Περιβάλλον και Ανακύκλωση

ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ3Η ανακύκλωση των συσκευασιών αφορά στη διάσωση του περιβάλλοντος άρα την ίδια τη ζωή μας. Σκεφτείτε ένα μικρό μόνον παράδειγμα: ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με τον χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.

Επιπλέον, για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια απ’ ότι για τη διαδικασία παραγωγής χαρτιού από ξύλο. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο στην Αττική, 200.000 τόνοι χαρτιού καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια, αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου των απορριμμάτων της κάθε χρόνο. Για την παραγωγή αυτού του όγκου χαρτιού θυσιάστηκαν 3.400.000 δέντρα και καταναλώθηκαν 68.000.000 κυβικά νερού, δηλαδή μια ποσότητα νερού που θα κάλυπτε τις ανάγκες του πληθυσμού τις Αττικής για 80 ημέρες! Γνωρίζοντας πόσο ζεστά είναι πια τα καλοκαίρια μας καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένη ούτε μια σταγόνα νερού.

«Ανακυκλώνω» σημαίνει, ουσιαστικά, αξιοποιώ τα απορρίμματα. Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί μπορούν να μετατρέψουν άχρηστα και επικίνδυνα για τον άνθρωπο υλικά, σε χρήσιμα και ακίνδυνα. Με την ανακύκλωση των σκουπιδιών μας επιτυγχάνουμε διπλό όφελος για το περιβάλλον, διότι από τη μια πλευρά αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τη ρύπανση και από την άλλη, εξοικονομούμε ενέργεια και υλικά.

Η ανακύκλωση εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, και οι πολίτες των χωρών αυτών σέβονται και ενισχύουν τη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο, γίνεται τώρα πραγματικότητα η φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Όχι πια με ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες αλλά συγκροτημένα, με το Σύστημα Συλλογικής/ Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή με τους γνωστούς Μπλέ Κάδους.

Κάθε σπίτι να έχει σε μικρή απόσταση έναν μπλε κάδο και να μπορούν όλοι, ακόμα και οι ηλικιωμένοι και οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να διανύσουν μεγάλη απόσταση, να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση.

Έτσι, σε όλους τους Δήμους υπάρχει πια μια σπουδαία υποδομή οικολογικής δραστηριότητας και μένει να ενισχυθεί από την δική μας ευαισθησία.

Το Πρόγραμμα όμως δεν σταματάει στους μπλε κάδους. Συζητείται ακόμη η προοπτική τοποθέτησης ειδικών κάδων, μεγαλύτερης χωρητικότητας, για τις μεγάλες συσκευασίες.ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ2

Για τον λόγο αυτό καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στις ενέργειες των Δήμων για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και για μια πιο όμορφη πόλη.

Αν η καθαριότητα είναι Πολιτισμός τότε η ανακύκλωση είναι Παιδεία. Και σίγουρα, διαθέτουμε όλοι και τα δύο!!

Δημήτρης Κούκης, ΛΑ΄4

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 23, 2013 at 7:41 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: