Είδος πολυτελείας στο μέλλον η σοκολάτα;

«Αντίο»  ίσως χρειαστεί να πούμε τα επόμενα χρόνια στην αγαπημένη μας σοκολάτα, αφού, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών, οι πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, στη Δυτική Αφρική, κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμες.

Συγκεκριμένα, μόνο το 2011, στη Δυτική Αφρική, απ’ όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, καταστράφηκαν εκατομμύρια κακαόδεντρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ωστόσο, ένοχη για την καταστροφή των κακαόδεντρων είναι και η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σοκολάτας, καθώς οι παραγωγοί, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση, καλλιεργούν κακαόδεντρα σε ακατάλληλες περιοχές, με αποτέλεσμα να φυτρώνουν δέντρα ασθενικά και περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.

Ανησυχία όμως προκαλεί και η έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Τροπικών Καλλιεργειών που προειδοποιεί ότι το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα και ως εκ τούτου μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική, θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια.

 

Δήμητρα Δούση- Ρασσιά  (Α2 Λυκείου)

 

 

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 12, 2012 at 9:20 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: