Ομιλία για τη φιλοσοφία της θρησκείας

IMG_20150129_113114884_HDR«Ελευθερία είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά και αυτό που δεν θέλεις»

Αυτά ήταν τα λόγια που μου έμειναν από την ομιλία του καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), του Τμήματος της Θεολογίας Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντή, την παραμονή της ημέρας των Τριών Ιεραρχών, Πέμπτη 29/01/2015. Αξίζει να επισημάνουμε στην αρχή ότι, ο κ. Κ. Δ. έχει υπάρξει διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen της Γερμανίας.

Εκείνη λοιπόν τη μέρα, αφού μαζευτήκαμε όλο το Λύκειο στο χώρο του Δαΐς,  ο κ. Ζαννής Μηνιώτης  μας έκανε μία εισαγωγή για τον κ. Δεληκωνσταντή.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. καθηγητής ο οποίος μας μίλησε εν συντομία για τη ζωή του, για την Ίμβρο όπου γεννήθηκε και την Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε.

Σχολίασε την έννοια της θρησκείας που επικρατεί στους νέους και γενικότερα τον τρόπο που την αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

Μας μίλησε για την αξία της ελευθερίας (όπως θα καταλάβατε από την αρχή του άρθρου!), και δεν παρέλειψε να τονίσει πως πρέπει να τηρούμε τα έθιμα που μας διδάσκει η θρησκεία, και μας δίδαξε το έργο των Τριών Ιεραρχών και γιατί είναι σημαντικό να τους θυμόμαστε στις μέρες μας.

Ευχάριστη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια όλης της ομιλίας του δεν στεκόταν «περιορισμένος» στο χώρο της σκηνής του θεάτρου αλλά μετακινιόταν ανάμεσά μας, ενίοτε μας έδινε το χέρι του και γενικότερα έκανε την παρουσία του αισθητή, μέσω της πράξης του αυτής.

Έκπληξη ήταν επίσης όταν μάθαμε πως ο κ. Δεληκωνσταντής υπήρξε καθηγητής του θεολόγου μας, κ. Ζαννή Μηνιώτη κατά τη διάρκεια φοίτησής του στο Τμήμα Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Πάντως οι στοχασμοί του ήταν ιδιαίτερη τροφή για σκέψη ακόμα και μετά την ομιλία του!

Γεράσιμος Σιώκος, Α4 Λ

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 24, 2015 at 8:46 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: