Η δύναμη της τηλεόρασης

imagesμμμμμαπό τη μαθήτρια Αθηνά- Κριζέλ Φερνάντεζ, Α1’ Λ

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι η τηλεόραση είναι μία επιβλαβής συσκευή, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η τηλεόραση είναι μία εφεύρεση καταστρεπτική για το άτομο και την κοινωνία μας; Όπως όλοι γνωρίζουμε η τηλεόραση έχει πολλά μειονεκτήματα, αλλά έχει επίσης και πολλά οφέλη.

Αρχικά, η τηλεόραση έχει πολλά πλεονεκτήματα που πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να κατανοήσουν. Για παράδειγμα, η τηλεόραση φέρνει έναν διαφορετικό κόσμο στο σπίτι μας με τη μετάδοση ξένων προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ξένους πολιτισμούς και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Παρέχει επίσης μια ποικιλία προγραμμάτων. Με άλλα λόγια, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα. Επιπλέον, η τηλεόραση είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μετάδοση πληροφοριών και μας δίνει πρόσβαση σε όλα τα γεγονότα του κόσμου.

Δυστυχώς, η τηλεόραση έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μειονεκτημάτων που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία μας. Για παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα και διαφημίσεις κάνουν τους ανθρώπους να επιθυμούν έναν τρόπο ζωής που είναι πέρα από τις δυνατότητές τους, όπως η απόκτηση ενός μεγάλου οικήματος ή ενός αυτοκινήτου. Τείνει επίσης να επηρεάζει την εμφάνισή μας, παρουσιάζοντάς μας ως ανθρώπους με μη ρεαλιστικά χαρακτηριστικά που επισκιάζουν τους άλλους. Επιπλέον, η τηλεόραση έχει αφανίσει την ομορφιά του διαλόγου ή της συζήτησης, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες έχουν ως επί το πλείστον επικεντρωθεί στις δικές τους οθόνες και όχι στην πραγματικότητα. Παράλληλα, πιστεύεται από πολλούς πως ένας μεγάλος αριθμός προγραμμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους νέους, λόγω της ύπαρξης πολλών τηλεοπτικών σειρών που περιστρέφονται γύρω από τη βία και τις ακατάλληλες εικόνες.

Συμπερασματικά, ενώ τα μειονεκτήματα μπορεί να αντισταθμίζουν τα οφέλη, αυτό δε σημαίνει ότι η τηλεόραση δεν είναι ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Η τηλεόραση μπορεί να καταστεί ένα εξαιρετικό μέσο ενημέρωσης εάν οι «υπεύθυνοι» της τηλεόρασης αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση και επιλέγουν συνειδητά  τι μεταδίδουν και αν οι θεατές επιδιώκουν την παρακολούθηση ποιοτικών προγραμμάτων.

 

 

Advertisements
This entry was published on Ιουνίου 9, 2017 at 8:23 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: