Ερευνητική εργασία: Περίθαλψη Ηλικιωμένων

από τη μαθήτρια Σοφία Παλυβού, Α1′ Λ

  Ο τομέας της υγείας είναι ένας από αυτούς που, σύμφωνα με διάφορες πηγές, έχει μέλλον στον εργασιακό χώρο για ευνόητους λόγους. Σκεφτείτε έναν κόσμο χωρίς φροντίδα ή αλληλεγγύη. Θα θέλατε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας σε ένα τέτοιο περιβάλλον ή να ζήσετε εσείς οι ίδιοι σε αυτό τα τελευταία χρόνια της ζωής σας; Γι’ αυτό το λόγο, και πολλούς άλλους το θέμα αυτής της εργασίας είναι η περίθαλψη ηλικιωμένων.

  Πιο συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει,όσον αφορά την εκπαίδευση μέσα από ποικιλία μαθημάτων, με διάρκεια μερικών ωρών ως και κάποιων εξαμήνων, σε Πανεπιστήμια όπως το University of Bolton, το La Salle Cantro Universario και το Fleming College. Τα δίδακτρα ποικίλουν ανάλογα με τη διάρκεια των προγραμμάτων και τις διάφορες διακρίσεις των πανεπιστημίων, όπως και σε όλους τους τομείς.

  Μαθήματα μερικών ωρών προσφέρει η ιστοσελίδα Alisona, ένα ηλεκτρονικό “πανεπιστήμιο” με μεγάλη εμβέλεια προγραμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, καλύπτεται η εκπαίδευση στη φροντίδα και τη συνεργασία ατόμων με άνοια καθώς και την κατανόηση της ασθένειας, τα συμπτώματα που προκαλεί, την επιρροή που έχει στους ασθενείς, ακόμα και την αναγνώριση των πρόωρων σταδίων του Αλτσχάιμερ. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων και μετά από μια εξεταστική, αν ο ενδιαφερόμενος έχει καταφέρει να απαντήσει σωστά στο 80% των απαντήσεων και στα τρία μέρη της εξεταστικής, θα του δοθεί ένα αναγνωρισμένο πτυχίο.

   Ένα άλλο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης είναι το Δίπλωμα που προσφέρει το University of East Anglia Faculty of Medicine and Health Sciences, ένα δίχρονο πρόγραμμα με κύριο θέμα επίσης την άνοια. Γλώσσα διδασκαλίας είναι τα αγγλικά και απαιτείται πτυχίο IELTS με ελάχιστο βαθμό 7.0 και πτυχίο PTE με ελάχιστη βαθμολογία 68, σε διάστημα 2 ετών πριν από τη φοίτηση.

  Εκτός από διπλώματα και ολιγόωρα μαθήματα, υπάρχουν και μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως PhD και BSc. Αναγνωρισμένα BSc προγράμματα υπάρχουν στο Anglia Ruskin University. Ένα από αυτά έχει τίτλο ‘’BSc (Hons) In Nursing (Adult) ‘’ και η εκπαίδευσή του δεν περιορίζεται μόνο στη φροντίδα ηλικιωμένων, αλλά και ενηλίκων γενικότερα, πράγμα που κάνει ευκολότερη την εύρεση εργασίας στο μέλλον. Για κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσμένο πτυχίο (για παράδειγμα ΙΒ ή GCE A-Level) με τους βαθμούς του απολυτηρίου να ποικίλουν ανάλογα με το κάθε σύστημα βαθμολόγησης.

  Ένα τελευταίο είδος πτυχίου είναι το PhD. Θεωρείται ένα από τα ανώτερα, αν όχι το ανώτατο, πτυχίο και μπορεί να αποκτηθεί σε μεγάλο ποσοστό των επαγγελματικών τομέων. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προγράμματα είναι το ‘’PhD in Gerontology’’ και μπορεί να πραγματοποιηθεί στα Charles University First Faculty Of Medicine και Charles University Second Faculty of Medicine. Κύριος στόχος εκμάθησης είναι η πυρηνική βιολογία και ψυχολογία της διαδικασίας της γήρανσης, όπως και η θεωρητική και πειραματική γεροντολογία.

  Αφού ο ενδιαφερόμενος ολοκληρώσει τις σπουδές του μπορεί να αναζητήσει εργασία σε γηροκομείο ή κάποια οικιακή εργασία (για παράδειγμα τη φροντίδα ηλικιωμένων στο χώρο τους) ή και σε κάποιο νοσοκομείο. Είναι λογικό το πρώτο διάστημα να μην υπάρχουν πολλές και κερδοφόρες αλλά, κυρίως σε περιπτώσεις άνοιας, Αλτσχάιμερ ή Πάρκινγκσον, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται εικοσιτετράωρη φροντίδα, κάτι δύσκολο να γίνει από όλα τα μέλη της οικογένειας, εκτός κι αν είναι μια πολυμελής οικογένεια με έντονο το συναίσθημα της αλληλεγγύης, κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά στις μέρες μας. Επειδή, όμως, ο μέσος πολίτης δεν θα εμπιστευόταν στον οποιοδήποτε τη φροντίδα ενός από τα αγαπημένα του πρόσωπα, η ευγένεια, η καλοσύνη, η υπομονή και η κατανόηση, είναι εξαιρετικά σημαντικά προσόντα εκτός των ακαδημαϊκών επιτυχιών κάποιου.

  Συμπεραίνουμε, λοιπόν, τη σημαντικότητα των ακαδημαϊκών αλλά και των ηθικών και συναισθηματικών προσόντων κάποιου για την εύρεση εργασίας, ειδικά σε ένα τόσο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, όπως είναι αυτό στις μέρες μας.

Advertisements
This entry was published on Φεβρουαρίου 22, 2017 at 7:30 ΜΜ and is filed under Αρχική Σελίδα,Ερευνητικές Εργασίες. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: