«Γυνή δικαία του βίου σωτηρία»

» Η καλή και δίκαιη γυναίκα είναι η σωτηρία στη ζωή (ενός άνδρα)»

                                                                                                                                   Μένανδρος, 4ος αι. π. Χ.

Σοφά λόγια από ένα αρχαίο ρητό όπου αποδεικνύεται ιστορικά και διαχρονικά ότι ισχύουν μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν πολλοί διακεκριμένοι και σπουδαίοι άντρες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις ή διακρίθηκαν για την πορεία τους στη ζωή και στην κοινωνία μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Όπως όμως, προκύπτει από την ανάλυση των καταστάσεων και των δεδομένων της ζωής των περισσοτέρων διάσημων αυτών ανδρών, πίσω στο παρασκήνιο της παρουσίας τους κρυβόταν σχεδόν πάντα κάποια εξίσου σημαντική και καθοριστική για τη ζωή τους γυναίκα.images66RB92YR

Το αρχαίο αυτό ρητό αποτελεί και φράση κλειδί για τη σωστή και ισορροπημένη σχέση ενός ζευγαριού. Όποια και αν ήταν η θέση της γυναίκας στους αιώνες, όσο και αν της έλειπε η επίσημη αναγνώριση του κύρους και η κατοχύρωση του ρόλου της στην κοινωνία, αποτελούσε πάντα άγραφο κανόνα η καθοριστική της επίδραση και η ουσιαστική της επιρροή στις αποφάσεις, στις δραστηριότητες, στις κινήσεις και στη συμπεριφορά του άνδρα συντρόφου της. Ήταν επομένως, φυσικό αποτέλεσμα, να της καταλογίζεται το σημαντικότερο μερίδιο είτε από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα είτε από τις αποτυχίες και τις αστοχίες της ζωής του άνδρα της. Αποτελούσε και αποτελεί το στήριγμα και τον βασικό κινητήριο μοχλό στις προσπάθειες του συντρόφου της. Είχε πάντα το ρόλο του αφανούς ήρωα οι ενέργειες του οποίου μπορούσαν να εξυψώσουν ή ακόμα και να καταστρέψουν το σύντροφό της.

Η ιδιαίτερη φύση της γυναίκας, η ιδιοσυγκρασία της και γενικά τα χαρακτηριστικά της γυναικείας σκέψης και συμπεριφοράς, αποτελούν πολύτιμα συμπληρωματικά στοιχεία της προσωπικότητας του άνδρα που, εάν αξιοποιηθούν από αυτόν δημιουργικά, συμβάλλουν αναμφίβολα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του και κατά συνέπεια στην ισοτιμία της σχέσης του με τη σύντροφό του. Στην αντίθετη περίπτωση, η λανθασμένη επιλογή μίας ακατάλληλης συζύγου ή συντρόφου από έναν άνδρα είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και δυσμενή αποτελέσματα στη ζωή του.

Όλα τα παραπάνω δικαιώνουν αναμφίβολα το απόφθεγμα του Μένανδρου, το νόημα του οποίου επανέλαβαν με διαφορετικές διατυπώσεις πολλοί ακόμα διανοούμενοι και άνθρωποι του πνέυματος παγκοσμίως, διατρανώνοντας τη σημασία του ρόλου της γυναίκας στη ζωή του συντρόφου της και στην κοινωνία γενικότερα.

 

Μαίρη Κορωνάκη, Α2΄Λ

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 21, 2014 at 7:33 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: