Τα πρότυπα στη ζωή μας

από τη μαθήτρια Κατερίνα Τσατσαλμά, Α1’ Λ

Τι ονομάζουμε πρότυπο και γιατί κάποιος μπορεί να μπει στη διαδικασία αναζήτησης του;
Αν μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για την λέξη πρότυπο τότε θα λέγαμε ότι πρότυπο ονομάζουμε το πρόσωπο ή τον τρόπο ζωής που λειτουργεί ουσιαστικά ως παράδειγμα προς μίμηση. Τα πρότυπα διαφέρουν ανάλογα με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και τις κοινωνικές, οικονομικές ή πολιτικές συνθήκες που επικρατούν.
Είναι το πρότυπο, όμως, και το είδωλο ίδια έννοια;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι όχι. Είδωλο είναι ένα πρόσωπο που λόγω της διαρκούς προβολής του έχει γίνει αντικείμενο θαυμασμού. Οι αιτίες για τα δύο παραπάνω φαινόμενα δεν ποικίλουν, θα λέγαμε ότι είναι κοινές. Για παράδειγμα ένας νέος μπορεί να στραφεί στην αναζήτηση κάποιου ειδώλου σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει ερείσματα που θα τον κατευθύνουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Για αυτόν τον λόγο ίσως οι νέοι να είναι και πιο ευάλωτοι στο να παρασυρθούν ευκολότερα. «Μαγεύονται» από αυτό που φαντάζει ιδανικό και πείθονται λανθασμένα ότι μένοντας πιστοί σε αυτό το είδωλο,  άλλοτε θα διακριθούν στη ζωή ή θα καταφέρουν να μοιάσουν σε αυτό το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και εδώ τίθεται και ο διαχωρισμός:
Υπάρχουν τα θετικά αλλά στον αντίποδα και τα αρνητικά πρότυπα. Μέσω των αρνητικών προτύπων οι νέοι μπορεί να παρασυρθούν καθώς έχουν σαγηνευτεί. Τα αρνητικά πρότυπα συχνά λειτουργούν ως μέσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τρίτων ανθρώπων. Ωστόσο, δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο διότι αντιπροσωπεύουν νόθα ιδανικά και αξίες.
Συμπερασματικά, τα πρότυπα έχουν πρωταρχική σημασία για τους νέους, καθώς οδηγούν στην ικανοποίηση κάποιων βαθύτερων αναγκών και βρίσκουν κάποιους σταθερούς άξονες που αποτελούν οδηγητές τους στην ζωή. Δε θα έπρεπε να παραλειφθεί όμως, ένας βασικός κίνδυνος που διατρέχουν, να μην στερηθούν οι νέοι τις προσωπικές τους ελευθερίες.

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 7, 2017 at 12:48 ΠΜ and is filed under Λογοτεχνία. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: