Από κοινωνία σε κοπάδι..

imagesΕίναι γεγονός ότι πολλοί νέοι επιθυμούν να συμπορεύονται με τη μόδα και πολλές φορές καταφεύγουν σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς και εμφάνισης. Αυτές οι μορφές δεν αρμόζουν σε μια κοινωνία με αξίες και με τελείως διαφορετικά ιδεώδη και γι’ αυτό, δε γίνονται κοινωνικά αποδεκτές, προκαλούν απογοήτευση στο κοινωνικό τους περίγυρο και λόγω αυτών εμφανίζονται και δείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. Όμως, ας πιάσουμε το θέμα από την αρχή.

Θα ήταν, αρχικά, καλό να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε δείγματα αυτού του φαινομένου. Ένα νέο παιδί έχει καταρρεύσει σε ένα πεζοδρόμιο στην Ομόνοια. Γιατί τα ναρκωτικά είναι πλέον μόδα. Δύο κοπέλες κυκλοφορούν το βράδυ με ρούχα που καλύπτουν μόνο τα επίμαχα σημεία. Γιατί τέτοιου είδους ενδυμασίες είναι πλέον της μόδας. Ένας νέος έχει καλύψει όλο του το σώμα με τατουάζ και σκουλαρίκια. Γιατί το σώμα όπως το δημιούργησε η φύση είναι εκτός μόδας πια. Τέλος, μια παρέα εφήβων συχνάζουν σε συνελεύσεις ναζιστικών οργανώσεων. Γιατί, πλέον, η αντίδραση με τη μορφή αναξιοπρέπειας, βίας και ρατσισμού είναι της μόδας.

Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πού οφείλονται όλα αυτά; Γιατί οι νέοι παρουσιάζουν αυτά τα φαινόμενα κυρίως κατά την εφηβική ηλικία, τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα θα τους στιγματίσουν για την υπόλοιπη ζωή τους;

Η απάντηση σε τούτο το ερώτημα είναι απλή, Οι σύγχρονοι νέοι, ή έστω ένα μεγάλο ποσοστό τους, διψούν για καταξίωση, φήμη και δημοφιλία. Διψούν να είναι το επίκεντρο της προσοχής. Τα αγόρια αγωνίζονται για να κερδίσουν περισσότερα κορίτσια και τα κορίτσια αντίστοιχα για να προσελκύσουν περισσότερα αγόρια. Οι στόχοι αυτής της μερίδας των νέων έχουν περιοριστεί. Πιστεύουν, πως εάν μαζικοποιηθούν, αν ακολουθήσουν τα χνάρια των άλλων γύρω τους, αν κάνουν και αυτοί το τατουάζ που έκανε το μέλος μιας παρέας, αν τα κορίτσια φορέσουν την ίδια υπέρογκη ποσότητα μακιγιάζ με μια δημοφιλή κοπέλα, αν ψωνίσουν από την ίδια μάρκα ρούχων που ψωνίζει ένα μεγάλο ποσοστό του κοινωνικού τους περιγύρου, θα γίνουν αποδεκτοί, θα βρεθούν στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Πού είναι η διαφορετικότητα; Πού είναι η πρωτοτυπία; Πού είναι η προσωπικότητα του καθενός από αυτούς ξεχωριστά; Η πιστή παρακολούθηση της μόδας, η επικέντρωση σε αυτήν και η νοοτροπία που περιγράφηκε παραπάνω, σηματοδοτούν το τέλος των τριών αυτών λέξεων, Φυσικά, όμως, σηματοδοτούν την αρχή μιας κοινωνίας που αποτελείται από κοπάδια ίδιων προβάτων με βοσκό τη μόδα που καθορίζει τον τρόπο ζωής τους. Πρέπει να γίνει αυτό αποδεκτό; Ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους μας.

Σοφία Παράσχου, Α4 Λ

Advertisements
This entry was published on Απρίλιος 23, 2015 at 9:22 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: