Επίσκεψη στο Μουσείο Ηρακλειδών

Μουσείο Ηρακλειδών 2Στο πλαίσιο των μορφωτικών επισκέψεων του σχολείου μας, οι μαθητές/τριες  του Α΄4  την 24 Οκτωβρίου 2012, επισκεφθήκαμε το μουσείο Ηρακλειδών, στην περιοχή του Θησείου.

Παρακολουθήσαμε με πολύ ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, το μορφωτικό πρόγραμμα:    “Τέχνη & Μαθηματικά: από την αισθητική της Τέχνης στη λογική των Μαθηματικών’’ . Μέσα από τη ματιά των καλλιτεχνών, μας δόθηκε η ευκαιρία να  συνδυάσουμε την τέχνη με τα μαθηματικά,  δυο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους. Καταφέραμε να βρούμε τα σημεία όπου συναντώνται κι αλληλοεπηρεάζονται  οι  δυο αυτοί  τομείς της ανθρώπινης σκέψης και  έκφρασης, όπως η σχέση μαθηματικών και μουσικής, μέσα από μία ιστορική διαδρομή, από την  γεωμετρική περίοδο, στην Κλασική  τέχνη , στην Αναγέννηση, στη γεωμετρία της Μοντέρνας τέχνης  και τέλος στην  τέχνη των fractals.

Ένα μέρος του  προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση της λογικής  και της  μαθηματικής σκέψης μέσω της  παρατήρησης πινάκων που εμπεριέχουν οφθαλμαπάτες οι οποίες οδηγούν σε αβεβαιότητες και αντιφάσεις. Επιπρόσθετα, οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική συμβάλλουν στην ανάδειξη της σχέσης που μπορεί να έχουν τα μαθηματικά με την τέχνη.

Τέλος, τα fractals αποτελούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα τα οποία συναντώνται ακόμα και στη φύση. Η απλότητα των γεωμετρικών  σχημάτων έρχεται σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα του φυσικού κόσμου και της  μοντέρνας τέχνης.

Αξίζει να το επισκεφθείτε!!

Αναστασία Αρτεμιάδη ΛΑ΄4

This entry was published on Νοέμβριος 2, 2012 at 12:45 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: