Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey

Melvil_Dewey_1891[1]του Κωνσταντίνου Ζέζα, Α2΄Λ

Το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey είναι μία μέθοδος οργάνωσης των βιβλίων κάθε είδους. Το επίσημο όνομά του είναι Dewey Decimal Classification (DDC).
Tο σύστημα αυτό επινοήθηκε από τον Μelvil Dewey, ο οποίος υπήρξε ο σημαντικότερος υποστηρικτής της Βιβλιοθηκονομίας ως επίσημης επιστήμης. O Dewey επινόησε το DDC, για να οργανώσει καλυτέρα τη συλλογή βιβλίων της βιβλιοθήκης του κολλεγίου Amherst, στην οποία εργαζόταν ως βοηθός. Το 1876 κυκλοφόρησε το βιβλίο του, το οποίο εξηγούσε αναλυτικά το δεκαδικό του σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων. Το σύστημα ονομάζεται δεκαδικό, διότι αποτελείται από 10 κύριες τάξεις, καθεμία από τις οποίες υποδιαιρείται σε μικρότερες τάξεις. Ο Dewey υπήρξε επίσης ένας από τους ιδρυτές της Αμερικανικής Βιβλιοθηκονομικής Ένωσης. Το 1887 ίδρυσε την πρώτη επαγγελματική σχολή βιβλιοθηκονομίας.
Οι σημαντικότερες θεματικές κατηγορίες του DDC είναι οι ακόλουθες:
000 Έργα γενικής φύσεως
100 Φιλοσοφία και Ψυχολογία
200 Θρησκεία
300 Κοινωνικές Επιστήμες
400 Γλώσσα
500 Φυσικές Επιστήμες και Μαθηματικά
600 Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Ιατρική και Τεχνολογία
700 Καλές Τέχνες
800 Λογοτεχνία και Ρητορική
900 Γεωγραφία, Ιστορία και Επικουρικοί Επιστημονικοί Κλάδοι
Το σύστημα DDC χρησιμοποιείται στις περισσότερες βιβλιοθήκες των Πανεπιστήμιων του κόσμου και δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να αναζητήσουν με μεγαλύτερη ευκολία πληροφορίες για συγκεκριμένα θέματα.

Τις παραπάνω πληροφορίες έδωσε η βιβλιοθηκονόμος του σχολείου μας, κυρία Σταυρούλα Κολιοπούλου, την οποία ευχαριστώ θερμά.

This entry was published on Νοέμβριος 26, 2015 at 7:23 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: