Μία ακόμα ερευνητική εργασία

Παραθέτουμε μία ακόμα ερευνητική εργασία με  γενικό τίτλο «Ύπατη Αρμοστεία». Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Στ. Γκόκα, καθηγήτρια πληροφορικής

από τη μαθήτρια Χρύσα Κουφού, Α3′ Λ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Η ‘Υπατη Αρμοστεία είναι ένας Παγκόσμιος Ανθρωπιστικός Οργανισμός με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Ιδρύθηκε την 14-12-1950, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε στην ίδρυση Γραφείου της ‘Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, με περιορισμένη χρονική διάρκεια τριών ετών και με αποκλειστικό έργο την συνδρομή προς τους Ευρωπαίους  που είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός απασχολούσε 34 μόλις μέλη. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 8.000 μέλη εκ των οποίων τα 740 εργάζονται για τους σκοπούς του στην Γενεύη ενώ τα υπόλοιπα στα γραφεία της  ‘Υπατης Αρμοστείας σε 146 χώρες του κόσμου, φροντίζοντας πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τον Ιούλιο του 1951 υπεγράφη η Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες βάσει της οποίας προστατεύονται – εκτός των άλλων – και ο θεσμός αλλά και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά θεσμοθετείται και η νομική κατοχύρωση της παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Το 1954 ο νεοσύστατος οργανισμός κερδίζει το ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ  και παρατείνεται η εντολή του έως και το τέλος της δεκαετίας. Με το ίδιο βραβείο (Νόμπελ Ειρήνης) θα τιμηθεί και πάλι 27 χρόνια αργότερα, το 1981.

Η παρέμβαση της Υ.Α., κρίθηκε αναγκαία τόσο κατά το 1956, όταν χιλιάδες πρόσφυγες χρειάστηκαν την βοήθειά της μετά τη συντριβή της Ουγγρικής Επανάστασης από τις Σοβιετικές δυνάμεις, όσο και κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε και κατέρρευσε η αποικιοκρατία στις περισσότερες χώρες της Αφρικής και ήδη  – από τότε – ξεκίνησαν οι προσφυγικές κρίσεις που, δυστυχώς, δεν έχουν πάψει για διαφορετικούς λόγους έως και σήμερα στη Μαύρη ΄Ηπειρο.

Αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η παρέμβαση της Υ.Α., κατά τις δεκαετίες 1970 -1980 σε κρίσεις εκτοπισμού πληθυσμών τόσο στην Ασία όσο και στη Λατινική Αμερική.

Οι πόλεμοι στα Βαλκάνια στα τέλη του 20ου αιώνα δημιούργησαν νέα προβλήματα και νέα κύματα προσφύγων.

Η δράση της Υ.Α., εντείνεται στις αρχές του 21ου αιώνα καθώς δημιουργούνται τεράστιες προσφυγικές κρίσεις στην Αφρική (Κονγκό, Σομαλία) αλλά και στην Ασία και ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν. Η Υ.Α., εξάλλου, έχοντας αποκτήσει υλικοτεχνικές υποδομές αλλά κυρίως τεχνογνωσία, είναι πολύτιμος αρωγός και σε θέματα εκτοπισμού ανθρώπων στο Αφγανιστάν μέσα στην ίδια τη χώρα τους, εξαιτίας εσωτερικών συγκρούσεων.

Στις μέρες μας, εξάλλου που οι προσφυγικές ροές και μάλιστα στην περιοχή μας, εξαιτίας της έκρρυθμης κατάστασης στη Συρία αλλά και στο Ιράκ και το Αφγανστάν που ο πόλεμος μαίνεται ανεξέλεγκτος είναι τεράστιες, το έργο της Υ.Α., είναι ανεκτίμητο.

Η Υ.Α., είναι τέλος ο παγκόσμιος οργανισμός που προστατεύει και βοηθά εκατομμύρια ανθρώπων που είναι ανιθαγενείς, δεν έχουν δηλαδή υπηκοότητα και για τούτο κινδυνεύουν χωρίς την βοήθειά της να στερηθούν βασικά δικαιώματα.

 

 

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 4, 2017 at 1:55 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Ερευνητικές Εργασίες. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: