Σκέψεις γύρω από το έργο «Η τιμή και το χρήμα».

από τη μαθήτρια Εύα Νταμάγκα, Α2’ Λ.

Ερευνητική εργασία στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Λυκείου. Υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Σπ. Χαδιάρη, φιλόλογος.

imagesΑπό την μελέτη των αποσπασμάτων του έργου «Η τιμή και το χρήμα» του Κ. Θεοτόκη αντλούμε αρκετές πληροφορίες για την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Καταρχάς, είναι προφανέστατη η υποδεέστερη θέση της γυναίκας στην τότε κοινωνία. Είναι αλήθεια, όμως, πως η συμπεριφορά και η θέση της σιόρας Επιστήμης είναι καθαρά διαφορετική.  Παρότι παντρεμένη είναι ανεξάρτητη και αποφασίζει εκείνη για τον εαυτό της και για τα παιδιά της, αντί για τον άντρα της. Επιπλέον, εργάζεται έξω από το σπίτι γεγονός σπάνιο για μια γυναίκα εκείνης της εποχής. Ταυτόχρονα, η κοινωνική θέση έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων της ιστορίας. Είναι φανερό ότι άνθρωποι των ανώτερων τάξεων θεωρούν πως η οποιαδήποτε ανάμειξή τους με την μεσαία η χαμηλή τάξη κατακρίνεται. Τέλος, ο θεσμός του χρήματος και πιο συγκεκριμένα της προίκας είναι χαρακτηριστικό της εποχής και έρχεται σε σύγκρουση με τον θεσμό της τιμής που θεωρείται άκρως σημαντικός. Αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς παρατηρούμε την απροθυμία της σιόρας  να δώσει μεγαλύτερο πόσο για προίκα από το συμφωνημένο.

 

Σύμφωνα με το προς μελέτη κείμενο  οι αποφάσεις που καθορίζουν την εξέλιξη της πλοκής σχετίζονται με κάποιες αξίες. Αυτές οι αξίες είναι η τιμή και το χρήμα οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση επανειλημμένα στο έργο και προβληματίζουν τους πρωταγωνιστές. Αρχικά, η σιόρα Επιστήμη δοκιμάζει την τιμή της όταν αποφασίζει να καλύψει τις λαθρεμπορικές ενέργειες του Αντρέα. Παράλληλα, ο Αντρέας βρίσκεται σε δίλημμα. Πρέπει να αποφασίσει αν θα παντρευτεί για τα χρήματα ή για την αγάπη και επομένως για την τιμή. Στη συνέχεια, το δίλημμα του γάμου γίνεται πιο έντονο μόλις διαδίδεται η στενή συναναστροφή του με την Ειρήνη. Έτσι δοκιμάζεται αν θα πρέπει να «σώσει» την τιμή της γυναίκας που αγαπά. Τελικά, ακόμα και τις τελευταίες στιγμές όλοι δοκιμάζονται. Η σιόρα αναγκάζεται να υποκύψει στο αίτημα του Αντρέα και να δώσει μεγαλύτερη προίκα έτσι όμως, η απόφαση του Αντρέα να παντρευτεί την Ειρήνη καθορίζεται με βάση την αξία του χρήματος. Όμως η Ειρήνη αρνείται τελικά, την πρόταση του Αντρέα να την παντρευτεί αφού καταλαβαίνει ότι η πραγματική αγάπη ηττάται στον άνισο αγώνα με το χρήμα και δεν καταδέχεται να «πουληθεί» και επομένως να βιώσει την ατίμωση.

Advertisements
This entry was published on Ιουνίου 9, 2017 at 9:04 ΠΜ and is filed under Αρχική Σελίδα. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.
Αρέσει σε %d bloggers: