου ως χώρου εργασίας της αλλά και στις σπουδές και στα  έργα που έχει σκηνοθετήσει. Είναι γεγονός ότι ζήσαμε μία εμπειρία μοναδική και αποκομίσαμε πολύ σημαντικές γνώσεις  οι οποίες  θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας για την ολοκλήρωση και τελειοποίηση της εργασίας μας.

Κωνσταντίνος Τσούγκος (Α3 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 20, 2011 at 7:21 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: