Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο 2014 των Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Χωρίς τίτλοΜαθητές και μαθήτριες του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, με αφορμή την έκδοση του Ημερολογίου 2014 του σχολείου μας, καταγράφουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις προοπτικές διαμονής των νέων στην Ελλάδα..

 

«Όταν ήμαστε παιδιά, μας ρωτούσαν τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Κλασικές απαντήσεις: αστροναύτης, πρόεδρος, πριγκίπισσα, γιατρός… Τώρα μας ρωτάνε και, ενώ τώρα πρέπει ν’ αποφασίσουμε και να είμαστε σίγουροι γι’ αυτή μας την απόφαση, δεν ξέρουμε τι να τους απαντήσουμε. Λοιπόν αυτή είναι η απάντηση που τους δίνουμε: Δεν ξέρουμε. Μπορεί να γίνουμε διαφημιστές ή γιατροί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, δάσκαλοι, ζωγράφοι ή ηθοποιοί. Αυτό που ξέρουμε στα σίγουρα, όμως, είναι πως δεν χάνουμε τις ελπίδες μας. Και ναι, μπορεί να είμαστε όπως λένε καλομαθημένοι και να μην ξέρουμε πώς ν’ αντιμετωπίσουμε τον έξω κόσμο. Αυτό δεν μας σταματάει από το να πιστεύουμε όμως. Μερικοί από εμάς θα φύγουν, και άλλοι θα κάτσουν εδώ. Στη μικρή και όμορφη Ελλάδα. Και θα την αναστηλώσουν σιγά σιγά από τα ερείπια. Γιατί μπορούν. Γιατί μπορούμε. Όπως λέει και μια γνωστή ατάκα, «όλα είναι δυνατά, μόνο αν πιστέψεις»… Και εμείς αυτό ακριβώς κάνουμε. Πιστεύουμε.”

Κλειώ Βουλγαράκη Β2΄Λ

 

 

«Αρχικά, για να υπάρχουν προοπτικές διαμονής των νέων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να εξασφαλισθεί αξιοκρατία στην κοινωνία μας –μια έννοια η οποία έχει εκλείψει προς το παρόν–, έτσι ώστε να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη, δυνατότητα απασχολήσεως και ανάλογη αμοιβή σε πλήθος εργασιών, εξασφαλίζοντας μια αξιοπρεπή διαβίωση. Όλες οι προαναφερθείσες αρετές, όμως, απαιτούν συλλογική προσπάθεια για να ενταχθούν στην πραγματικότητα. Οι διαμαρτυρίες, οι μεμψιμοιρίες και η καθημερινή κατάκριση των δρώμενων που συμβαίνουν εντός της Ελλάδας, χωρίς παράλληλη προσπάθεια διορθώσεως των αιτιών πρόκλησής τους και βελτίωσης της κρατούσας κατάστασης (όπως αυτή περιγράφεται στην εισαγωγή), δεν συντελούν στην αντιμετώπισή τους.

Σπύρος Καλογερόπουος Β1΄Λ

 

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 9, 2014 at 12:42 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: