Επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

από το μαθητή Κωνσταντίνο Ζέζα, Β1΄Λ

%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82Το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου, οι μαθητές του θεωρητικού τμήματος της Β’ Λυκείου (Β’1) των Εκπαιδευτηρίων Δούκα επισκέφτηκαν, με τη συνοδεία των φιλολόγων Αν. Ραβδά και Αντ. Μυκωνιάτη, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πλάκα. Η συγκεκριμένη μορφωτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μίας σχολικής εργασίας, η οποία είναι αφιερωμένη στα 180 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές ενημερώθηκαν για ποικίλα θέματα που αφορούσαν στο πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η ξεναγός αναφέρθηκε στην ίδρυσή του, το 1837 από τον Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα Α’, και γενικότερα στις συνθήκες  που επικρατούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα, οι οποίες επέβαλαν τη δημιουργία Ανωτάτης Παιδείας. Παράλληλα, οι μαθητές πληροφορήθηκαν και για την ιστορία του κτιρίου, το οποίο υπήρξε οικία ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα , του Σταμάτη Κλεάνθη. Κάτι που προκάλεσε εντύπωση στους μαθητές ήταν η μετέπειτα χρήση του κτιρίου, το οποίο υπήρξε καταυλισμός προσφύγων από την Κρήτη και την Μικρά Ασία, στρατώνας, σχολείο και ταβέρνα. Σήμερα, το μουσείο είναι χωρισμένο σε αίθουσες , αφιερωμένες σε μία συγκεκριμένη επιστήμη (π.χ. Νομική, Θεολογική, Φιλοσοφική, Ιατρική, Οδοντιατρική Σχολή και Σχολή Θετικών Επιστημών).  Σε αυτές εκτίθενται σπάνιες εκδόσεις πανεπιστημιακών βιβλίων, επιστημονικά όργανα των θετικών σχολών, συλλογές από φωτογραφίες εκείνης της περιόδου και προσωπογραφίες των επιφανέστερων καθηγητών του πανεπιστημίου.

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τους χώρους του μουσείου και τα εκθέματά του. Κυρίως, όμως, συνειδητοποίησαν την αξία της πανεπιστημιακής μόρφωσης, η οποία δεν ήταν πάντα κεκτημένο δικαίωμα για τις γυναίκες , αλλά αποκτήθηκε ύστερα από αγώνες.

 

Advertisements
This entry was published on Νοέμβριος 21, 2016 at 8:06 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: