Είναι κάποιοι άνθρωποι

από τη μαθήτρια Κατερίνα Τσατσαλμά, Α1’ Λ

Είναι και μερικοί άνθρωποι που καταφέρνουν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης σου. Να σε κάνουν να δεις τα πράγματα αλλιώς. Ασκούν μια επιρροή επάνω σου δίχως καν να το αντιληφθείς. Είναι κάποιοι άνθρωποι…
Σε νεαρή ηλικία πίστευα ότι ο λόγος που πηγαίνει κάποιος στο σχολείο είναι για να μάθει πράγματα. Αυτό μας έλεγαν πάντα, αυτό ακολουθούσαμε σαν αρχή. Μαθαίνεις για να μπορείς να βρεις δουλειά όταν μεγαλώσεις. Διαβάζεις το βιβλίο για να εξεταστείς στο μάθημα την επόμενη μέρα. Αλλά αυτό ήταν.
Λίγο αργότερα όμως, αντιλήφθηκα ότι αυτού του είδους η λανθασμένη αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα δε θα οδηγούσε και πολύ μακριά. Γιατί μπορεί να καταλάβαινα το μάθημα της Τρίτης όπως ακριβώς το είχε συντάξει ο τάδε συγγραφέας και εξηγήσει η τάδε δασκάλα ,αλλά τελικά είχα και άλλα πολλά να μάθω.
Κάποιος λοιπόν, μου έμαθε να διαβάζω πίσω από τις λέξεις, να προσπαθώ να ερμηνεύω τη δική μου εκδοχή, ασχέτως από αυτή που μπορεί να μου δινόταν ήδη. Να ψάχνω διαρκώς, να ενημερώνομαι.
Γιατί ναι μεν οι γνώσεις που αποκτάς από το σχολείο είναι φυσικά πολύ σημαντικές και αποτελούν εφόδια για τη ζωή αλλά αν κάποιος επιμένει μόνο σε αυτές, χάνει την ουσία.
Αυτός ο κάποιος, δεν ήθελε οι νεαροί  μαθητές μόνο να ενημερώνονται για την επικαιρότητα, αλλά και να τη σχολιάζουν. Να αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Να έχουν τη δική τους άποψη και να μη διστάζουν να την εκφράσουν. Να υποστηρίζουν με επιχειρήματα τις πεποιθήσεις τους, αλλά χωρίς να προσπαθούν να τις επιβάλλουν.  Ήθελε να τους προετοιμάσει για την αληθινή κοινωνία. Και για κάποιους ίσως και να τα κατάφερε. Ίσως και γι’  αυτό να είχε τέτοια απήχηση στους μαθητές. Ίσως και για αυτό να τον θαύμαζαν λίγο περισσότερο από τους άλλους δασκάλους. Ίσως και γι’ αυτό να τον μνημονεύουν ακόμα και να λησμονούν τις εμπειρίες που συνέλεξαν μαζί του.
Δεν ήταν μόνο ένας καλός εκπαιδευτικός, αλλά και ένας υπέροχος άνθρωπος.

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 11, 2017 at 7:39 ΜΜ and is filed under Λογοτεχνία. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: