Ο Γρ. Ξενόπουλος μέσα από το μυθιστόρημα «Στέλλα Βιολάντη»

indexγγγγγξξξξξαπό τη μαθήτρια Γαβριέλλα Κασάπη, Α΄4 Λ

Υπεύθυνη καθηγήτρια Ν. Λογοτεχνίας κα. Σπ. Χαδιάρη

Ο Ξενόπουλος τοποθετεί τη δράση του έργου του στη Ζάκυνθο, σ’ ένα αστικό περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούν τα κοινωνικά στερεότυπα, οι φυλετικές ανισότητες και οι ταξικές διαφορές. Η απόλυτη εξουσία του πατέρα αποτελεί κυρίαρχο μοτίβο. Γενικά, ο άντρας αποφασίζει για το οτιδήποτε, γεγονός που παραπέμπει σε μία πατριαρχική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτής της αστικής κοινότητας είναι έντονη η διάκριση των ανθρώπων σε κοινωνικές τάξεις. Έτσι, σημαντικό ρόλο σε αυτή την κοινωνία έχουν η κοινωνική και οικονομική επιφάνεια των ανθρώπων. Στο έργο αυτό εντοπίζουμε ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής, κατά το οποίο ο πατέρας εγκαταλείπει την κόρη του σε ένα απομονωμένο μέρος, συνήθως ήταν σοφίτες, διότι αυτή θέλησε να παντρευτεί φτωχό ή κάποιον τον οποίο ο πατέρας δεν ενέκρινε.
Στο μυθιστόρημα αυτό, προβάλλονται ορισμένες απόψεις του συγγραφέα, οι οποίες ανήκουν κυρίως στο πλαίσιο των κοινωνικών ανισοτήτων. Στο απόσπασμα αυτό διαφαίνεται η άποψη του Ξενόπουλου για την κοινωνική θέση των γυναικών και τα στερεότυπα που σχετίζονταν με αυτή. Όπως φαίνεται από το κείμενο, ο συγγραφέας πιστεύει στην δύναμη και χειραφέτηση των γυναικών. Υποστηρίζει την άποψη ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ανεξάρτητες, με δική τους άποψη και βούληση. Πιστεύει σε μια κοινωνία που θα κυριαρχεί η ισότητα και οι γυναίκες δεν θα είναι κατώτερες των αντρών. Επίσης, υποστηρίζει πως φτωχός ή πλούσιος, ο άνθρωπος δε διαφέρει και πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους.
Ο Ξενόπουλος γράφει το 1903 το έργο αυτό, επηρεασμένος από την εποχή του με έντονα βιογραφικά στοιχεία. Στο έργο η δυστυχισμένη κόρη πέθανε από το μαρτύριο επειδή αγνοούσε την πατρική εξουσία και έμεινε πιστή στον έρωτά της, γεγονός που δείχνει πόσο έχει επηρεαστεί ο συγγραφέας από την παρακμή των αρχόντων και τη νοθεία της αριστοκρατίας όπου κυριαρχεί το χρήμα και υστερούν τα ιδεώδη. Γενικά, ο Ξενόπουλος είναι πολύ επηρεασμένος από τη ζωή και το περιβάλλον που έζησε, γεγονός που γίνεται εύκολα αντιληπτό, καθώς περιγράφει την κοινωνία της Ζακύνθου έτσι όπως ήταν εκείνη την εποχή.

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 24, 2016 at 4:54 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: