Οι γυναίκες στη Μινωική Κρήτη

από το μαθητή Κωνσταντίνο Ζέζα, Α΄2 Λ

LaParisienneΚατά την Μινωική εποχή (2.000-1.500 π.Χ.) στην Κρήτη επικρατούσε το μητριαρχικό σύστημα, το οποίο υπήρξε η πρώτη μορφή κοινωνικής οργάνωσης του ανθρωπίνου είδους.
Οι γυναίκες στη Μινωική Κρήτη κατείχαν πολλές ελευθερίες και γενικότερα κατείχαν αρκετά σημαντικό ρόλο και στην κοινωνική αλλά και στη θρησκευτική ζωή του νησιού. Μπορούσαν να επιλέξουν οι ίδιες τον σύζυγό τους αλλά και να παντρευτούν έναν δούλο, εφόσον το επιθυμούσαν, μεταβιβάζοντας την αριστοκρατική τους καταγωγή στα παιδιά τους. Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να παντρευτούν πολλές φορές, και μετά από τον γάμο αυτές είχαν τον πλήρη έλεγχο της περιουσίας, ενώ εάν χώριζαν επιστρεφόταν σε αυτές ολόκληρη η προίκα τους και τα μισά αγαθά, τα οποία είχαν αποκτηθεί κατά την διάρκεια του γάμου. Οι γυναίκες της ανώτερης κοινωνικής τάξης, μπορούσαν όχι μόνο να συνοδεύουν τους άντρες τους στο κυνήγι αλλά και να συμμετέχουν σε διάφορα αθλήματα της εποχής, όπως στα πασίγνωστα ταυροκαθάψια. Οι γυναίκες τις κατώτερης κοινωνικής τάξης εργάζονταν στα χωράφια μαζί με τους άντρες τους και φρόντιζαν το σπίτι και την οικογένειά τους.
Οι γυναίκες της Μινωικής εποχής έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική τους εμφάνιση. Έβαφαν τα χείλη τους κόκκινα, τα βλέφαρά τους μαύρα, το πρόσωπό τους λευκό και τελειοποιούσαν το μακιγιάζ τους χρησιμοποιώντας σκόνη ώχρας. Επίσης, συνήθιζαν να βγάζουν τα φρύδια τους, να αλείφουν το σώμα τους με ενυδατικά έλαια και γενικότερα χρησιμοποιούσαν κάποια ιδιαίτερα καλλυντικά κι αρώματα. Επιπλέον, λάτρευαν να φορούν κοσμήματα, ενώ τους άρεσαν τα περίτεχνα χτενίσματα, όπως η κόμμωση με ταινίες και δικτυωτά πλέγματα.
Η ισοτιμία ανδρών και γυναικών στην Μινωική Κρήτη αποδεικνύει την ανώτερη αντίληψη ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής.

 

Οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από τα βιβλία:
– «Κνωσός: Ο Γρίφος του Λαβύρινθου» της σειράς Μυστήρια των Αρχαίων Πολιτισμών, National Geographic
– «Ελλάδα: Το παρελθόν και το παρόν του ελληνισμού» (Τόμος Α΄), Εκδοτικός Οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ

 

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 15, 2016 at 11:13 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: