« Πατέρας στο σπίτι » του Α. Παπαδιαμάντη

Ο ρόλος της γυναίκας και του άνδρα στην κοινωνία της εποχής..

papadiamantisΟ Παπαδιαμάντης μέσα από την περιγραφή στιγμών της καθημερινής ζωής παρουσιάζει διάφορους χαρακτήρες και τον ρόλο τους την εποχή που εκτυλίσσεται το διήγημα. Έτσι μέσα από την παρουσίαση του πατέρα Μανώλη και της συζύγου του Γιαννούλας αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας την τελευταία δεκαετία του 1800.

Ο πατέρας εμφανίζεται αδιάφορος για την οικογένεια του, χωρίς κανένα σεβασμό στην έννοια της πατρότητας. Είναι τεμπέλης, ανεύθυνος  και άσωτος. Μεθάει και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η προσωπική του διασκέδαση.Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το γεγονός ότι οι πράξεις του ταλαιπωρούν την οικογένειά του,  ο κοινωνικός περίγυρος δεν κατακρίνει τη συμπεριφορά του.

Από την άλλη πλευρά η Γιαννούλα είναι μια αφοσιωμένη και εργατική μητέρα που αγωνίζεται για να συντηρήσει την οικογένεια της και υπομένει όλες τις ταπεινώσεις και τα αρνητικά σχόλια. Παρά τις προσπάθειές της να προσφέρει στην οικογένειά της, στο τέλος επικρίνεται  τόσο από την γειτονιά όσο και  από τον άνδρα της και μένει μόνη της να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της καθημερηνότητας.Σε αντίθεση με τον άνδρα της πολύ εύκολα αμφισβητήθηκε από τον κοινωνικό περίγυρο. Κλονίζεται  η  ηθική της ακεραιότητα απλά και μόνο από το γεγονός ότι δέχεται στο σπίτι της έναν άνθρωπο που φέρνει τρόφιμα για τα παιδία της.

Μέσα από το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη πληροφορούμαστε για τον ρόλο του άνδρα της εποχής εκείνης που είναι κυριαρχικός και συμπεριφέρεται σαν αφέντης. Δε σέβεται τη γυναίκα του και την εκμεταλλεύεται . Αντίθετα η γυναίκα φαίνεται υποταγμένη στον άνδρα και πρέπει να είναι τίμια, εργατική ,υπάκουη και καλή νοικοκυρά. Μένει στο σπίτι, δε διασκεδάζει και φροντίζει τα παιδιά . Η γυναίκα της εποχής εκείνης δεν έχει διεξόδους και φαίνεται υποταγμένη στον άνδρα.

 

Ελένη Παπαθανασίου Λ Α΄4

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 12, 2013 at 6:37 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: