Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ανθρώπινα δικαιώματα2Το 1948 η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε στόχο να αποτελέσει το «κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και τα έθνη». Η ανθρωπότητα είχε ακόμα ανοιχτές τις πληγές ενός ανηλεούς πολέμου και η ανάγκη για στοιχειοθέτηση και κατοχύρωση των θεμελιωδών, απαράγραπτων και απαραβίαστων ελευθεριών όλης της ανθρώπινης κοινότητας ήταν πιο επιτακτική από ποτέ. Το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι λοιπόν οικουμενικό και αφορούν και την αστική  αλλά και την πολιτική έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Διακήρυξη δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα. Προκρίνει την ισοτιμία των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεταξύ τους αλληλεξάρτηση.

Οι συντάκτες της Διακήρυξης  αλλά και οι εκπρόσωποι των κρατών που την υπέγραψαν είχαν οραματιστεί έναν κόσμο όπου ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου, πεποιθήσεων, οι άνθρωποι θα είχαν όλοι τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια, έχοντας εξασφαλισμένο τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη. Τα βασικά αγαθά της ζωής, της ελευθερίας, της εργασίας, της στέγασης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της δυνατότητας εξέλιξης μέσα από ένα δίκτυο ίσων ευκαιριών θα ήταν κατοχυρωμένα.

Σήμερα,  64 χρόνια μετά, το όραμα της Διακήρυξης του 1948 μοιάζει πιο μακρινό από ποτέ. Η επέλαση της φτώχειας που έχει ως συνέπεια την έξαρση των ανισοτήτων, η αναβίωση ακραίων πεποιθήσεων ξενοφοβίας και εσωστρέφειας,  η οικονομική κατάρρευση που απετέλεσε το δεινό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης καθιστούν τους στόχους της Διακήρυξης πιο επίκαιρους από ποτέ. Και δυστυχώς, πιο μακρινούς παρά ποτέ. Ο αγώνας των σύγχρονων κοινωνιών θα πρέπει να είναι η ανάκτηση δικαιωμάτων που εκποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, θυσία στο βωμό του εύκολου πλουτισμού αλλά και της επιφανειακής ευημερίας. Η κοινωνία της υπερκατανάλωσης στην οποία όλοι ζήσαμε καλείται τώρα να πληρώσει το τίμημα της παθογένειάς της. Ανθρώπινα δικαιώματα

Η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι ο επαναπροσδιορισμός των αιτημάτων τους και η συστράτευση με σκοπό την ανάκτηση των βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών δικαιωμάτων που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη, την πρόοδο και την ανέλιξη ατόμων και κοινωνιών.

Άρης- Νικόλαος Παπαδόπουλος  ΛΓ΄1

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 2, 2013 at 8:50 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: