Εφηβεία.. Μία όχι και τόσο εύκολη υπόθεση..

adol_BIGjpgΕφηβεία είναι το μεταβατικό στάδιο από την παιδικότητα στην ενηλικίωση, δηλαδή μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής του ατόμου που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας αλλά και της γενικότερης σκέψης και ιδεολογίας. Όμως, κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, εμφανίζονται διάφορα προβλήματα και δυσκολίες που οι έφηβοι καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας νέος της ηλικίας μας σχετίζεται με την κοινωνική πραγματικότητα, με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και αναπτύσσεται όπως είναι η οικογένειά του, ο περίγυρός του, η παρέα των συνομηλίκων, τα ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα τα ερεθίσματα που του αποτυπώνονται από την ευρύτερη κοινωνία στην οποία ζει. Στην εφηβεία δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη το κοινωνικό προφίλ του ανθρώπου άρα ο έφηβος αναπτύσσεται και διαμορφώνει την προσωπικότητά του με βάση ό,τι τον επηρεάζει περισσότερο και ό,τι του κινεί το ενδιαφέρον. Άρα ο έφηβος αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα στην εύρεση των ενδιαφερόντων του γιατί πολλές διαφορετικές απόψεις τον επηρεάζουν και δεν του επιτρέπουν να κάνει κάθε φορά τις σωστές επιλογές. Επίσης, αν κάποιος έφηβος επιλέξει να διατηρήσει τη διαφορετικότητά του, συνήθως προκύπτουν διάφορα προβλήματα  διότι οι συνομήλικοι αλλά και η κοινωνία στην οποία μεγαλώνει προβάλλει κάποια συγκεκριμένα πρότυπα που δεν προτρέπουν στο νέο να τονίσει τη διαφορετικότητά του αλλά να ακολουθήσει τους υπολοίπους, άρα η σημερινή εποχή προτρέπει το νέο να ακολουθήσει την ομοιομορφία και δεν τον αφήνει να «ανθίσει». Επιπλέον, οι έφηβοι καλούνται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα και υποχρεώσεις απ΄ όσες μπορούν να αντέξουν, όπως το γεγονός ό,τι πρέπει σε σχετικά μικρή ηλικία να αποφασίσουν τι επάγγελμα και τι σπουδές θα ακολουθήσουν και να βιώνουν την αποδοχή από διαφορετικές ομάδες ατόμων όπως την οικογένεια, τους συνομηλίκους, το σχολείο και μερικές φορές την κοινωνία. Άρα, συμπεραίνουμε πως η εφηβεία εκτός από τη ξεγνοιασιά και την ελευθερία που μερικές φορές εμπνέει, συνεπάγεται ποικίλα προβλήματα.

Ο έφηβος, για να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες και να εξασφαλίσει μια ευκολότερη εφηβεία, πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα εφόδια. Αρχικά πρέπει να λάβει την κατάλληλη γνώση και μόρφωση έτσι ώστε να αναπτύξει την κριτική του σκέψη και να μην αφήσει κανένα να τον επηρεάζει. Επίσης πρέπει από μικρή ηλικία να μάθει να πιστεύει στον εαυτό του γιατί η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να τον οδηγήσει σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Επιπρόσθετα πρέπει να μάθει να υποστηρίζει την άποψή του ακόμα και όταν αυτή διαφοροποιείται από το σύνολο, γιατί θα χάσει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες αλλά και προσωπικές. Άρα το αν ένας έφηβος μπορεί να ξεπεράσει τη σκληρή πραγματικότητα και τα προβλήματα της εφηβείας κρίνεται από την κατάλληλη εκπαίδευση που θα λάβει αλλά και από την προσωπικότητα που θα διαμορφώσει.

Τελικά, όσο απροσπέλαστα και αν φαίνονται τα προβλήματα της εφηβείας , με  υπομονή και επιμονή, με σεβασμό και ορθή καθοδήγηση του εφήβου, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Πηλείδη Ναταλία Α΄2 Λ

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 12, 2014 at 7:39 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: