Ερευνητικές εργασίες Α΄Λυκείου

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ερευνητική Εργασία», οι μαθητές της Α΄Λυκείου μελέτησαν ενδιαφέροντα θέματα και εκπόνησαν σχετικές εργασίες. Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Στ. Γκόκα, καθηγήτρια πληροφορικής.

Παραθέτουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα θέματα:

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
  • ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΑΝ ΜΕΣΟ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ , ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΜΕΣΟ;
  •  Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
  • ΜΟΡΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Deep Web: Τρόποι πρόσβασης και επίπεδα

από το μαθητή Μιχάλη Σαρρή, Α4′ Λ

Σήμερα η πλειοψηφία των ατόμων χρησιμοποίει καθημερινά το διαδίκτυο, για διάφορους  λόγους , άλλοτε επαγγελματικούς και άλλοτε απλά για ψυχαγωγία. Βλέπουμε όμως τα πάντα στο διαδίκτυο; Ή μήπως υπάρχουν κρυφές γωνιές που δεν τις επισκεπτόμαστε συχνά; Υπάρχει τρόπος να αποκτήσουμε πρόσβαση εκεί; Είναι νόμιμο; Για όλα αυτά τα ερωτήματα υπάρχει απάντηση.

Κάτω  από ό,τι βλέπουμε εμείς καθημερινά όταν  ‘σερφάρουμε’ στο διαδίκτυο- αυτό που θέλουν οι ειδικοί  να αποκαλούν Surface Web (Επιφανειακό Διαδίκτυο)- υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο που κυκλοφορεί με το όνομα Deep Web ή Shadow Web ή Dark Web με μια μικρή διαφορά στο νόημα. Υπολογίζεται ότι όσα βλέπουμε κάτω από τις συνήθεις συνθήκες είναι περίπου το 1% του διαδικτύου που στην πραγματικότητα υπάρχει ίσως και λιγότερο.

Με εξαίρεση τη  Yahoo η οποία έκανε φανερό στους χρήστες της ένα πολύ μικρό μέρος του Deep Web στις 2 Μαρτίου του 2004, το Deep Web δεν είναι προσβάσιμο με χρήση των κοινών εργαλείων αναζήτησης. Αυτό προκύπτει από τον τρόπο που λειτουργούν οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης δηλαδή σε web crawlers οι οποίοι μας δίνουν αποτελέσματα ακολουθώντας συνδέσμους. Για καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας θα δοθεί ένα παράδειγμα. Αν πάτε στη Wikipedia στο τομέα της κβαντικής θεωρίας πεδίου θα δείτε ότι το κείμενο έχει κάποιες λέξεις μπλε που είναι ουσιαστικά υπερσυνδέσμοι. Αν σας πω λοιπόν να βρείτε τη σελίδα της Wikipedia που είναι αφιερωμένη στον Έρνεστ Ράδερφορντ ακολουθώντας μόνο τους υπερσυνδέσμους  είναι λογικό να δυσκολευθείτε. Οι μηχανές αναζήτησης κάνουν αυτό ακριβώς το πράγμα, δηλαδή ακολουθούν υπερσυνδέσμους. Αλλά υπάρχουν σελίδες που δεν συνδέονται με άλλες και σελίδες με προστατευμένο περιεχόμενο που χρησιμοποιούν Robots Exclusion Standards και πολλά άλλα είδη.

Οπότε μένει το ερώτημα μπορώ να μπω στο Deep Web; Για να πούμε την αλήθεια το πιο πιθανό είναι ήδη να έχεις μπει σε μια μορφή του Deep Web.Δεν υπάρχει εκεί μόνο κακόβουλο λογισμικό ή απόρρητα αρχεία.Deep Web μπορεί να θεωρηθεί και ένας κλειστός κατάλογος σαν αυτούς που χρησιμοποιούμε όταν κλείνουμε αεροπορικά εισιτήρια. Μάλιστα οι ερευνητές των σημερινών μηχανών αναζήτησης προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους διασκέδασης του διαδικτύου. Σε μερικά χρόνια μπορεί να έχουμε πρόσβαση σε τριπλάσιο όγκο πληροφορίας σε σχέση με αυτόν που έχουμε σήμερα. Ήδη σχεδιάζονται προγράμματα που θα διασκεδάζουν το internet με έναν τελείως καινούργιο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Turbo10.  Πάντως ένα είναι σίγουρο. Το Deep Web δεν είναι απόρθητο. Η μυστική λέξη που χρειάζεστε για να μπείτε σε αυτό το παράλληλο σύμπαν πληροφορίας είναι το Tor, το οποίο είναι και το πιο γνωστό αυτή τη στιγμή.

Το Tor είναι διαφορετικό από τις άλλες μηχανές αναζήτησης. Λειτουργεί περίπου όπως τα torrents με τα οποία μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν ταινίες ή προγράμματα. Το Tor είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από διάφορα μηχανήματα-εθελοντές που κάνουν ανώνυμη την περιήγηση, αφού κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που στέλνονται. Τα δεδομένα έπειτα, ακολουθούν τυχαίες διαδρομές ώστε να φτάσουν στον παραλήπτη. Η τυχαία διαδρομή είναι αυτή που κάνει ανώνυμη την περιήγηση στο διαδίκτυο. Το ίδιο όμως, γεγονός είναι που δημιουργεί την τεράστια πληροφορία που κρύβεται από τις μηχανές αναζήτησης.

Το Tor είναι ιδιαιτέρως εύχρηστο καθώς λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες. Εκτός από αυτό όμως υπάρχει και το Tails OS, το οποίο είναι ένα λειτουργικό το οποίο μάλιστα μπορείτε ιδανικά να μεταφέρετε σε δίσκο ή σε ένα memory stick.

Αν και το Deep Web είναι θεωρητικά ασφαλές ,χρησιμοποιείτε κατά κόρον για παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το Tech Blog ένα 80% των δεδομένων αφορά την παιδική πορνογραφία. Φυσικά το 80% είναι κάτι σχετικό  καθώς ο υπολογισμός του μεγέθους του Deep Web  φαίνεται αδύνατος. Τόσο επειδή δεν είναι παντού προσβάσιμο όσο και επειδή το μέγεθός του αυξάνει διαρκώς.

Κάτι όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η περιήγηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μοιάζει με τίποτα που μπορεί να έχετε δει μέχρι τώρα. Η κατηγοριοποίηση που υπάρχει στο Google δεν υφίσταται στο Tor και παράλληλα δεν υπάρχουν οι ίδιες καταλήξεις. Τα περισσότερα urls λήγουν σε .onion ή δεν έχουν και καθόλου κατάληξη.

Λόγω της τεράστιας πληροφορίας αλλά και της δυσκολίας της αναζήτησης πρέπει κανένας να εξοπλιστεί με μια λίστα με διευθύνσεις και με πολύ υπομονή. Η λίστα θα ήταν χρήσιμο να περιέχει ένα link για την Hidden Wiki όπου μπορεί κανείς να βρει αρκετούς συνδέσμους για να περιηγηθεί. Είναι σημαντικό βέβαια να τονίσουμε ότι το Tor  είναι ένα πολύ μικρό μέρος του Deep Web.

Νέα μέρη αυτού του διαδικτύου υπόσχεται να αποκαλύψει η  Bright planet που σχεδίασε ένα τρόπο για να αναζητεί και να ψάχνει στο διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια κοπιώδης προσπάθεια από μεγάλες εταιρίες αλλά και υπηρεσίες ,μέχρι και από κυβερνήσεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή τη ζούγκλα της πληροφορίας.

Έχει όμως επίπεδα αυτό το τεράστιο δίκτυο;

Σίγουρα μπορούμε να χωρίσουμε το διαδίκτυο ανάλογα με τη προσβασιμότητά του. Αρχικά έχουμε το κανονικό διαδίκτυο όπου βρίσκονται όσα ξέρει ένας απλός χρήστης του διαδικτύου δηλαδή κάποιος που ξέρει πρακτικά να ανοίγει τον υπολογιστή. Μπορούμε να το ονομάσουμε επίπεδο 0.Προχωράμε στο επίπεδο 1 όπου συναντάμε  ουσιαστικά ανοιχτά συστήματα που απαιτούν εγγραφές, βάσεις δεδομένων κάποιων κατασκηνώσεων, σελίδες που φιλοξενούν άλλες σελίδες ή  κοινούς server.Συνεχίζοντας εισερχόμαστε στο Bergie Web το οποίο είναι ουσιαστικά το κατώφλι του Deep Web. Είναι άμεσα προσβάσιμο και δεν χρειάζεσαι διακομιστή μεσολάβησης(proxy server) για να εισέλθεις. Περιέχει σελίδες στις οποίες δεν έχει άμεση πρόσβαση το Chrome αλλά ακόμα τις βρίσκεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το 4chan  και το Black Hat World.

Μπαίνοντας στο επίπεδο 3 εισερχόμαστε στο Deep Web. Από εδώ χρειαζόμαστε proxy. Είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι το proxy δεν είναι η μόνη λύση αλλά εναλλακτικώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο(VPN),το TOR που έχουμε ήδη αναφέρει ή τροποποιώντας το υλικό μέρος του υπολογιστή μας.

Στο επίπεδο 3 οι πληροφορίες δεν έχουν κάποιο περιορισμό προσβασιμότητας μόνο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάτι σαν το Tor, το JonDo ή το I2P.

Συνεχίζουμε σε πιο βαθιά και άγνωστα νερά μπαίνοντας στο Charter Web δηλαδή το επίπεδο 4. Αυτό χωρίζεται σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία μπορεί να προσπελαστεί μέσω του Tor  και περιέχει απαγορευμένα βιβλία ή ταινίες, πώληση απαγορευμένων ειδών όπως π.χ. ναρκωτικών, μέχρι και διακίνηση λευκής σάρκας. Ακόμα περιέχει το γνωστό Hidden Wiki που περιέχει πολλούς συνδέσμους για διάφορες σκοτεινές γωνιές του Deep Web.Εδώ η κατάσταση σοβαρεύει και συναντάμε διάφορα μέτρα ασφάλειας όπως σελίδες που απαιτούν εγγραφή, που μπορείς να εισέλθεις μόνο με πρόσκληση, δυναμικές σελίδες με περιορισμένο χρόνο ζωής, σελίδες που σε δέχονται ανάλογα με το IP του υπολογιστή σου ή και έναν συνδυασμό αυτών των μέτρων ασφαλείας. Τέτοιες σελίδες συνήθως διατηρούν χαμηλό προφίλ.

Η δεύτερη κατηγορία περιέχει κλειστού τύπου συστήματα δηλαδή συστήματα που δεν έχουν καμία διασύνδεση με το διαδίκτυο. Μπορούν να γίνουν αναγνώσιμα μόνο αν έχεις χειροκίνητη πρόσβαση στο σύστημα. Το τι περιέχουν μπορούμε μόνο να το φανταστούμε. Εκεί βρίσκονται απόρρητα αρχεία, απόρρητες έρευνες και κρυφές πληροφορίες, όπως στοιχεία για το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ή όπως φημολογείται ο νόμος των 13 ή και η τοποθεσία της Ατλαντίδος. Εδώ βρίσκεται περίπου το 80% της πληροφορίας όχι που υπάρχει γενικώς αλλά που μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα.

Από το επίπεδο 5 μέχρι το επίπεδο 8 δεν είμαστε καν σίγουροι ότι υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι μύθος. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει να κάνει με κβαντική υπολογιστική στην οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι κυβερνήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε καθώς για τους περισσότερους είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατον να μπει κάποιος. Υποστηρίζεται ότι  πρέπει κανείς να λύσει την PFD εξίσωση για να μπορεί να φτιάξει έναν λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή .Μια απλοποιημένη μορφή της είναι c=λ/2(1-λ/2).

Το επίπεδο 5 έχει την ονομασία Marianas Web το οποίο γενικώς δεν ξέρουμε τι περιέχει. Έπειτα έχουμε το επίπεδο 6 το οποίο απλώς είναι μετά το 5 και πριν το 7.Το επίπεδο 7 είναι αυτό που κάποιοι αποκαλούν “The Fog/Virus Soup”.Υποτίθεται ότι όσοι έχουν φτάσει εδώ προσπαθούν να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο και να εμποδίσουν τους άλλους να πάνε σε αυτό. Είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ των όποιων είναι εκεί.

Τέλος έχουμε το επίπεδο 8 δηλαδή το κοινώς γνωστόν “Final Boss of the Internet” ή “The Primarch System”. Σύμφωνα με τα λίγες πληροφορίες που κυκλοφορούν υποτίθεται ότι από εκεί ελέγχεται όλο το διαδίκτυο. Το 2000 ανακαλύφθηκε μια ανωμαλία στο χώρο του διαδικτύου από όπου στέλνονταν τυχαίες εντολές σε όλο το διαδίκτυο και στο οποίο δεν μπορούσαν να επιστραφούν. Κανείς δεν έχει φτάσει για να μας πει τι συμβαίνει εκεί. Κάποιοι λένε ότι υπάρχει ένας τύπος κβαντικής κλειδαριάς που είναι αδύνατον με τη σημερινή τεχνολογία να σπάσουμε ή μια τεχνητή νοημοσύνη. Τίποτα όμως από αυτά δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα που αναδύονται και δεν μας επιτρέπουν να πιστέψουμε τα προαναφερθέντα όπως το πώς κάτι μπορεί να κωδικοποιηθεί με κβαντικούς μηχανισμούς όταν δεν έχουμε την τεχνολογία για πολύ πιο απλά πράγματα.

Συμπερασματικά, το Διαδίκτυο είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι μπορεί κάποιος να νομίζει χωρίς όμως αναγκαστικά να έχει κάποια άμεση επιρροή στη πλοήγησή μας. Το πραγματικό εύρος της πληροφορίας του Διαδικτύου δεν το ξέρουμε τώρα και μπορεί να μην το ξέρουμε τώρα. Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι μια μέρα ίσως πέσει φως στο ανεξερεύνητο χώρο του Διαδικτύου.

Βιβλιογραφία:

https://infoseceye.wordpress.com/tag/bergie-web/

http://paramarketing.gr/deep-web-internet-vlepei-google/

http://www.salon.com/2004/03/09/deep_web/

http://www2003.org/cdrom/papers/poster/p170/poster/poster.html

https://brightplanet.com/2016/07/harvest-dark-web-data/

http://physics.about.com/od/physicsqtot/g/QuantumLocking.htm

http://www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Shor_s_algorithm.html

https://www.mysql.com/

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 4, 2017 at 1:40 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: