Πολιτισμός και Παγκοσμιοποίηση

Στις μέρες μας όλοι έχουμε μια σφαιρική άποψη για το τι είναι η παγκοσμιοποίηση, όμως λίγοι από εμάς έχουν έχουν διερευνήσει βαθύτστα το θέμα αυτό.

Ξεκινώντας με έναν ορισμό, παγκοσμιοποίηση είναι η αυτονόμηση όλων των παραμέτρων (οικονομία, επικοινωνία κλπ) οι οποίες μέχρι πρόσφατα επεδίωκαν να έχουν σύνορα σε ένα κράτος. Παράμετροι που τείνουν να ελευθερώνονται και να διαχέονται ακολουθώντας την παγκοσμιοποίηση είναι το εμπόριο, η κοινωνική δομή, η τεχνολογία, η κουλτούρα, το πολιτικό σύστημα και η γνώση.

Εμείς λοιπόν, θα εμβαθύνουμε στον πολιτισμό που όσο και αν δεν ακούγεται πιστευτό, αποτελεί  κύρια ανησυχία των λαών. Ο πολιτιστικός τομέας αρχίζει να διαμορφώνεται κάτω από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και γίνεται απόκτημα όλου του πλανήτη. Ακόμη, η μαζική  μετανάστευση  έχει συντελέσει στη μεταφορά των πολιτισμικών βιωμάτων του καθενός στη χώρα μετανάστευσής του. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα υπάρχουν καθολικοί ναοί και τζαμιά για τους αλλοδαπούς και τους Έλληνες.

Άλλο ένα παράδειγμα παγκοσμιοποίησης είναι και η μουσική βιομηχανία. Αναμφισβήτητα η μουσική είναι μια μεγάλη παγκοσμιοποιημένη βιομηχανία. Ιδιαίτερα οι νέοι είναι συνηθισμένοι στα ακούσματα των νέων μουσικών ρευμάτων, παραβλέποντας τις μουσικές παραδόσεις των τόπων τους. Ζωντανό παράδειγμα είναι η ελληνική παραδοσιακή μουσική που τείνει να εξαφανιστεί, όπως και όλη η ιστορία πίσω από αυτήν.

Κλείνοντα,ς θα ήθελα να αναφέρω λίγα λόγια ενός δημοσιογράφου, του κ. Ραπτόπουλου Βαγγέλη, ο οποίος είπε: » Για τους δημιουργούς που κατάγοναι από μικρά έθνη όπως η Ελλάδα αλλά και για τους πολίτες τους, το στοίχημα είναι απλό. Να βάλουν σε ένα μίξερ τα στοιχεία του επερχόμενου πολιτισμού μαζί με όσα θεωρούν ανθεκτικά και αναντικατάστατα από την παράδοσή  τους και να πατήσουν το κουμπί. Το μείγμα που θα προκύψει θα είναι το μελλοντικό στίγμα τους».

Διονυσία Αλεξανδρή (Α2 Λυκείου)

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 12, 2012 at 9:04 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: