Ελευθερία : Αυταπάτη ή πραγματικότητα;

από τη μαθήτρια Νεφέλη Ανδρεάκου, Β΄1 Λ

ββββββ«Περπατώ στο δρόμο και συναντώ έναν σκλάβο ξαπλωμένο να κοιμάται. Από τις εκφράσεις και τα παραμιλητά του συνειδητοποιώ ότι ο σκλάβος ονειρεύεται ότι είναι ελεύθερος. Τι οφείλω να κάνω; Να τον ξυπνήσω για να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα είναι σκλάβος και το όνειρο της ελευθερίας δεν είναι αληθινό ή να τον αφήσω να κοιμάται και στα όνειρά του να απολαμβάνει την ελευθερία που δεν έχει;»
Ο Σωκράτης με τα παραπάνω λόγια θέτει παρόμοιο προβληματισμό με τον Πλάτωνα («το σπήλαιο») ,τον Ράσσελ («Η αξία της ελεύθερης σκέψης») και πολλούς άλλους στοχαστές. Τελικά είμαστε ελεύθεροι σήμερα;
Για να προσεγγίσει κανείς την έννοια της ελευθερίας χρειάζεται να ακολουθήσει μια πορεία συνειδητοποίησης του κόσμου και του εαυτού του ώστε να καταφέρει να φτάσει στην αλήθεια. Μέσο για αυτό το σκοπό είναι η αυτοπειθαρχία που θα δομήσει τη σκέψη του. Η ελευθερία συνεπάγεται ελεύθερη σκέψη. Ελεύθερη σκέψη είναι η πειθαρχημένη σκέψη που δεν προσκολλάται στα δεσμά των συνηθειών, της ρουτίνας δηλαδή, των στερεοτύπων κ.λπ. Η ελευθερία στην πραγματικότητα είναι μια έννοια που λίγοι κατόρθωσαν να προσεγγίσουν επειδή είναι μια κατάσταση που είτε υπάρχει είτε όχι ,δηλαδή ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πολύ ή λίγο ελεύθερος. Προϋπόθεση για την ύπαρξη ελευθερίας είναι η απελευθέρωση από στερεότυπα που είναι οι σημερινοί φραγμοί των κοινωνιών και η δύναμη του ανθρώπου να συνειδητοποιήσει ποιος είναι και να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του. Βγαίνοντας από το σκοτάδι της άγνοιας αποκτά ευθύνη τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους γύρω του. Ο σκλάβος δεν είναι πραγματικά ελεύθερος αλλά νοητά ,δηλαδή καθώς ονειρεύεται, σκέφτεται ότι είναι .
Πιστεύω ότι ένας φανταστικός κόσμος είναι σίγουρα ιδεατός για τον καθένα από εμάς αλλά δεν παύει να είναι μια ψευδαίσθηση που δεν έχει υπόσταση στο χώρο και στο χρόνο και απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Επομένως θα ξυπνούσα το σκλάβο από αυτή την αυταπάτη για να ανοίξει τα μάτια, να πάρει το ρίσκο και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει : την ελευθερία .

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 3, 2016 at 7:06 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: