Βωμός της Περγάμου- Βωμός του Διός

από τη μαθήτρια Δανάη Δαπόλα, Α1’ Λ

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας Α’ Λυκείου και με αφορμή την ενότητα με μελετήσαμε, τα «Ελληνιστικά πνευματικά κέντρα», καθώς συζητούσαμε στην τάξη με την καθηγήτριά μας κ. Σπ. Χαδιάρη για την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και την Πέργαμο, σημαντικά πνευματικά κέντρα της ελληνιστικής περιόδου, η σκέψη  μου σταμάτησε στο Βωμό της Περγάμου,  ένα έργο τεραστίων διαστάσεων, μοναδικό δείγμα ελληνιστικής γλυπτικής και εξαιρετικής λαμπρότητας. Ένα έργο που -σχεδόν σε όλο του το μεγαλείο- εκτίθεται στο μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο. Το ξεχωριστό αυτό μνημείο, μου κέντρισε το ενδιαφέρον για μεγαλύτερη εμβάθυνση στο θέμα. Έτσι, συγκέντρωσα κάποιες περαιτέρω πληροφορίες τις οποίες και παραθέτω.

Ο Βωμός της Περγάμου είναι ένας βωμός αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά που οικοδομήθηκε στην Ελληνιστική εποχή, στην ακρόπολη της Περγάμου στη Μικρά Ασία.

Η οικοδόμησή του, η οποία έγινε με εντολή του Ευμένη Β’ της γενιάς των Σελευκιδών προς τιμή του πατέρα του Αττάλου Α’ που κυριάρχησε στην Πέργαμο μετά τη νίκη του ενάντια στους Γαλάτες, χρονολογείται περίπου το 181-159 π.Χ.  Ανακαλύφθηκε μεταξύ 1878 και 1886 από τον Karl Humann και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Περγάμου στο χώρο των Μουσείων στο Βερολίνο.

Γενική Περιγραφή

Αποτελείται από ένα πόδιο (βάση) με μνημειακή κλίμακα που οδηγεί σε έναν υπαίθριο χώρο που περιβάλλεται από τοίχους με κιονοστοιχίες και ανάγλυφες παραστάσεις. Σε αυτό το σημείο υψώνεται ο βωμός, ο οποίος αποτελείται από δύο μέρη, μια τετράγωνη ενιαία βάση που διακόπτεται από τη μνημειακή κλίμακα στη δυτική πλευρά και μια υπαίθρια αυλή με το βωμό που περιβάλλεται από έναν τοίχο σε σχήμα Π και διατρέχεται από μια ιωνική κιονοστοιχία.

Ζωοφόροι

 -Γιγαντομαχία

Ονομάζεται και «μεγάλη ζωοφόρος», λόγω του κολοσσιαίου μεγέθους της. Απεικονίζει τη μάχη Θεών και Γιγάντων που σύμφωνα με το μύθο είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν ο Δίας και οι άλλοι θεοί του Ολύμπου. Αυτή η μάχη συμβολίζει την κυριαρχία των Ατταλιδών που εκπροσωπούν τη λογική και την τάξη στους ηττημένους Γαλάτες οι οποίοι  εκπροσωπούν τις δυνάμεις του χάους.

-Τηλέφεια

Ονομάζεται και «μικρή ζωοφόρος» και κοσμεί την υπαίθρια αυλή του βωμού. Ο Τήλεφος, γιος του Ηρακλή, θεωρείται ο μυθικός ιδρυτής της Περγάμου. Η Τηλέφεια ονομάζεται και  «αφηγηματικό ανάγλυφο», εξαιτίας των μυθικών αναπαραστάσεων που απεικονίζονται σε αυτό.

Οι αναπαραστάσεις και των δύο ζωοφόρων ήταν σκαλισμένες σε μάρμαρο και χρωματισμένες με πορφυρό, μπλε, κίτρινο και πράσινο χρώμα.

Γλυπτική Ιδιαιτερότητα

Ο βωμός της Περγάμου αντιπροσωπεύει την περγαμηνή τέχνη στο υψηλότερο σημείο της γιατί προχώρησε τολμηρά σε νέους δρόμους υπερβαίνοντας τα κλασικά και ελληνιστικά πρότυπα.

Στη Γιγαντομαχία επιδιώκουν την έντονη θεατρικότητα, τον υπερβολικά δραματικό τόνο, τις έντονες κινήσεις των σωμάτων και τη συναισθηματική έκφραση των προσώπων προσδίδοντας στο γλυπτικό έργο φυσικότητα και ταυτόχρονα δυναμικότητα. Σε αυτό συμβάλλει η παρουσία θηριόμορφων γιγάντων με αλλόκοτη μορφή, φτερά σε ανθρώπινα σώματα που καταλήγουν σε φιδίσιες ουρές που συμπιέζονται ανάμεσα στη βάση της ζωφόρου και στο γείσο της.

Τέλος, στην Τηλέφεια είναι προφανής η επίδραση της ζωγραφικής με τα ήρεμα πρόσωπα, τη συγκρατημένη απόδοση και τη μονότονη πτυχολογία. Το πλήθος των ζώων που χρησιμοποιείται στη μάχη φανερώνει την επίδραση ανατολικών προτύπων που ξεπερνά τα όρια της ελληνικής παράδοσης.

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 15, 2017 at 10:32 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Πολιτισμός. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: