Έκθεση Leonardo DaVinci

IMG_0058Πριν από λίγες εβδομάδες το τμήμα Α4  του Λυκείου επισκέφτηκε την έκθεση στο μουσείο Μπενάκη με θέμα «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυία».

Είναι διεθνώς γνωστό ότι ο DaVinci υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες ιδιοφυΐες της Αναγέννησης. Αυτή η έκθεση πληροφόρησε όλους μας λεπτομερώς για την ακριβή πορεία της ζωής του και τα επιτεύγματά του τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστήμη.

Μπορούμε με άνεση να πούμε ότι ο Leonardo DaVinci είχε προχωρημένη σκέψη για την εποχή του, πράγμα που δικαιολογεί όλες του τις εφευρέσεις, ιδέες και ζωγραφιές. Γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου 1452. Αρχικά εργάστηκε στο εργαστήρι ζωγραφικής του Βερόκιο, όμως παράλληλα έφτιαχνε και τα δικά του έργα. Ύστερα μετακόμισε στο Μιλάνο, όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως μηχανικός, ζωγράφος και γλύπτης στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα. Τα έργα του τα έφτιαχνε ύστερα από παραγγελία και πολλά από αυτά τα είχε αφήσει ημιτελή, όπως η γνωστή σε όλους μας Μόνα Λίζα. Δέκα χρόνια πριν το τέλος της ζωής του εντρύφησε ιδιαίτερα στην ανατομία, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες όπως για παράδειγμα για την λειτουργία του εγκεφάλου και για το σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατό του εργάστηκε στην βασιλική αυλή και παράλληλα συνέχισε τα πειράματά του και ασχολήθηκε με αρχιτεκτονικά και αρδευτικά σχέδια. Το μεγαλύτερό του πάθος ήταν το πέταγμα των πουλιών και γι’ αυτό είχε αρκετά σχέδια για μηχανές αεροδυναμικής. Επίσης σημαντικές ήταν οι ιδέες του για τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μέσω αυτής της έκθεσης είχαμε τη δυνατότητα να δούμε αναπαραστάσεις των ζωγραφικών του καλλιτεχνημάτων, μικρογραφίες των εφευρέσεών του πάνω στη μηχανική, καθώς και ψηφιακά αποσπάσματα από τα σημειωματάριά του. Όλα αυτά ήταν τοποθετημένα σε ένα χρονολόγιο, που μας διευκόλυνε να δούμε την εξελικτική του πορεία μέσα στο χρόνο.

Η έκθεση αυτή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βοήθησε όλους εμάς να κατανοήσουμε την πολύπλευρη προσωπικότητα του Λεονάρντο ΝταΒίντσι.

Βιργινία Κακλαμάνη Λ Α΄ 4

This entry was published on Νοέμβριος 20, 2013 at 11:25 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: