Κ. Θεοτόκης: «Η Τιμή και το Χρήμα»

Στo πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας της Β΄ Λυκείου, και ειδικότερα μετά τη μελέτη της νουβέλας του Κ. Θεοτόκη: ¨Η Τιμή και το Χρήμα¨,  μαθητές της Β’ Λυκείου ανέλαβαν, υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Γ. Νταουλτζή, να συνεχίσουν, να προεκτείνουν τον μύθο του εν λόγω βιβλίου υπό τον τίτλο ¨Δέκα χρόνια μετά…¨.

Οι συμμαθητές μας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό!

Κάθε εβδομάδα, λοιπόν, θα αναρτούμε στην εφημερίδα του σχολείου μας δύο ιστορίες των συμμαθητών/τριών μας.

Απολαύστε τες!!

Η συντακτική ομάδα

«Δέκα χρόνια μετά…»

Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ1ΕΦΗΜΟ Ανδρέας και η Ρήνη συναντιούνται τυχαία μετά από δέκα χρόνια στη μικρή πλατεία του χωριού. Είχε περάσει τόσος καιρός. Το πέρασμα του χρόνου μαζί με την ωριμότητα είχε αποτυπωθεί στις φυσιογνωμίες τους. Στην αρχή δίστασαν να μιλήσουν ο ένας στον άλλο, ήταν σαν δύο ξένοι. Ο Ανδρέας βρήκε το κουράγιο να της πει:

«Ρήνη σύ, δεν το πιστεύω! Πότε εγύρισες πίσω;» τη ρώτησε διστακτικά με το φόβο ότι δεν θα του απαντήσει.

«Γεια σου Ανδρέα» αποκρίθηκε η Ρήνη με μια ψυχρότητα στο λόγο της, ενώ τα  μάτια της είχαν βουρκώσει. Μέσα της ένιωσε σαν να είχε έναν κόμπο στο στομάχι. Με δυσκολία ξεστόμισε:

«Ήρθα να δω την μάνα μου μαζί με τη μικρή  Δανάη!» πρόσθεσε.

«Ποια Δανάη; Να υποθέσω ότι εννοείς την κόρη σου, δηλαδή την κόρη μας…!» της είπε ο με μελαγχολία ο Ανδρέας.

Εκείνη απέφυγε να απαντήσει μα έγνεψε το κεφάλι της και έστρεψε τη ματιά της αλλού.

«Πες μου Ρήνη, γιατί επήρες τότε την σκληρή απόφαση του χωρισμού μας;» «Γιατί, διέγραψες τα πάντα και έφυγες στην ξενιτιά; Γιατί δεν έδωσες κανένα σημείο ζωής, απ’ όταν έφυγες;» την βομβάρδισε με απανωτά ερωτήματα ο Ανδρέας.

«Τι νόημα θα είχε;» του αποκρίθηκε η Ρήνη «Αφού ο καθένας μας πήρε την απόφασή του και τράβηξε το δρόμο του. Στη ζωή μας πολλές φορές βρισκόμαστε σε αδιέξοδα και πρέπει να αποφασίζουμε. Εγώ διάλεξα τη δύσκολη πορεία, της ξενιτιάς, της μοναξιάς, αλλά συνάμα της ελευθερίας, της τιμής και  της αξιοπρέπειας μου. Συ, Ανδρέα, ακολούθησες τα δικά σου πιστεύω σου και πήρες το δρόμο του χρήματος».

«Βρήκες, λοιπόν, την ευτυχία σου;» τον ρώτησε η Ρήνη.

«Όχι, Ρήνη. Αυτή χάθηκε τότε!» ψέλλισε με ένα βαρύ αναστεναγμό. Κοιτάχτηκαν στα μάτια με νόημα χωρίς να πουν κουβέντα και αγκαλιάστηκαν βαθιά συλλογισμένοι…..

Αλεπάκος Ανδρέας, ΛΒ΄1


 «Δέκα χρόνια μετά…»

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που άφηκε η Ρήνη τον Ανδρέα,την μητέρα της και την οικογένεια της, που ξενιτεύτηκε σε ξένα μέρη σε ξένους τόπους. Άφησε την αγνή καθημερινότητα της και ήρθε στην πρωτεύουσα έγκυος σαν ήταν, μόνη χωρίς να γνωρίζει τίποτε και κανέναν. Η Ρήνη είχε αποφασίσει να σώσει την τιμή της και να απαλλαχτεί από τη κοινωνία αυτή που μεγάλωσε και που μόνο προβλήματα της είχε δημιουργήσει. Από όσο φάνηκε το μέλλον, της επιφύλασσε πολλές δυσκολίες αλλά και πολλές εκπλήξεις.

Παρασκευή πρωί, είχε κιόλας ετοιμάσει τα πράγματά της, ένα σακί γεμάτο τρόφιμα και μια τσάντα με πέντε-έξι ρούχα και ένα παλτό στο χέρι για τις δύσκολες και κρύες νύχτες. Πέρασε νύχτες και μέρες ξαπλωμένη στα παγκάκια, ώσπου ένας διανοούμενος μεγάλος σε ηλικία  τη ρώτησε ευγενικά αν ήθελε κάποια βοήθεια και εκείνη απάντησε μονολεκτικά :

– Κυψέλη, πείτε μου απλά πως να φτάσω στην Κυψέλη.Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ2ΕΦΗΜ

Ο γέρος της είπε και η Ρήνη άρχισε να τρέχει να φτάσει επιτέλους στο σπίτι της μακρινής εξαδέλφης, με την οποία είχαν μιλήσει πριν φύγει απ’ το χωριό, για να την φιλοξενήσει.

Πέρασε αρκετός καιρός και η Ρήνη είχε επιπλέον γεννήσει ένα πανέμορφο αγγελούδι, άσπρο άσπρο με ροζοκόκκινα μάγουλα και ένα βλέμμα σπινθιροβόλο σαν αυτό με το οποίο την είχε πρωτοκοιτάξει ο Ανδρέας. Ωστόσο η καθημερινότητά της ήτο δύσκολη. Βρήκε δουλειά σε ένα ταχυδρομείο για να βγάζει ίσα ίσα ένα μεροκάματο και τα απογεύματα μαγείρευε σε ένα σπίτι της γειτονιάς που χρειαζόταν επιπλέον βοήθεια. Πονούσε που μεγάλωνε μόνη της το μικρό αυτό αγγελούδι,που όσο μεγάλωνε έμοιαζε όλο και περισσότερο στον πατέρα του. Μέρα με τη μέρα η ζωή της δυσκόλευε, όμως ευτυχώς είχε δίπλα της την Κατερίνα την ξαδέρφη της η οποία, είχε πάρει σύνταξη και  βοηθούσε τη Ρηνούλα με το Κωστή.

……………………………………………………………………………….

– Δέκα χρονών έφτασες βρε Κωστή και δεν μπορείς να μαζέψεις τα πράγματά σου ;

– Έλα ρε μάνα θα τα μαζέψω σε λιγάκι

– Εντάξει παλικαράκι μου εγώ θέλω εσύ να είσαι καλά, πάω τώρα δίπλα στον μπάρμπα Γιώργο να πάρω ψωμάκι για το μεσσημεριανό και έρχομαι.

– Εντάξει, εγώ θα κάτσω εδώ με τη θεία

Στον δρόμο και απορροφημένη από τις σκέψεις και τις ανησυχίες, για το πως θα μεγάλωνε το Κωστή, τι θα έκανε στη ζωή του αλλά και το κυριότερο πως δεν θα περνούσε στον γιο τον πόνο που η ίδια πέρασε και έτσι αφηρημένη όπως ήταν έπεσε πάνω σε ένα κύριο .

– Με συγχωρείτε απλώς.

– Ρήνη επιτέλους σε βρήκα, δεν άλλαξες καθόλου κοριτσάκι μου σαν να μην πέρασε μια μέρα

– Ανδρέα τι θέλεις εδώ; Πως με βρήκες; Γιατί ήρθες;

– Ξέρω πως δεν θέλεις να με βλέπεις και ό,τι και να πεις έχεις απόλυτο δίκιο αλλά άκου με.

–  Όχι φύγε με ακούς ;ΦΥΓΕ είπε η Ρήνη και άρχισε να τρέχει κλαίγοντας

– Στάσου Ρήνη, στάσου απλά άκου με σε ψάχνω εδώ και δύο χρόνια  ρώτησε την σιόρα Επιστήμη και προσπάθησα να σε βρω. Περιφέρομαι δυο μήνες στην πρωτεύουσα χωρίς να ξέρω που να πάω τσι Ρήνη μην με αφήνεις έτσι.

– Εσύ μ’ άφησες πρώτος, εσύ επέλεξες το χρήμα και όχι εμένα,  εσύ με ντρόπιασες σε όλο το χωριό ΕΣΥ!

– Το ξέρω το χρήμα με θόλωσε για αυτό ήρθα τώρα γιατί άλλαξα  σ’ αγαπάω μ’ ακούς σ’ αγαπάω.

– Αυτό δεν είναι αγάπη Ανδρέα

– Φέρε μου το χέρι σου, σε παρακαλώ

Ο Ανδρέας έβαλε το χέρι της Ρήνης στην καρδιά του που έτρεμε σαν μικρού παιδιού και άρχισε να κλαίει μ’ αναφιλητά

– Έλα να δεις τον γιό σου Ανδρέα πάνε δέκα χρόνια τώρα, έλα να δεις το παλικάρι σου, το Κωστή μας.

– Ρήνη ξέρω πέρασαν χρόνια άλλαξες, με μίσησες αλλά σ’ αγαπάω.

Βαϊδάνη Στεφανία, ΛΒ΄1

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 4, 2013 at 9:58 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: