Ερευνητική εργασία..Επαγγέλματα του μέλλοντος

Ο Φυσικοθεραπευτής

από το μαθητή Δημήτρη Μαστρογιάννη, Α1′ Λ

Η Φυσικοθεραπεία (Physical Therapy) είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας πτυχιούχο Φυσικοθεραπευτή, για θεραπευτικούς σκοπούς. Η Φυσικοθεραπεία έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ιατρικών επιστημών και είναι ένα αναγνωρισμένο και καταξιωμένο επάγγελμα που προσελκύει νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως επιστήμονες υγείας

 

Γενική Περιγραφή:

Ο Φυσιοθεραπευτής εφαρμόζει τεχνικές και φυσικές μεθόδους για την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των οργάνων και των μερών του ανθρώπινου σώματος και την ανακούφιση από τον πόνο. Συνεργάζεται με το γιατρό για τη θεραπευτική αγωγή του πελάτη, με σκοπό την κινητοποίηση και ανάπτυξη των άλλων υγιών μυϊκών δυνάμεών του, ώστε να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η κινητικότητά του. Συζητά με τον ασθενή τις ιδιαιτερότητες της πάθησής του και τον στηρίζει καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας. Διδάσκει και βοηθά τον πελάτη στην εκτέλεση των ασκήσεων, στη χρήση βοηθητικών συσκευών ή τεχνητών μελών. Τέλος, καθοδηγεί τον ασθενή και τους συγγενείς του για τη συνέχεια της θεραπευτικής αγωγής στο σπίτι. Ορισμένοι Φυσιοθεραπευτές προσφέρουν γενικές υπηρεσίες στο αντικείμενό τους, ενώ άλλοι εξειδικεύονται σε διάφορες θεραπείες για ασθενείς με χρόνιες ή προσωρινές παθήσεις ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι Φυσιοθεραπευτές εργάζονται, επίσης, για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ατόμων και κυρίως αθλητών ή χορευτών.

 

Ειδικότητες

Υπάρχουν πολλές ειδικότητες για το Φυσιοθεραπευτή. Οι κυριότερες πέντε είναι οι ακόλουθες:

 

 • Ορθοπεδικός φυσιοθεραπευτής: ασχολείται με βλάβες του μυοσκελετικού συστήματος.
 • Γεριατρικός φυσιοθεραπευτής: ασχολείται με προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι ηλικιωμένοι (αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, προβλήματα ισορροπίας κτλ.)
 • Νευρολόγος φυσιοθεραπευτής: ασχολείται με άτομα που πάσχουν από νευρολογικά προβλήματα.
 • Καρδιαγγειακή και πνευμονική αποκατάσταση: βοηθάει στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποστεί διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων ή έχουν υποστεί κάποια σχετική εγχείρηση. Στόχος είναι η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς και η ανεξαρτησία της λειτουργίας των οργάνων αυτών.
 • Παιδιατρική φυσιοθεραπεία: συμβάλλει στην πρόγνωση και αντιμετώπιση προβλημάτων των μυών, των οστών και των αρθρώσεων σε βρέφη, παιδιά και εφήβους.

 

Απαιτούμενη Εκπαίδευση:

Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Φυσιοθεραπευτή πρέπει να έχει πτυχίο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ ή, ως βοηθός, μπορεί να είναι διπλωματούχος ΙΕΚ ή απόφοιτος ΤΕΕ. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα στα Τμήματα Ιατρικής ή ΤΕΦΑΑ κ.ά., αφού επιτύχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις του αντίστοιχου τμήματος.

 

H ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ:

 • Τα τμήματα της φυσικοθεραπείας είναι από τα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα των ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό οφείλεται τόσο στην αυξημένη τους ζήτηση όσο και στο γεγονός ότι η φυσικοθεραπεία προσφέρεται μόνο στα ΤΕΙ.

 

 • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συλλόγου η αναλογία των Φυσικοθεραπευτών συγκριτικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Το ποσοστό ανεργία ανέρχεται στο 10% και η αναλογία είναι 1 φυσικοθεραπευτής ανά 2120 κατοίκους. Παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία.

 

 • Πρόσφατη έρευνα του γραφείου διασύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τους Φυσικοθεραπευτές να έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 11%.

 

ΠΗΓΕΣ:

 1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B1
 1. http://edujob.gr/node/366
 1. http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/548183/fusikotherapeutis-ena-epaggelma-me-thetikes-prooptikes
 1. http://www.koutipandoras.gr/article/h-fysikooerapeia-ws-to-taxews-eelissomeno-epaggelma-toy-mellontos
Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 4, 2017 at 1:46 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Ερευνητικές Εργασίες. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: