Στην παράσταση «Το κουρδιστό πορτοκάλι»

κουρδιστό πορτοκάλιαπό τη μαθήτρια Ηλέκτρα Λερού, Α΄1 Λ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έπεσε στα χέρια μου το μυθιστόρημα του Anthony Burgess Το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Έχοντας μία ιδιαίτερη αγάπη για την επιστημονική φαντασία, όπου κατατασσόταν το παραπάνω, και πιστεύοντας ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα αποτελούσε το πλέον κατάλληλο, ελαφρύ ανάγνωσμα για την καλοκαιρινή περίοδο, αποφάσισα να το διαβάσω. Αυτό που δεν είχα συνειδητοποιήσει, όμως, ήταν το βαθύ κοινωνικό μήνυμα, που παραμόνευε κάτω από τις σελίδες του βιβλίου και μετέπειτα της θεατρικής παράστασης.
Η ιστορία, πάνω στην οποία βασίζεται και η θεατρική παράσταση, λαμβάνει χώρα στην Αγγλική κοινωνία του μέλλοντος και αφηγείται από τον νεαρό Άλεξ, ο οποίος έπειτα από ένα έγκλημα που διαπράττει, φυλακίζεται και αποφασίζει, με σκοπό να μειώσει την ποινή του, να πάρει μέρος σε ένα πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το πρόγραμμα είναι ιδανικό για εκείνον καθώς στοχεύει να αλλάξει την βίαιη συμπεριφορά του. Ο ήρωας, μάλλον θα χαρακτηριζόταν καλύτερα αντί ήρωας, ηγείτο μίας βίαιης συμμορίας, η οποία κατά το πρώτο κομμάτι της πλοκής παρουσιάζεται να πράττει βάναυσα εγκλήματα, που κλιμακώνονται και τέλος οδηγούνται στον φόνο, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό.
Η παράσταση είχε γενικώς μεικτά σχόλια από κριτικούς και θεατές. Με βάση το βιβλίο, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι υπήρξε αρκετά πιστή η απόδοση, βέβαια δεν γνωρίζω κατά πόσο δέχθηκε περισσότερες επιρροές από την ομώνυμη ταινία του Cubric. Κατά την άποψή μου, η ερμηνεία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη στο ρόλο του Άλεξ υπήρξε πολύ δυνατή, επισκιάζοντας ελαφρά τον υπόλοιπο θίασο. Η μουσική επένδυση ήταν εξαιρετική ταιριάζοντας απόλυτα τα συναισθήματα των θεατών με την ηθοποιία των συντελεστών. Όσον αφορά τα σκηνικά και τα κοστούμια, έχοντας ήδη μία ιδέα από το βιβλίο μπορώ να αναφέρω ότι κάλυψαν τις προσδοκίες μου, καθώς απέδιδαν αυτή την ατμόσφαιρα βίας και εγκατάλειψης. Η σκηνή των πειραμάτων με καθήλωσε λόγω της πειστικότητας του ηθοποιού, αλλά και ολόκληρης της διαδικασίας που θύμιζε σκηνή πλύσης εγκεφάλου από ταινία του 80. Προσωπικά, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα την παράσταση, καθώς τη θεωρώ μια αρκετά καλή θεατρική εμπειρία. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη παράσταση δεν απευθύνεται σε νεαρότερες ηλικίες και η βία, η οποία είναι διάχυτη σε όλο το έργο, μπορεί να αναστατώσει τους πιο ευαίσθητους.

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 28, 2016 at 8:45 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: