“Ο γνωστός μας, άγνωστος Νίκος Γκάτσος”

Με την κριτική ματιά των μαθητριών Χ. Νεοφωτίστου και Στ. Βαϊδάνη……

Ένα Σάββατο βράδυ στο «Τριανόν»

Το όνομα Νίκος Γκάτσος, σε πολλά παιδιά της γενιάς μου μοιάζει παντελώς άγνωστο. Παρόλα αυτά όλοι, κάποια στιγμή, έχουμε τραγουδήσει ένα τουλάχιστον από τα τραγούδια του. Όλοι, έστω και για στιγμή, έχουμε σιγοψιθυρίσει το «χάρτινο το φεγγαράκι», έχουμε χορέψει στο ρυθμό του «Τσάμικου», έχουμε συγκινηθεί από την ιστορία του νεαρού  «Κεμάλ» που νόμιζε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ποτέ όμως δεν αναρωτηθήκαμε ποιος  έχει γράψει αυτά τα διαχρονικά τραγούδια, που τα ξέρουμε εμείς, οι γονείς μας, οι γονείς των γονιών μας. Έτσι όταν ήρθε η πρόταση του σχολείου για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος» σκέφτηκα  να αδράξω την ευκαιρία και να μάθω περισσότερα για τον ποιητή, με του οποίου τα τραγούδια έχουν μεγαλώσει γενιές. Ο τίτλος ήταν ελκυστικός. Ο Νίκος Γκάτσος είναι όντως γνωστός μα και άγνωστος. Οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν, ίσως σαν ποιητή, ίσως σαν στιχουργό μα λίγοι γνωρίζουν πραγματικά το έργο του.

Πήγα στο θέατρο γεμάτη ελπίδα, γεμάτη προσμονή. Ήθελα τόσο πολύ  να ανακαλύψω το μαγικό κόσμο του Νίκου Γκάτσου. Καθίσαμε στις θέσεις, τα φώτα έσβησαν, δημιουργώντας την κατάλληλη μυστηριώδη ατμόσφαιρα που προκαλούσε δέος. Η παράσταση ξετύλιγε αργά-αργά σαν κουβάρι τη ζωή του ποιητή. Από τη γέννησή του μέχρι το θάνατο. Ή μάλλον όχι. Όχι το θάνατο. Οι ποιητές δεν πεθαίνουν. Οι ποιητές ζουν και θα ζουν αιώνια μέσα από τα έργα τους. Κάτι σαν ιεροσυλία μοιάζει να θεωρούμε το Γκάτσο νεκρό. Αυτή την εντύπωση μου έδωσε η παράσταση. Μέσα από τα τραγούδια που παίζονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της παράστασης, ο ποιητής ήταν εκεί. Ήταν εκεί και χαμογελούσε. Σε κάθε ποίημα, σε κάθε μικρό δρώμενο που μας έδινε μία ακόμα πληροφορία για την ζωή του, ήταν πάντα εκεί. Ο Νίκος Γκάτσος ποτέ δεν αναφέρθηκε σε όλα αυτά ο ίδιος. Πέρασε δύσκολα χρόνια μα ποτέ δεν έδωσε συνέντευξη για να τα περιγράψει. Ίσως δεν ήθελε οι άνθρωποι να τον κρίνουν για κάτι άλλο εκτός των τραγουδιών του.

Ό,τι είναι γνωστό για τον ποιητή ως άνθρωπο είναι μαρτυρίες ατόμων που τον έζησαν. Σε αυτές τις μαρτυρίες στηρίχτηκε και η παράσταση. Λόγια συναδέλφων και  λόγια αγαπημένων προσώπων ενώθηκαν και μαζί με τη μαγευτική μουσική, μας έκαναν να δούμε τον ποιητή από μια άλλη σκοπιά.

Φεύγοντας από το θέατρο ήξερα ότι ο ποιητής δεν ήταν πια άγνωστος. Ήξερα ότι άφηνα πίσω μου τον Γκάτσο, αλλά θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου τον κύριο Νίκο και τα τραγούδια του.

Νεοφωτίστου Χαριτίνη ΛΑ΄2

« Ο γνωστός μας,  άγνωστος κύριος Γκάτσος» 

Στο πλαίσιο του θεσμού «Βραδιές πολιτισμού», μαθητές και καθηγητές/τριες του σχολείου μας, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου  με τίτλο «Ο γνωστός μας, άγνωστος κύριος Γκάτσος».

Η θεατρική παράσταση είναι ένα αφιέρωμα προς τιμήν του Νίκου Γκάτσου, στηρίζεται σε βιογραφικά στοιχεία και παρουσιάζει τον τρόπο ζωής του. Συγχρόνως, περιγράφει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, τη μετανάστευση, την εξαθλίωση, τον εμφύλιο, τη δικτατορία ενώ αναφέρεται ακόμα και στη σημερινή οικονομική κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Στην παράσταση έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σπουδαία μουσικά κομμάτια με τους μοναδικούς στίχους του ποιητή, που άνοιξε νέους δρόμους στο ελληνικό τραγούδι. Σπουδαίοι δημιουργοί όπως ο Μάνος Χατζηδάκης έχουν μελοποιήσει και τραγουδήσει τραγούδια του. Άλλωστε αυτή η μουσικοθεατρική παράσταση, αποτελεί εγκώμιο στη ζωή και το έργο του ποιητή, βασισμένη σε δικά του κείμενα.

Με αυτό τον τρόπο, θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας σε πολιτιστικά δρώμενα, που μπορούν να μας προσφέρουν επιμόρφωση καθώς και τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τόσο σπουδαίους ανθρώπους.

Βαϊδάνη Στεφανία ΛΒ΄1

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 17, 2012 at 1:03 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: