MUN 2013- 14

photo17 με 19 Οκτωβρίου 2013. Ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις  τριών ημερών το οποίο όμως ήταν αρκετό για να γεμίσει με απίστευτες εμπειρίες. Σε μία προσπάθεια διεθνούς έκτασης για την ενημέρωση και την εξοικείωση των νέων όλου του κόσμου για θέματα που ακόμη και σήμερα φαίνεται να διχάζουν πολλούς οργανισμούς και κυβερνήσεις, πραγματοποιήθηκε το 16ο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών ( MUN), στο οποίο έφηβοι από κάθε γωνιά του πλανήτη καλούνται να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις και να δώσουν λύσεις σε ζητήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημασίας. Το κάθε παιδί λοιπόν πρέπει να σταθεί ικανό για να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα εκείνη που του δίνεται μέσα από τη διαδικασία της κλήρωσης. Μετά από σκληρή εργασία πολλών μηνών και ουσιαστική αφοσίωση στην έρευνα, ο κάθε εκπρόσωπος πρέπει να συντάξει ένα ψήφισμα το οποίο θα περιλαμβάνει τις ιδέες και τις προτάσεις που εκφράζουν την κάθε χώρα με σκοπό όλα τα κράτη να συνεργαστούν για να βρεθεί μία κοινή πολιτική που θα διαγράψει τις διαφορές και τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Τα θέματα που πραγματεύονται οι νέοι προβληματίζουν σήμερα πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η προστασία του περιβάλλοντος, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, και άλλα πολλά ζητήματα που κινητοποιούν τους νέους ν΄  αναλάβουν πρωτοβουλίες, να ενημερωθούν και ν΄ αλλάξουν τον κόσμο που βρίσκεται στα χέρια τους. Φυσικά, είναι αναμενόμενο πολλές φορές να υπάρχουν διαφωνίες και ανταγωνισμοί μεταξύ των κρατών, καθώς ο κάθε εκπρόσωπος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να υπερασπιστεί την ιδεολογία, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις και την πολιτική της χώρας του και να πείσει παράλληλα, και τις  υπόλοιπες χώρες να συμμαχήσουν  και να ενωθούν υπέρ του ψηφίσματός του.

Ήταν τρεις μέρες απίστευτης έντασης και κούρασης, οι οποίες όμως άξιζαν και με το παραπάνω τη βαθειά προσήλωση αλλά και την ενεργή συμμετοχή μας. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη και ξεχωριστή εμπειρία, πρωτ΄ απ΄ όλα να γνωρίσεις λεπτομερώς την κάθε χώρα και να δουλέψεις σκληρά πάνω στα προβλήματα που την απασχολούν. Στη συνέχεια δε θα μπορούσα να κρύψω τον ενθουσιασμό μου σε ό,τι αφορά τη συνεργασία αλλά και τη γνωριμία μας με πολλά παιδιά, με τα οποία εργαστήκαμε άψογα σε όλους τους τομείς λόγω της αγάπης μας και του ενδιαφέροντός μας να γίνουμε αύριο δραστήριοι πολίτες  που μπορούν ν΄αντιμετωπίζουν με λογική και ψυχραιμία τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ειλικρινά δεν έχω λόγια να περιγράψω τα συναισθήματά μου  κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας. Παρατηρούσα με αγωνία τις απόψεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων και βρισκόμουν πάντοτε σε ετοιμότητα να δώσω τις δικές μου απαντήσεις  πάνω στο θέμα που διαπραγματευόμασταν.  Στην αρχή δυσκολευόμουν να προσαρμοστώ στο κλίμα, το οποίο πρέπει να παραδεχτώ πως δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό μεταξύ των αντίπαλων κρατών. Γρήγορα όμως συνειδητοποίηση την τακτική που έπρεπε ν΄ ακολουθήσω και τελικά το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα. Ήταν απίθανο από κάθε πλευρά να βλέπεις  χώρες  με αγεφύρωτες διαφορές, να καταφέρνουν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις, γεγονός που οφείλεται φυσικά στην εξαιρετική προσπάθεια όλων των αποστολών να υπερισχύσουν με λογικά, εύστοχα και πειστικά επιχειρήματα.

Προσωπικά, ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε κάτι ανάλογο και μου έχουν αποτυπωθεί οι καλύτερες εντυπώσεις και οι πιο καλές αναμνήσεις. Φυσικά χωρίς την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση από τις καθηγήτριές μου, δε θα είχα καταφέρει και πολλά. Μου έδωσαν μία καταπληκτική ευκαιρία την οποία άρπαξα αμέσως χωρίς κανέναν δισταγμό ή αμφιβολία. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη, μοναδική. Είμαι ειλικρινά ενθουσιασμένη και νιώθω τυχερή που μπόρεσα να συμμετάσχω. Ανυπομονώ και πάλι να βρεθώ στην ίδια θέση και πιστεύω πως αυτό το συναίσθημα ικανοποίησης και περηφάνιας που κρατάς στο τέλος, μένει για πάντα αξέχαστο!!

 

Γεωργιάδου Εύα Λ Α΄4

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 2, 2013 at 10:34 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: