Αγαπητέ Δημήτρη..

από το μαθητή Δημήτρη Γεωργίου, Α2΄Λ

Αγαπητέ Δημήτρη

Αξιοποιώντας αυτή τη σπάνια ευκαιρία που μου δόθηκε να σε γνωρίσω καλύτερα σου στέλνω αυτή την επιστολή για να σου εκμυστηρευτώ πώς σε φαντάζομαι μετά από 30 περίπου χρόνια, στην ώριμη πλέον ηλικία των 45 ετών.Σε βλέπω να προχωράς προσεκτικά και σταθερά, να έχεις ανεβάσματα, μικρές πτώσεις, νέα ξεκινήματα μα πάνω από όλα μια ακλόνητη αποφασιστικότητα να επιτύχεις τους στόχους σου. Αυτό βέβαια προϋποθέτει έναν επίπονο έλεγχο και μια βαθύτερη γνώση του εαυτού σου, ώστε να κρίνεις, να αξιολογείς σωστά και να τοποθετείσαι σε ένα σύστημα αξιών.

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν ευτυχισμένοι στη ζωή. Αυτή όμως μας, αντιστέκεται τις περισσότερες φορές. Το τρίπτυχο των αρετών που θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις την ευτυχία είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Η πίστη είναι η κατευθυντήρια δύναμη και η σταθερή γραμμή πλεύσης στον αγώνα της ζωής σου. Η ελπίδα πάλι θα σε παρηγορεί, θα σε ενθαρρύνει, θα σε δυναμώνει, θα σε καλεί ξανά στον αγώνα για νέες κατακτήσεις. Η αγάπη είναι ο μοναδικός τρόπος να λύσεις όλα σου τα προβλήματα να γευτείς τις χαρές της ζωής και να λυτρωθείς από τη θλίψη.

Ωστόσο καμία αρετή δεν είναι αρκετή εάν δεν συνοδεύεται και με τον αγώνα σου. Γι’ αυτό χρειάζεσαι επίσης φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Το πρώτο θα σε σπρώχνει στην εργατικότητα, στην πραγμάτωση του στόχου. Δεν θα σου επιτρέψει να αφήσεις τίποτα ημιτελές ή τελειωμένο βιαστικά, γιατί δεν καταδέχεται μικρότητες. Η αξιοπρέπεια θα συμβάλλει στο να γίνεις ένας ανώτερος άνθρωπος που δεν θα καταφεύγει σε λύσεις «πλάγιες», ανέντιμες ή βλαπτικές για του άλλους. Μπορείς έτσι να υπηρετήσεις με τον καλύτερο τρόπο την επιστήμη που τόσο αγαπάς και ονειρεύεσαι να σπουδάσεις, την αστροφυσική. Από τη μια θα αποκτήσεις γνώσεις καθώς θα μυηθείς στα μυστήρια της ζωής και της φύσης ενώ από την άλλη μπορείς να συμμετέχεις σε επιστημονικές έρευνες για τη βελτίωση της ζωής στον πλανήτη

Φαντάζομαι πως θα εκδηλώσεις έμπρακτα την αγάπη σου για το συνάνθρωπο μέσω του εθελοντισμού. Εργαζόμενος αυτόβουλα για την αντιμετώπιση κοινών  προβλημάτων του δήμου σου ή με τη συμμετοχή σου σε εθνικά προγράμματα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα αποδείξεις ότι είσαι ένας ενεργός πολίτης που εργάζεται για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.

Η ανθρωπότητα είναι πολύ πληγωμένη, προδομένη και έρημη παρά τις θωρακίσεις των συνόρων της και τα επιτεύγματά της. Ξέρεις ότι η ανάγκη της αυτή θα καλυφθεί μόνο με την επικράτηση των ανθρωπιστικών αξιών: ειρήνης, δικαιοσύνης, συναδέλφωσης, ελευθερίας….. Εξυπακούεται πως ο ρόλος σου είναι να είσαι μαχητικός, συνεπής, υπεύθυνος, πληροφορημένος. Μαχόμενος θα αποτρέψεις τη φθορά και την πτώση. Στη μάχη αυτή ταιριάζει η συνέπεια για να γίνεται εξακολουθητική και επίμονη στο σκοπό της. Και εάν ο σκοπός πλησιάζεται, χρειάζεσαι υπευθυνότητα για να μείνεις στο ύψος σου. Μα πάνω από όλα πληροφόρηση, γνώση, γιατί αυτή θρέφει την υπευθυνότητα.

Ως πνευματικός άνθρωπος, μπορείς με το έργο σου ή ακόμα με την ενεργό συμμετοχή σου στα κοινά να υπερασπιστείς τα ιδανικά της ειρήνης, να αγωνιστείς για τους αναξιοπαθούντες, να ενώσεις τη φωνή σου μαζί με άλλες και να διεκδικήσεις ισότητα κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία. Να αφυπνίσεις τους ισχυρούς της γης που απεργάζονται τον όλεθρο του πλανήτη, ώστε να καταργήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα και να σεβαστούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών. Ο κόσμος μας χρειάζεται πάντα πρέσβεις των ανθρωπιστικών αξιών και παραδείγματα αλληλεγγύης που θα αποτελέσουν πρότυπα προς μίμηση. Η αναδοχή ή η υιοθεσία όπως επίσης η παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες πολέμου είναι  εκδηλώσεις προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Εννοείται  πως αν αποφασίσεις να αφιερώσεις τη ζωή σου σε δραστηριότητές αλληλεύης, προς τους αδύνατους και στον αγώνα για υπεράσπιση οικουμενικών αγαθών, θα θυσιάσεις το υψηλό εισόδημα και γενικά μια άνετη ζωή. Θα κερδίσεις όμως μεγάλη ικανοποίηση για το δρόμο που διάλεξες, αφού θα αισθάνεσαι ότι βαδίζεις σύμφωνα με τη συνείδηση σου.

Και εάν πάλι δεν έχεις καταφέρει να υλοποιήσεις όσα ονειρεύτηκες, όταν ήσουν έφηβος, «τούτο τουλάχιστον προσπάθησε όσο μπορείς: μην εξευτελίζεις τη ζωή σου» όπως αναφέρει και ο ποιητής. Με άλλα λόγια προσπάθησε να κρατήσεις μια ηθική στάση, να διαφυλάξεις την αξιοπρέπεια σου, αποφεύγοντας την μαζοποίηση, τις συμβατικές σχέσεις και την αλλοτρίωση. Μάθε να αντιστέκεσαι στα ερεθίσματα που έχουν αρνητική επίδραση στο χαρακτήρα σου και φρόντισε να σέβεσαι τον εαυτό σου. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις εσωτερική πληρότητα.

Με εκτίμηση,

Ο έφηβος εαυτός σου,

Δημήτρης

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 6, 2017 at 11:58 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Λογοτεχνία. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: