Επιχειρηματικότητα

Επιχειρείν                                                                                       

Στιγμιότυπο 2012-10-16, 6.47.55 μ.μ.«Αισθάνομαι λίγο άσχημα. Φοβάμαι πως όπως πάνε τα πράγματα θα μείνω για πάντα φτωχός», έγραψε το 1884 ο 24χρονος Γουίλ Κέλλογκ (Will Keith Kellogg) στο ημερολόγιο του. Ντροπαλός, κατηφής, με λίγους φίλους και χωρίς κανένα ταλέντο, προφανώς θα κατέληγε ως υπαλληλάκος σε κάποια από τις δουλειές που περιστασιακά έκανε.

Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο των «Αρχών Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» (Γ’ Λυκείου), η επιχειρηματικότητα (επιχειρείν) είναι ο συνδυασμός των συντελεστών παραγωγής (εργασία, έδαφος, κεφάλαιο) με σκοπό τη δημιουργία των αγαθών και υπηρεσιών. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επιχειρηματικότητας; Η καινοτομία και η ο κίνδυνος. Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν το πρώτο, και ξεπερνούν το δεύτερο, επιβιώνουν και αναπτύσσονται.

Από το 1880 ο Γουίλ δούλευε σε ένα πολυτελές σανατόριο, που πρόσφερε ένα μίγμα από άσκηση, καθαρό αέρα και αυστηρή δίαιτα που απαγόρευε την καφείνη, το αλκοόλ, τον καπνό και το κρέας. Υπεύθυνος του σανατορίου ήταν Τζον Χάρβι Κέλλογκ, ο κατά οχτώ χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο Γουίλ που δούλευε περίπου 15 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, για επτά ολόκληρα χρόνια δεν είχε πάρει αύξηση ή άδεια για να ξεκουραστεί, αφού ο Τζον ήταν εναντίον των διακοπών. Λέγεται, ότι μια από τις δουλειές του Γουίλ ήταν να ξυρίζει τον μεγαλύτερο αδερφό του και να του γυαλίζει τα παπούτσια..

Ο Γουίλ βοηθούσε τον αδερφό του στην έρευνα που έκανε για να αναπτύξει ένα θρεπτικό, γευστικό και εύπεπτο υποκατάστατο του ψωμιού, χρησιμοποιώντας βραστό σιτάρι.

Το 1894, σε ένα από τα πειράματά του, ξέχασε λίγο βραστό σιτάρι έξω, το οποίο «στέγνωσε» από την έκθεση του στον αέρα. Το επόμενο πρωί το πέρασε από τη συνηθισμένη διαδικασία των κυλίνδρων, όποτε παρατήρησε ότι οι κόκκοι σιταριού είχαν φουσκώσει και είχαν γίνει τραγανιστές νιφάδες.

Ο Γουίλ έπεισε τον αδερφό του να σερβίρει το νέο φαγητό, με τη μορφή νιφάδων, στους ασθενείς του νοσοκομείου, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν. Όμως και οι επισκέπτες του νοσοκομείου που το δοκίμασαν, καθώς και οι ασθενείς που τελείωναν τη θεραπεία τους, άρχισαν να επικοινωνούν γραπτά με τα δύο αδέρφια, ζητώντας προμήθειες. Ο Γουίλ άδραξε την ευκαιρία και παρά την αντίθεση του Τζον, άρχισε να συσκευάζει τις νιφάδες δημητριακών και να τις πουλάει σε πρώην ασθενείς.
Ο Γουίλ γνώριζε πολύ καλά ότι η δουλειά δεν έπρεπε να περιοριστεί στο σανατόριο, αλλά να επεκταθεί και εκτός. Σε ένα από τα πειράματα του, έφτιαξε νιφάδες από καλαμπόκι (corn flakes), οι οποίες έγιναν σύντομα περιζήτητες.
Το 1900, παρά την αντίθετη γνώμη του αδερφού του, φτιάχνει ένα σύγχρονο εργοστάσιο.

Το 1906 τα δύο αδέρφια θα ιδρύσουν την Battle Creek Toasted Corn Flake Co. Ο Γουίλ κατείχε το 33% των μετοχών, ενώ ο αδερφός του το υπόλοιπο. Ο Τζον, όμως, συνήθιζε να πληρώνει πολλούς υπαλλήλους με μετοχές, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο Γουίλ, αφού τις αγόρασε και έγινε πλειοψηφικός μέτοχος, έχοντας πια τον έλεγχο της εταιρίας.
Έχοντας την ευκαιρία για πρώτη φορά στη ζωή του να είναι ο ίδιος το αφεντικό, ο Γουίλ επέδειξε ένα τρομερό επιχειρηματικό ταλέντο, που ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσε να διαθέτει. Δεδομένου ότι η αίτηση για να πατεντάρει τη διαδικασία παραγωγής των νιφάδων είχε απορριφθεί, ενώ από το 1921 έγινε δεκτή από οποιονδήποτε το απαιτούσε η χρήση του ονόματος «Toasted Corn flake» (αναγκάζοντας την εταιρία να μετονομαστεί σε Kellogg Co. το 1925), ο Γουίλ -μη έχοντας πια ένα μοναδικό προϊόν- επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στη διαφήμιση.

Τα πειράματα στη διαφήμιση ξεκίνησαν το 1906, όταν δαπάνησε $150 για να διαφημιστεί στην εφημερίδα μιας πόλης. Το πείραμα πέτυχε, και η επόμενη κίνηση ήταν μια πανάκριβη ολοσέλιδη διαφήμιση σε γυναικεία εφημερίδα, που έλεγε: «Το 90% από εσάς δεν μπορεί να βρει αυτή τη μάρκα στα καταστήματα, γι’ αυτό λοιπόν πιέστε τους καταστηματάρχες να την προμηθευτούν». Το 1907 μια άλλη έξυπνη διαφήμιση, ωθούσε τους πελάτες -χωρίς να γίνεται αναφορά στο όνομα της εταιρίας- να μπουν στο κατάστημα της γειτονιά τους την Τετάρτη για να δουν τι γίνεται. Οι πελάτες που το έκαναν θα έπαιρναν ένα δωρεάν δείγμα των νιφάδων καλαμποκιού. Η κίνηση αυτή, στην πόλη της Νέας Υόρκης όπου εφαρμόστηκε, αύξησε τις πωλήσεις κατά 15 φορές.

Ο Γουίλ Κέλλογκ θα πεθάνει πάμπλουτος το 1951, αφού προηγουμένως είχε επιδοθεί σε αμέτρητες φιλανθρωπίες και συνεισφορές σε ιδρύματα. Η τύχη τον βοήθησε ώστε να μην πεθάνει φτωχός, όπως φοβόταν. Όμως, αυτό που δεν κέρδισε ποτέ ήταν το σεβασμό από τον μεγαλύτερο αδερφό του.

Τα δύο αδέρφια, μετά το 1906, παρέμειναν δύο ξένοι. Τελικά, το 1943, ο 91χρόνος Τζον έγραψε ένα γράμμα, όπου αναγνώριζε ότι συχνά δεν ήταν δίκαιος με τον αδερφό του. Η παράδοση του γράμματος καθυστέρησε και όταν τελικά έφθασε στα χέρια του Γουίλ, ο Τζον είχε πεθάνει…

Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων αποτελεί πλέον έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι άκρως ενδιαφέροντα τα γεγονότα και οι συνθήκες ίδρυσης μεγάλων και ιστορικών επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μάθημα της Ιστορίας των Επιχειρήσεων  (Business History) διδάσκεται σε οικονομικές σχολές, με ειδίκευση στον τομέα της Διοίκησης και Διαχείρισης της Επιχείρησης  (Business Administration, Management).

Κάποιοι υποστηρίζουν πως η επιχειρηματικότητα είναι ένας ξεχωριστός συντελεστής παραγωγής, και αποτελεί την ικανότητα που έχει κάποιος να διαβλέπει κέρδος. Ο Γουίλ Κέλλογγ αναμφισβήτητα την είχε.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Ι. Πρωτοπαπαδάκης , Γνωστά ονόματα, άγνωστες ιστορίες
  2. Βιβλίο σχολικού οργανισμού, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γ’ Λυκείου
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Kellogg_Company
  4. http://www.kelloggs.gr/Page.aspx?id=10

Ανδρέας Στριφτάρας

Οικονομολόγος, καθηγητής  Λυκείου Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 22, 2012 at 1:19 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: