Χορεύοντας πεντοζάλη

Κρητική λύραΣτις μέρες οι νέοι απομακρύνονται όλο και πιο πολύ από την παράδοση και την ελληνική παραδοσιακή μουσική.  Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους επέλεξα να μάθω να παίζω κρητική λύρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως  λατρεύω την παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα την κρητική λύρα. Άλλωστε κατάγομαι από την Κρήτη και από πολύ νωρίς είχα ανάλογα ακούσματα από την οικογένειά μου, τον κοινωνικό μου περίγυρο,  και συνδύασα την ψυχική ευφορία και τη χαρά με το χορό και την κρητική λύρα.

Αυτό το μουσικό όργανο μου αρέσει ιδιαίτερα, διότι όταν παίζω κάποιον σκοπό(τραγούδι) νιώθω μια ευχαρίστηση μέσα μου, νιώθω πως μαθαίνω καλύτερα τον τόπο μου τις παραδόσεις  του, τον εαυτό μου.  Κατάγομαι άλλωστε από την Κρήτη.

Ένα παράδειγμα για το πως νιώθω όταν παίζω λύρα θα μπορούσε να είναι ένα στίχος που είχε γράψει ένας από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής: ‘’Εννιά χρονών ήμουνα σαν έπιασα τη λύρα με πίστη την αγάπησα κι απόφαση το πήρα. Λύρα να μάθω ήθελα την Κρήτη να γλεντήσω και σαν την επρωτοέπιασα άρχισα να ελπίζω’.’

Η λύρα πριν φτάσει στη σημερινή της μορφή πέρασε πρώτα από δύο μορφές:

α) η πρώτη της μορφή ήταν η αχλαδόσχημη, η οποία έμοιαζε με αχλάδι και παιζόταν από το 17ο αιώνα στο νησί.

β) η δεύτερη μορφή της ήταν η βιολολύρα, η οποία έφερε κάποια χαρακτηριστικά του βιολιού και παιζόταν κατά το 1920 και μέχρι τη δεκαετία του ΄40.

γ) τέλος, είναι η σημερινή μορφή της λύρας η οποία είναι η εξέλιξη της αχλαδόσχημης και παιζόταν ιδιαίτερα μετά το 1950 μέχρι και σήμερα σε όλη την Κρήτη.Κρητική λύρα1

Το χαρακτηριστικό τις σημερινής λύρας είναι η τρεις  χορδές της οι οποίες έχουν το ίδιο κούρδισμα με αυτές του βιολιού, εκτός βέβαια της τέταρτης η οποία δεν υπάρχει στην κρητική λύρα.

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε όλοι με τη μουσική και ιδιαίτερα με την κρητική λύρα  που είναι πηγή αισθητικής και ψυχικής  καλλιέργειας.

Αριστοτέλης Μανουσάκης ΛΑ΄4

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 18, 2013 at 10:22 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: