Ο Βωμός της Περγάμου

από το μαθητή Κωνσταντίνο Ζέζα, Α΄2 Λ

Υπεύθυνη καθηγήτρια στο μάθημα της Ιστορίας: κα. Σπ. Χαδιάρη

εικόναΟ Βωμός της Περγάμου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σωζόμενα μνημεία της Ελληνιστικής εποχής (323 – 30 π.Χ.). Κατασκευάστηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα, ύστερα από εντολή του βασιλιά Ευμένη Β΄, προς τιμήν του σπουδαίου πατέρα του, Αττάλου Α΄ του Σωτήρος, ο οποίος νίκησε τους Γαλάτες και κυριάρχησε στην περιοχή. Ο Βωμός ήταν αφιερωμένος στον πατέρα των θεών, Δία, και πιθανότατα στη θεά Αθηνά, η οποία ήταν η προστάτιδα της πόλης.
Ο κυρίως βωμός έχει διαστάσεις 36,44 × 34,20 μ. και αποτελείται από μια τετράγωνη ενιαία βάση και μια υπαίθρια αυλή με το βωμό, ο οποίος περιβάλλεται από ένα τοίχο σε σχήμα Π και διατρέχεται από μια ιωνική κιονοστοιχία.
Τον Βωμό κοσμούν η «μεγάλη ζωφόρος» («Γιγαντομαχία») και η «μικρή ζωφόρος» («Τηλέφεια»), οι αναπαραστάσεις των οποίων ήταν σκαλισμένες σε μάρμαρο και χρωματισμένες με γαλάζιο, πορφυρό, κίτρινο και πράσινο χρώμα. Η «μεγάλη ζωφόρος» έχει μήκος 120 μ. και ύψος 2,30 μ. Απεικονίζει τη μάχη Θεών και Γιγάντων, μάχη που συμβολίζει την κυριαρχία των Ατταλιδών στους Γαλάτες και κατ΄ επέκταση τη νίκη της τάξης απέναντι στο χάος. Η «μικρή ζωφόρος» στολίζει την υπαίθρια αυλή του βωμού. Πήρε το όνομά της από τον Τήλεφο, τον γιο του Ηρακλή και της Αυγής, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν ήρωας της Τεγέας και ιδρυτής της πόλης της Περγάμου.
Τα πρώτα κατάλοιπα του βωμού αυτού βρέθηκαν το 1878 από τον Γερμανό μηχανικό και αρχαιολόγο Karl Humann και το 1886, μετά από άδεια των Τουρκικών αρχών, τμήματά του στάλθηκαν στο Βερολίνο. Σήμερα, ο Βωμός εκτίθεται ύστερα από συναρμολόγηση των τμημάτων του στο Μουσείο της Περγάμου του Βερολίνου, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1930.

Οι πληροφορίες του άρθρου προέρχονται από τα βιβλία:
– Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE BRITANNICA (Τόμος 42), Εκδοτικός Οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ
– «Ελλάδα: Το παρελθόν και το παρόν του ελληνισμού» (Τόμος Α΄), Εκδοτικός Οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ

Advertisements
This entry was published on Μαρτίου 4, 2016 at 7:55 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: