Συνέντευξη από έναν νέο Δημιουργό

από τους μαθητές Δημήτρη Γεωργίου Α2 Λ’ και Μιχάλη Σαρρή Α4’ Λ

Το τελευταίο καιρό το σχολείο μας διακρίθηκε σε έναν ακόμα τομέα σε διεθνές επίπεδο, στον τομέα της ρομποτικής. Εκπρόσωπός του, ο Θάνος Τζιατζιούλης, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. Μας δόθηκε η ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να μοιραστεί μαζί μας κάποιες πληροφορίες για το εγχείρημά του το οποίο ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού χεριού. Όπως μας ανέλυσε ο ίδιος άρχισε να ενδιαφέρεται από μικρός για τη ρομποτική, από τότε που έβλεπε παιδικές σειρές ή ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο. Έτσι το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε να κάνει τους στόχους του πραγματικότητα.

Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

-Είχα ήδη ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, οπότε είχα κάποιες ικανοποιητικές γνώσεις, ώστε να κάνω μια δυναμική είσοδο στον τομέα της ρομποτικής αυτό το καλοκαίρι.

Καθώς μας ανέλυε την κατασκευή του ρομποτικού χεριού, καταλάβαμε την πολυπλοκότητά του. Χάρη σε πέντε διαφορετικούς κινητήρες που ελέγχουν δέκα σχοινιά, επιτυγχάνεται η κίνηση των δακτύλων. Σαφώς ήταν υψηλό το κόστος καθώς, όπως μας περιέγραψε, χρειάστηκε μέχρι και ένα 3D-printer για την εκτύπωση των κομματιών, ABS υλικό, που χαρακτηρίζεται για τη σκληρότητά του, πλακέτες για κυκλώματα αλλά και μικροελεγκτές. Φυσικά, έπρεπε να προγραμματίσει το χέρι ώστε να εκτελεί εντολές.  Χάρη στον σχεδιασμό του, που προέρχεται από έναν γάλλο σχεδιαστή, μπορεί να κινεί ελαφρά αντικείμενα ενώ με κάποιες τροποποιήσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προσθετικό χέρι.

Ωστόσο ο Θάνος μας πληροφόρησε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ. Η τωρινή εργασία του αφορά σε ένα δεύτερο χέρι με οθόνη για ειδικό μενού και με περισσότερες πλακέτες για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Ταυτόχρονα όμως, στο σύντομο μέλλον θα είναι έτοιμος και ένας ολοκληρωμένος Άνθρωπος- Ρομπότ. Η επαγγελματική του σταδιοδρομία, πιστεύει, ότι θα έχει να κάνει με τη ρομποτική.

-Θέλω πραγματικά να ασχοληθώ με τη ρομποτική και τη νανοτεχνολογία. Γιατί τα ρομπότ να μη γίνουν μέρος της ζωής μας όπως στις ταινίες; Πιστεύω ότι στο σύντομο μέλλον η ρομποτική θα είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θέλω να συμμετέχω και εγώ στην υλοποίηση αυτής της πραγματικότητας.

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη συνέντευξη εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει πάνω από όλα την οικογένειά του για την οικονομική αλλά και για την ηθική στήριξη που του προσέφερε. Αναμφίβολα, μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τον Θάνο στον τομέα της ρομποτικής και όχι μόνο..

Advertisements
This entry was published on Ιανουαρίου 31, 2017 at 9:30 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Συνεντεύξεις. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: