Κ. Θεοτόκης: «Η Τιμή και το Χρήμα»

Στo πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας της Β΄ Λυκείου, και ειδικότερα μετά τη μελέτη της νουβέλας του Κ. Θεοτόκη: ¨Η Τιμή και το Χρήμα¨,  μαθητές της Β’ Λυκείου ανέλαβαν, υπό την καθοδήγηση του φιλολόγου κ. Γ. Νταουλτζή, να συνεχίσουν, να προεκτείνουν τον μύθο του εν λόγω βιβλίου υπό τον τίτλο ¨Δέκα χρόνια μετά…¨.

Οι συμμαθητές μας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό!

Κάθε εβδομάδα, λοιπόν, θα αναρτούμε στην εφημερίδα του σχολείου μας δύο ιστορίες των συμμαθητών/τριών μας.

Απολαύστε τες!!

Η συντακτική ομάδα

«Δέκα χρόνια μετά…»

Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ1ΕΦΗΜΗ Ειρήνη και ο Αντρέας είναι ένα ζευγάρι της επαρχίας. Ο Αντρέας καταγόταν από αρχοντική οικογένεια, όμως ο πατέρας του, τον άφησε παρά πολλά χρέη και τώρα κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται λαθρέμπορος κι έτσι γνωρίζει την Ειρήνη καθώς τον βοήθησε η μητέρα της να γλιτώσει από χωροφύλακες. Η Ειρήνη ήταν ένα σεμνό, απλό κορίτσι που βοηθούσε τη μητέρα την πρόσεξε ο Αντρέας κι ερωτεύτηκαν.

Έζησαν έναν μεγάλο έρωτα κόντρα στις αντιλήψεις της εποχής και στους κανόνες της μητέρας της Ειρήνη και του χωριού. Όμως εξαιτίας της φτώχειας τους παγιδεύτηκε η αγάπη τους στα δίχτυα του χρήματος κι έσβησε. Έτσι αναγκάστηκαν να χωρίσουν και να ακολουθήσει ο καθένας τον δρόμο του. Η Ειρήνη έφυγε στο εξωτερικό, δούλευε σκληρά σε πολλές δουλείες με κάτι μικροοικονομίες που είχε από το σπίτι της για να μπορέσει να βρει κάποιον να μείνει κι αν μεγαλώσει το μωρό της. Μέχρι τότε έμενε σε ένα ξενοδοχείο όπου οι ιδιοκτήτες την βοήθησαν να σταθεί στα πόδια της. Με τα πρώτα λεφτά που έβγαλε από τη δουλειά που της πρότειναν, νοίκιασε ένα σπίτι κι ξεκίνησε μαθήματα ξένων γλωσσών για να μπορέσει να επικοινωνεί. Αργότερα, γνώρισε έναν εξαιρετικό άνθρωπο που την αγάπησε πραγματικά και τη βοήθησε πολύ με το παιδί της και γενικά στην κοινωνική ζωή της. Η Ειρήνη αναδείχτηκε ως σπουδαία αρχαιολόγος στο Παρίσι με μια ενδιαφέρουσα δουλειά και μια ισορροπημένη σχέση.

Τα πράγματα όμως θα της ταράξουν τη ζωή της καθώς θα συναντηθεί με τον Αντρέα, ο οποίος έζησε και αυτός στο εξωτερικό για αρκετά χρόνια  αλλά τώρα ζει στην Ελλάδα διευθύνοντας μια δική του επιχείρηση. Όλα αυτα τα χρόνια έκανε επιπόλαιες σχέσεις χωρίς ουσιαστικό νόημα και ζούσε μια ζωή άνετη αλλά παράλληλα κενή.

Δεν είχε συναισθήματα και η ζωή του κυλούσε χωρίς νόημα. Η συνάντηση τους θα γίνει σε ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός στο Παρίσι όπου θα κληθούν να παρευρεθούν μαζί στο ίδιο τραπέζι εξαιτίας κοινών γνώσεων. Εκεί συνειδητοποιούν πως η φλόγα τους ποτέ δεν έσβησε. Ο Αντρέας την πολιόρκησε αρκετά από τότε παρ’ όλες τις αντιδράσεις της Ειρήνης. Έμαθε για το παιδί του το οποίο είχε γίνει ένα πανέμορφο κοριτσάκι και προσπάθησε να ξανακερδίσει τη παλιά του αγάπη που ποτέ δεν έπαψε να σιγοκαίει.

Μαργαριτοπούλου Χριστίνα-Μαρία, ΛΒ΄1

Κ. Θεοτόκης Η τιμή και το χρήμα2Ο Αντρέας και  η Ρήνη συναντιούνται μετά από δέκα χρόνια στην Αθήνα. Η Ρήνη έχει γεννήσει το γιο τους και δουλεύει μοδίστρα. Ο Αντρέας δουλεύει σε ένα παραδοσιακό καφενείο. Είναι μεροκαματιάρηδες και οι δυο .

Ένα απόγευμα ο Αντρέας επισκέφτηκε το μαγαζί που έραβε η Ρήνη για ράψει ένα καινούριο παντελόνι. Βλέπει μπροστά του τη  Ρήνη και ξαφνιάζονται και οι δυο. Η Ρήνη αρπάζει τα ψαλίδι και του ζητάει με άγριο τρόπο να φύγει από το μαγαζί. Ο Αντρέας της  ρίχνει ένα γερό χαστούκι και της ζητάει να ησυχάσει λέγοντας της ότι ήταν ο μοναδικός άντρας που αγάπησε ποτέ.

Και της λέει «γέννησες μωρή το γιο μου»;

Η Ρήνη για να τον αποφύγει του λέει ότι το παιδί δεν γεννήθηκε ποτέ. Βλέπει τον Αντρέα να νευριάζει και του λέει τελικά όλη την αλήθεια ότι δηλαδή το παιδί γεννήθηκε κανονικά ,πάει σχολειό και να περάσει κανένα απόγευμα να το δει. Ο Αντρέας μετά από λίγο καιρό γνώρισε το γιο του και τα πήγαιναν καλά και ήρθαν πιο κοντά με τη Ρήνη σε πιο στενή σχέση και της ξαναέκανε πρόταση να παντρευτούν και να ζήσουν στο νησί ευτυχισμένοι σαν οικογένεια.

Η Ρήνη το σκέφτηκε και είπε το ναι και πήγαν ξανά πίσω στην Κέρκυρα και ξεκίνησαν μια καινούρια ζωή.

 Πιτσόλης Γιάννης, ΛΒ΄1

Οι ρίζες ενός ανθρώπου πάντα θα τον στοιχειώνουν. Οι αναμνήσεις, οι άνθρωποι και η ζωή του  που την φόνευσε με το πρώτο βήμα που μπάρκαρε στο πλοίο  θα τον φωνάζουν πάντα πίσω , σειρήνες θα γίνουν στο μυαλό του και κάποια στιγμή θα λυγίσει στο κάλεσμα τους.

Έτσι και η Ρήνη μετά από δέκα χρόνια δεν άντεξε, ύστερα από μια μάχη με τη κοινωνία νίκησε, κατάφερε το αδύνατο σε δέκα χρόνια. Με τι κόστος όμως αναλογίστηκε κοιτώντας τον ορίζοντα.  Έφτασε επιτέλους. Έβλεπε την Κέρκυρα ίδια όπως την άφησε τότε που ήταν έγκυος στον γιο της, τώρα όμως τον άφησε πίσω. Έτσι κι’ αλλιώς σε δυο μέρες θα γυρνούσε.Η ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ2ΕΦΗΜ

Ήταν έξι ώρα όταν έφτασε και είχε ήδη αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει με τα καλά του έξω. Στον αέρα πλανιόταν μια γιορτινή αίσθηση όπως κάθε κυριακάτικο απόγευμα. Καθώς περπατούσε ανάμεσα στον κόσμο οι αναμνήσεις της ξυπνούσαν από τον βαθύ λήθαργο τους και ξανάρχισε να θυμάται την δύσκολη αλλά τίμια ζωή της  που είχε εδώ.

– Ανάθεμα τα τάλαρα  ακούστηκε να της λέει μια φωνή πικρά. Η Ρήνη πάγωσε καθώς  αντίκρισε την σκιά αυτού που τον θυμόταν ως Αντρέα. Και ήταν όντως μια σκιά του εαυτού του. Ένα πρόσωπο σκαλισμένο από της δυστυχίες. Ελάχιστα από τα μαλλιά του είχαν απομείνει στο κεφάλι του. Την τραγική εμφάνιση την συμπλήρωνε το ρακένδυτο ντύσιμο το, μόνο τα μάτια ήταν απείραχτα από τον χρόνο. Η εμφάνισή του τάραξε τη Ρήνη και σε μια προσπάθεια να καταπνίξει  τα  συναισθήματά της με πνιγμένη φωνή είπε «τι είπατε;»

Εκείνος με βραχνιά και με πικραμένη φωνή είπε «δεν με θυμάσαι Ρήνη». Τα μάτια είχαν θολώσει είχε λυγίσει από τα βάσανα της ζωής. Έπαιξε στα χαρτιά με τη ζωή για μια υπόληψη και για μια χούφτα χρήματα και πόνταρε την αγάπη αλλά η αγάπη όμως δεν ποντάρεται ούτε και εξαγοράζεται  έτσι τα χάσε όλα γιατί με  αγάπη δίνεις αξία  στα πράγματα

Και ήταν και οι δυο τους ακίνητοι, ο ένας ήταν πιασμένος από τη ματιά του αλλού. Τα λόγια ήταν άχρηστα και τα συναισθήματα τους μπερδεμένα για κάτι που η Ρήνη το πίστεψε και ο Αντρέας το πούλησε, για κάτι το οποίο τους έχει καθηλώσει και κάθε λέξη είχε αχρηστεύσει.  Δεν ήταν σπίθα όμως αλλά μια τελευταία αναλαμπή από μια άλλη εποχή. Η τιμή και το χρήμα μπορεί να μη νίκησαν την αγάπη τους μα ούτε την  κέρδισαν.

Σακκής  Γιάννης, ΛΒ΄1

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 3, 2013 at 8:14 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: