Γλωσσομάθεια: χρησιμότητα και κίνδυνοι.

από τη μαθήτρια Εύα Νταμάγκα, Α2’ Λ

           Γλωσσομάθεια είναι η εκμάθηση από ένα άτομο μίας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών παράλληλα με την εκμάθηση της μητρικής του γλώσσας. Παλαιότερα αποτελούσε κτήμα λιγοστών ανθρώπων, ενώ στην σημερινή εποχή είναι κάτι το συνηθισμένο. Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη  στις μέρες μας, ενώ άλλοι ότι η υπερβολική χρήση της προκαλεί παρενέργειες εις βάρος της μητρικής μας γλώσσας. Οι απόψεις διίστανται. Ποια είναι, όμως, η αξία της και ποιες οι παρενέργειες που προκαλεί;

            Αρχικά, γλωσσομάθεια συμβάλλει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ αλλοεθνών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι άνθρωποι διαφορετικών χωρών ποτέ δεν έχουν ξαναβρεθεί πιο κοντά. Επομένως, η γνώση μιας ξένης γλώσσας  βοηθά στην συνεννόηση μεταξύ των ανθρώπων σε περίπτωση επίσκεψης μιας χώρας της αλλοδαπής. Ταυτόχρονα όμως, χρησιμεύει στην ενημέρωση για τις διεθνείς εξελίξεις ή ακόμη στη διατήρηση των σχέσεων με ένα άτομο τα αλλοδαπής.

            Παράλληλα, με την εκμάθηση ξένων γλωσσών οξύνουμε τη σκέψη μας και διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Μέσω μιας ξένης γλώσσας μπορούμε να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα την κουλτούρα και τις ιδιαιτερότητες ενός ξένου πολιτισμού. Επιπλέον, μέσω της γνωριμίας μας αυτής μαθαίνουμε τα έθιμά τους, αλλά ταυτόχρονα και τα επιτεύγματά τους σε τομείς όπως η τεχνολογία και οι τέχνες. Με αυτή την γνώση μπορούμε τελικά να δούμε συγκριτικά τις όποιες διαφοροποιήσεις και τελικά να προσδιορίσουμε την εθνική μας ιδιαιτερότητα.

            Από την άλλη πλευρά, ο υπέρμετρος ζήλος για τη γνώση ξένων γλωσσών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη μητρική μας. Αρχικά, οδηγεί στην υπερβολική χρήση ξένων γλωσσών και στη συνέχεια στη λανθασμένη χρήση της μητρικής. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούμαστε στην απαξίωση του εθνικού πολιτισμού και στη δημιουργία ενός είδους ξενομανίας.

            Η γλωσσομάθεια προσφέρει γνώσεις γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό μιας ξένης χώρας. Κυρίως οι νέοι που προορίζονται για σπουδές στο εξωτερικό δίνουν τεράστια σημασία στη γλωσσομάθεια. Με αυτό τον τρόπο όμως, δημιουργούνται κενά στα μαθήματα που διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα. Έτσι δίνεται βάρος αλλού και οι νέοι δεν αποκτούν μία σφαιρική γνώση όσον αφορά την ιστορία της χώρας τους.

            Συνοψίζοντας, είναι οφθαλμοφανές πως η γλωσσομάθεια είναι αναπόσπαστο εφόδιο για τη ζωή μας. Ταυτόχρονα όμως, το φαινόμενο αυτό στην ακραία του μορφή εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκμάθηση της μητρικής μας γλώσσας. Επομένως, η εκμάθηση ξένων γλωσσών θα πρέπει να έπεται της καλής γνώσης της μητρικής μας γλώσσας, αλλά ταυτόχρονα να μην παραμελείται λόγω της ξενοφοβίας.

 

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 22, 2017 at 7:11 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: