Η ομιλία του Sir Βασιλείου Μαρκεζίνη

του Κωνσταντίνου Ζέζα, Α2΄Λ

IMG_2069Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός», το πρωί της Δευτέρας 7ης Δεκεμβρίου 2015, οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα παρακολούθησαν στο πολιτιστικό κέντρο Δαΐς ομιλία του γνωστού ακαδημαϊκού, Sir Βασιλείου Μαρκεζίνη, με τίτλο «Έρως, Φύση, Ανθρώπινοι Χαρακτήρες», Οι θαυμάσιες περιγραφές των Αρχαίων Ελλήνων».
Ο κύριος Μαρκεζίνης διδάσκει σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου όπως στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Πανεπιστήμιο του Λάïντεν και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, όπως το 2005, όταν και έλαβε από τη Βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ Β’ τον τίτλο του Ιππότη για τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στις διεθνείς νομικές σχέσεις.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο κύριος Μαρκεζίνης τόνισε τη σημασία και την υπεροχή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, από τον οποίο επηρεάστηκε ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε κυρίως σε δύο σπουδαίες τραγωδίες, την Αντιγόνη και τη Μήδεια και παρουσίασε αναλυτικά το χαρακτήρα και τα συναισθήματα των δύο ηρωίδων. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το εντυπωσιακό στοιχείο στα Αρχαία Ελληνικά κείμενα είναι η διαχρονικότητα και αντικειμενικότητα, καθώς και το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει διαφορετικά. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι στην Ιλιάδα ο Όμηρος παρουσιάζει την Ελένη πανέμορφη και ‘’λευκοχέρα’’, όμως δεν δίνει λεπτομέρειες για την εξωτερική της εμφάνιση αλλά αφήνει τους αναγνώστες να την φανταστούν. Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι νέοι σηματοδοτούν το μέλλον και την πρόοδο της κοινωνίας και τους παρότρυνε να αρχίσουν να διαβάζουν τα μεγάλα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Μετά το τέλος της ομιλίας διατυπώθηκαν από τους μαθητές κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις προς τον κύριο Μαρκεζίνη σε σχέση με τα προαναφερόμενα αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο λόγω των τελευταίων δυσάρεστων γεγονότων. IMG_2070
Η ομιλία του κυρίου Μαρκεζίνη εντυπωσίασε μαθητές και καθηγητές, οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα από την αμεσότητα και την απλότητά του.

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 8, 2015 at 8:52 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: