Η αξία της γλώσσας

imagesΗ γλώσσα είναι ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα σύστημα σημείων- λέξεων, με το οποίο τα μέλη μιας κοινότητας στέλνουν και δέχονται μηνύματα , δηλαδή επικοινωνούν.

Η γλώσσα έχει ποικίλες λειτουργίες και επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Αρχικά, αποτελεί βασικό παράγοντα της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Όσο καλλιεργεί ο άνθρωπος το λόγο του, τόσο κινητοποιεί το πνεύμα του. Με την καλλιέργεια της γλώσσας το άτομο διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες και οξύνει την κριτική του σκέψη. Με τη γλώσσα επιτυγχάνεται η κοινωνικοποίηση του ατόμου, ο άνθρωπος αναπτύσσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και δημιουργεί δεσμούς φιλίας, αγάπης και αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα, το άτομο με τη γλώσσα εκφράζει τα συναισθήματά του και εξωτερικεύει τις σκέψεις και επιθυμίες του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γλώσσα μας είναι απέραντη. Είναι ολόκληρος ο λαός, ολόκληρος ο κόσμος. Είναι ο πρώτος θεσμός μέσα από τον οποίο γεννιόμαστε. Αποτελεί στοιχείο εθνικής ταυτότητας. Ενώνει τα μέλη ενός έθνους ενώ ταυτόχρονα τα διαφοροποιεί από όσους ανήκουν σε άλλα. Μέσω της γλώσσας διασώζεται και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά η πολιτισμική κληρονομιά ενός λαού. Εύκολα λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η γλώσσα δε είναι κατάσταση αλλά κατάκτηση. Κτίζεται με ακούσματα και διαβάσματα, αλλά παράγεται με πρότυπα.

 

Παναγιώτα Παπουτσή, Α2’ Λ

Advertisements
This entry was published on Οκτώβριος 21, 2014 at 7:54 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: