Χρήση των αρχαίων ελληνικών στο Facebook

από τη μαθήτρια Εύα Νταμάγκα, Α2’ Λ

Η αρχαία ελληνική γλώσσα λόγω της υποχρεωτικής εκμάθησής της στο σχολείο έχει εντυπωθεί στο υποσυνείδητό μας και η χρήση της στην καθημερινή μας ζωή έχει γίνει «απαραίτητη». Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για τη χρήση των αρχαίων ελληνικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απροσδόκητα στο «Facebook». Είναι πλέον αρκετά συχνό το φαινόμενο να συναντήσεις μια επικεφαλίδα στα αρχαία ελληνικά, σε κάποια ανάρτηση είτε αυτή είναι άρθρο είτε φωτογραφία. Αυτή η χρήση συχνά είναι και ένας τρόπος αναζήτησης της προσοχής των χρηστών και της στροφής τους στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Για παράδειγμα, όταν ένας χρήστης χρησιμοποιεί κάποια ρήση του Σοφοκλή η οποία πλαισιώνει μία  φωτογραφία του, σκεφτόμαστε ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την προσοχή των αναγνωστών- χρηστών, να διαμορφώσει και να επιδείξει μία εικόνα του εαυτού του η οποία αποκαλύπτει έναν άνθρωπο καλλιεργημένο και πνευματώδη. Συχνά βέβαια, η εικόνα αυτή απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.  Δεν είναι όμως, λίγες οι περιπτώσεις όπου οι χρήστες μέσα από τη χρήση της αρχαίας ελληνικής θέλουν να προβληματίσουν, να διδάξουν ή να τονίσουν ένα γεγονός το οποίο μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό μέσα από την χρήση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Συχνά επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν τους αναγνώστε και να τους παροτρύνουν στη χρήση της αρχαίας ελληνικής καταδεικνύοντας τη δύναμη και τη διάρκειά της στο χρόνο.

Η υιοθέτηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην καθημερινότητά μας, όπου κρίνεται αναγκαία, είναι απαραίτητη. Πρέπει να διαχωρίζουμε τη σωστή από την ανώφελη χρήση της καθώς πρόκειται για μία γλώσσα  με πλούσια ιστορία και ένδοξο παρελθόν, παρόν και μέλλον την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τον αντάξιο σεβασμό.

Advertisements
This entry was published on Δεκέμβριος 7, 2016 at 8:17 ΜΜ. It’s filed under Αρχική Σελίδα,Ερευνητικές Εργασίες and tagged . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: